Inlägg från: sasssyy |Visa alla inlägg
  • sasssyy

    Fråga prästerna 14

    Hej.. Jag och min blivande ska gifta oss hemma i trädgården, vi kommer troligtvis att ha en präst som viger oss, min blivande mans "familjepräst kallar vi honom lite slarvigt. Det är den präst som döpt min sambo och hans två syskon, den präst som varit med vid i stort sett hela släktens begravningar och dop och han är knuten till en kyrka som min svärfar är knuten till via en manskör som han sjungit i i MÅNGA herrans år. Dock tillhör vi inte den församlingen, vi bor 8 mil därifrån men prästen har antytt att han vill ställa upp (är ännu lite mer än ett år kvar)

    Det vi funderar över är följande: Han kommer ev ha hunnit att gå i pension tills vi gifter oss, får han ändå viga oss?

    Sen undrar vi över vigselordningen, det står där att man ska ha med psalmer men vi gifter oss i vår trädgård (håll tummarna för vädret) och ingen av oss är egentligen kristen, jag tror ärligt talat inte att NÅGON av de 30 pers vi har bjudit kan en endaste psalm -sicka hedningar vi är- och vi kommer inte ha någon pianist eller liknande som kan kompa. Den enda "sidomusik" vi har levande är en sångerska som sjunger till förinspelad musik... MÅSTE man ha psalmer med????

    Och så en sak till... man får överhuvudtaget inte ändra något i vigselordningen väl? Eller är det så att om prästen är pensionerad så kan han ändå förrätta vigsel men i borgerlig ton?

    Förstår att det låter som ganska konstigt att vi vill ha en präst som viger oss men den här mannen är väldigt speciell och betyder en hel del för min blivande make.

  • sasssyy

    DÅ får pr'ästen sjunga själv helt enkelt...tycker det är konstigt att man håller så hårt på just detta, att man håller hårt på bibeltexter och allt som sägs - det är okej, men sånger som ingen kan känns väldigt underligt men låt gå. Inget att göra något åt Bara att se glad ut och låta sig underhållas hehe

  • sasssyy
    Aniara4 skrev 2011-04-15 09:34:32 följande:
    Igen, vill man inte ha en gudstjänst med allt som en sådan innefattar finns ju alltid alternativet med en borgerlig vigsel. I en gudstjänst ingår psalmer där församlingen sjunger med efter bästa förmåga. Så nej, det är inte bara att se glad ut och låta sig underhållas av prästen. Ber man att få en gudstjänst hållen för sig deltar man i den också.
    Fast det är ju inte en gudstjänst utan en vigsel... så ser iaf vi det som inte är kristna. Det är inte i en kyrka eller någon lokal som tillhör kyrkan, det är inte en öppen vigsel utan hemma på vår tomt ute i skogen och orsaken till att vi vill ha denna person som vigselförrättare är INTE det faktum att han är präst utan för att han är en vän till familjen och en person som alltid har tid över och ett stort hjärta utan att försöka "Missionera sin tro" som jag tyvärr upplever att väldigt många kristna gör.

    Det är väl bara att le och se glad ut.... det bestämmer väl iaf inte kyrkan och bibeln och allra minst du??? Den enda psalm som jag kan är "den blomstertid" och den vill jag faktiskt inte ha på mitt bröllop jag låter prästen sjunga, kan inte se att någon av våra bjudna kommer sjunga med heller men om det är så viktigt för kyrkan (vilket det ju verkar vara) så får kyrkan stå för sången. Jag har iofs aldrig sett att brudparet sjungit med i psalmerna så det lär ju inte spela någon roll.

    Vi ber inte att få en gudstjänst, vi ber att få bli vigda.

    Jag tycker att Svenska kyrkan har en väldigt underlig syn på väldigt mycket men fortsätter att vara medlem där pga det underbara sociala arbete de gör i Sverige i övrigt tycker jag att det är skandal att fortarande 2012 finns det kvinnoprästmotståndare. Det kunde ändras i vigselordningen och göra den mer modern på många vis, psalmerna är en sådan sak, har man inte gudstjänst så behöver de inte finnas med.. min personliga åsikt och jag vet många (inkl präster) som håller med mig.

    Om nu prästen säger att vi måste ha psalmerna kommer vi inte sjunga med jag o min blivande iaf. Vet att prästen har en fin sångröst så det blir säkert bra
  • sasssyy
    S2011 skrev 2011-04-15 10:28:31 följande:
    varför skulle man inte hålla hårt på formerna för ett ritual?
    det är väl snarare konstigt att ni håller så hårt i att ha "familjeprästen" som viger er, eftersom ni verkar så ovilliga till det kyrkliga vigselritualets innehåll? jag tycker snarare att ni borde ta er en funderare över vilken typ av vigsel det är ni vill ha, men kyrklig verkar det ju inte vara om man läser det du framför här. 
    vi vill egentligen inte ha en kyrklig vigsel.. vi har vigsel hemma, enkelt men sobert med en god vän som vigselförrättare, denne gode vän råkar vara präst.... vilket förorsakar problem för oss. Vi kommer dessutom ha en mer amerikaniserad form av vigsel vilket jag vet att svenska präster har gått med på och mycket kommer att vara annorlunda pga vi gifter oss hemma samt att min blivande sitter i rullstol. ... inget skridande fram längs gången, ingen ingångsmusik eller annat kringarrangemang- tyvärr får vi väl välja en partikamrat som vigselförrättare om prästen inte går med på våra alternativ men vi löser det.
  • sasssyy
    S2011 skrev 2011-04-15 11:59:19 följande:
    kan inte prästen ansöka om borgerlig vigselrätt isåfall?
    såvitt jag vet så är ju egentligen inte en kyrklig vigsel giltig om man börjar kapa i ritualet? (rätta mig gärna här, kära präster).
    en kyrklig vigsel (=präst som förrättar vigseln) är ju alltid en gudstjänst, oavsett var man är. ni verkar ju inte vara intresserad av en sådan vigsel, utan endast förrättaren, och då borde ni väl snarare se över möjligheterna att han kan få borgerlig vigselrätt, tycker jag? 
    kan han göra det alltså??? Jag menar i USA verkar det ju bara vara att klicka in på nån sida på nätet så får man förrätta vigslar men jag har uppfattat det så att är man präst så är man det alltid i Sverige även efter pensionering och därmed kan man inte/får man inte utföra borgerliga vigslar.. men det är bara vad jag lyckats skrapa ihop från mina vänner som är präster och de är rätt unga och nya i sammanhanget.
    Det kan ju vara värt att kolla på eftersom han ändå blir pensionär ganska snart för en präst kan väl inte både vara präst och borgerlig vigselförrättare samtidigt iaf?
  • sasssyy
    S2011 skrev 2011-04-15 12:08:45 följande:
    jag vet faktiskt inte, men för er del kan det väl vara värt att kolla upp om det är möjligt, om det nu är jätteviktigt för er med just denna förrättare. det gör ni isåfall via länsstyrelsen, Sverige och USA bör ni dock inte jämföra vad gäller att "fixa" saker..
    nä jag menar det.. med USA alltså *S* där kan vem som helst bli vigselförrättare bara man trycker på rätt knapp på en av tusen hemsidor på ämnet. Vet ju att de utses politiskt i kommunerna och denna man bor inte i vår kommun där det är folk från bland annat det parti som min blivande är aktiv inom. Vet inte om det finns "privata" borgerliga vigselförrättare, finns ju en del kändisar som är det vet jag.
    Skiljer en hel del på vigsel i USA och här.. mannen har ju bott därborta i många år och varit gift där och det är en hel del saker som jag får sparka honom i häcken angående att "Man gör inte så här" men nu ska jag inte kapa den här tråden mer

    Tack Kjell Präst för svaren
  • sasssyy
    Soldemor skrev 2011-04-15 14:07:18 följande:
    Präster i Svenska kyrkan får inte vara borgerliga vigselförrättare.
    det har framgått i ett tiotal svar nu.. MEN om han är pensionerad är han ju inte anställd av svenska kyrkan längre och då borde han få göra vad han vill med sitt liv kan man ju tycka. Annars är det ju riktigt illa att man liksom blir livegen bara för att man väljer att följa ett kall... men men.. .det är ju min åsikt och den väger ju helt klart inte tungt.
  • sasssyy
    Kjell Präst skrev 2011-05-04 10:28:01 följande:
    Ja, jag gissar att det har med Victorias kungliga börd att göra. Man titulerar inte kungligheter med efternamn.

    Ja, du minns rätt. Jag avslutar vigseln med att säga precis så som du skriver. Men det finns ingen plats i ritualet där man tillkännager brudparets nya efternamn (i de fall ett sådant finns). Det är alltså upp till varje präst att avgöra om hon/han ska läsa upp namnet eller ej. Men om brudparet särskilt önskar ett sådant tillkännagivande så tror jag nog att de flesta präster ställer upp på det
    Rent juridiskt så har inte de kungliga några efternamn.. namnet Bernadotte är ICKE registrerat som efternamn om man söker på folkbokföringen.

    Varför det är så vet jag inte men jag vet att det ÄR så, när jag läste juridik för några månader sedan dök detta upp och just kungafamiljen är de enda som rent juridiskt inte innehar ett efternamn i Sverige. NÅgot jag redan visste sedan tidigare.
    DÄRFÖR fanns det inget efternamn att läsa upp vid vigseln.

    DOck används namnet Bernadotte som ett efternamn, då Prinsen tex gjorde värnplikt och senare även gick utbildning inom försvaret (min exmake gick utbildning samtidigt som honom på Karlbergs slott så jag pratade med honom om detta då jag träffade honom i mässen) så hade han namnet Bernadotte på sin namnbricka men det var ju för att man inte får ha förnamnet på den brickan och Bernadotte är släktnamnet så det fick bli det.
  • sasssyy

    jag måste säga att det där med att det är så hårda regler kring vigselordningen verkar inte gälla överallt.. även om det nu SKA vara så.

    En vän till mig driver ett tryckeri där hon ofta trycker både vigsel- och begravningsprogram och det är faktiskt ganska sällan enligt henne som dessa program följer den sk "ordningen" i bibeln.. hon visade mig de tre senaste vigselprogrammen..EN psalm på två av dem.. ingen på den tredje..alla i större församlingar inom Göteborg. Hon skrattade bara när jag sa att "vi måste ha......"

    Underligt att det finns så många olika tolkningar, vad beror det på. Är det kommunikationsmissar inom kyrkan eller?? För det rör sig sällan om yngre präster har jag förstått utan äldre som "varit med ett tag". Samma var det förra gången jag gifte mig, vi hade en psalm och det var i en Domkyrka i en stor centralort i Sverige. Det var inga problem, prästen ifrågasatte inte ens.. tror inte jag har varit på något bröllop de senate 5 åren (och det har varit en heel del ) som haft 2 psalmer, rev fram massa gamla program som jag har sparat......jag menar inte att angripa nu men eftersom jag blev så hårt åtsatt och även en annan fått lite skrapa ord pga sin ovilja att ha psalmer.. man undrar ju vem som bestämmer. Kan man som präst bli "anmäld" till någon instans om man bryter vigselordningen?

    Ang organister.. det går fetbort... HUR kommer det sig att kantorerna ofta spelar sååå illa och falskt oavsett om det är orgel eller piano. Det kan förstöra hela dagen, ett bröllop jag var på slutade tanten aldrig spela heller, vad gör man då liksom?
    MÅSTE man ha den kantor som jobbar i kyrkan eller kan man ta med en egen musiker??

  • sasssyy
    Sebastiána skrev 2011-05-14 15:09:22 följande:
    Ja, man undrar ju lite. Tycker prästerna själva att det inte spelar roll? Jag tycker, förlåt mig alla präster, att svenska kyrkan är ganska mesig. Ibland känns det som att det är mycket "vända kappan efter vinden" för att få alla nöjda och glada på något sätt. Jag skulle önska att man verkligen bestämde sig för vissa riktlinjer och sedan stod för dessa på ett rakryggat sätt. Det är inte rakryggat utan fegt att ge vika för bridezillas som vägrar ha psalmer på SIN stora dag!
    jag håller inte med att det är fegt, jag anser att man måste anpassa vigseln efter vem som gifter sig MEN ändå håller jag med dig :-/ hmm.. fattar du ALLLTSÅ det måste bli en gemensam hållning för annars blir det sååå mycket onödigt tjafs och onödiga frågeställningar, för nu känns det ju som att har man bara tillräckligt med skinn  på näsan och står på sig så får man som man vill, medan den mer försiktiga bruden kanske går och är besviken för att hon tvingas ha 2-3 psalmer medan hennes syster/vän/kollega inte hade en enda och hon inte klarade av att säga emot liksom?

    Känns underligt faktiskt
    Jag tycker att antalet psalmer i dag är onödigt men det är min personliga åsikt. Men ska det vara en regel så ska det vara...fast jag är ju iofs glad över att han som ska viga oss anser att psalmer är av ringa vikt i det stora hela..
Svar på tråden Fråga prästerna 14