Inlägg från: Jeez |Visa alla inlägg
 • Jeez

  Fråga prästerna 14

   


  Sandrisen80 skrev 2010-11-21 22:06:55 följande:
  Vi vill gifta oss utomlands (i Sorrento, Italien). Tas det någon avgift från en svensk präst då? Vi gifter oss utomhus och inte i kyrkan.Ingen av oss är troende, men tycker ändå att vigselcermonin är fin, hur vänder sig en präst till det? Jag är född till den kristna tron, min blivande man är muslim, vill en präst ändå viga oss? (Vi säger lite skämtsamt att våra barn är "kristna muslimer" )Hälsningar Sandrisen80

  Nu vet jag inte hur det är i Italien, kolla på www.svenskakyrkan.se om utlandsvigslar där. Det är ju inte på alla ställen som svenska präster har vigselrätt.

  Om det kostar något: ja, förmodligen. Utandsförsamlingarna har helt andra förutsättningar än församlingar i Sverige och är beroende av gåvor och att ta betalt för vissa tjänster.

 • Jeez

   


  TheJohanna skrev 2010-11-22 20:46:25 följande:
  Jag har en fråga till er präster som är lite OT... För ett tag sen var jag med i ett sammanhang där kyrkans närvaro på nätet diskuterades. Utifrån detta undrar jag hur det kom sig att ni skaffade konton här och började svara på frågor..? Undrar också om ni får göra detta i tjänsten? Det är verkligen jättebra att ni finns här!

  Jag har hängt här sen starten, vilket sammnföll när jag själv skulle gifta mig. Har sedan dess svarat på frågor, i mån av tid och lust. Och behovet finns ju.

  Min chef vet att jag finns på nätet (inte bara här) men jag gör det inte egentligen i församlingstjänsten.

 • Jeez

   


  magnoliablomma skrev 2010-11-23 20:21:57 följande:
  Hej! Går det på något sätt att en svensk präst håller en cermoni i utlandet, i mitt fall Kroatien och att själva vigseln sker borgligt i kommunhuset på orten för att vigseln ska bli bindande juridiskt? Kan en svensk präst i Svenska kyrkan hjälpa till med detta om han/hon vill? tack,    

  EN svenskkyrklig präst kan förrätta en välsignelse över borgerligt ingått äktenskap varsom helst, så svaret är ja.

 • Jeez

   


  tågjäntan skrev 2010-11-26 17:40:36 följande:
  På tal om mitt svar, blev jag spontant lite nyfiken; kan någon av er präster som jobbar här i Sverige viga någon utomlands? Eller upphör er juridiska "rätt" utanför landets gränser?

  I utlandstjänst händer det att svenska präster får det landets vigselrätt. Men det är då i kombo med tjänst.

  I vissa länder kan man genom systerkyrkan ansöka om behörighet att utöva tjänst och därmed så att säga få tillfällig vigselrätt. Tror tex att det gäller finland-sverige.

 • Jeez

   


  tågjäntan skrev 2010-11-26 17:38:59 följande:
    Menar du magnoliablomma att du vill hålla den kyrkliga vigseln förs och sedan göra en borgerlig och juridisk vigsel? Fungerar det jeez och ni andra präster? Känner ni att ni hemskt gärna vill ha en borgerlig vigsel för den juridiska delen? Finns det inte svenska präster utomolands (inte överallt kanske) som har även den juridiska rätten, iaf om de tjänstgör där?

  Det är ju inte säkert att präster överhuvudtaget har vigselrätt utomlands. Så jag antog att den borgerliga vigseln sker först och att det sedan blir en kyrklig ceremoni.

 • Jeez

   


  Sebastiána skrev 2010-11-29 08:39:46 följande:
  Den här frågan har säkert ställts innan: har alla präster vigselrätt? När min syster gifte sig fick de en präst som tydligen inte vigt någon innan utan mest sysslat med begravningar.

  Min gissning är att den personen var en nyvigd präst som inte hade hunnit ha någon vigsel ännu.

 • Jeez

   


  ROZENMANZ skrev 2010-12-02 16:59:32 följande:
  Vi undrar hur lång tid det tar med allt sammans i kyrkan. Från det att man går in tills man går ut ur kyrkan. Vi vill minst ha 3 psalmer, läsa 1 dikt + att vi vill att det ska sjungas 3 sånger, vi vill at prästen läser den långa versionen vid vigseln. jag är konfirmerad, troende. Men har inte varit på Bröllop, bara begravningar och 1 dop. Trevligt att Ni som präst hjälper oss att svara på frågor!

  Med tre psalmer och tre sånger så tar själva vigseln gissningsvis 40 minuter. I kyrkliga vigslar finns bara en ordning, ingen kort eller lång version, däremot kan man ju just som du beskriver, ha fler sånger etc. Man kan också fira nattvard och då tar det förstås längre tid. Men då behöver man också boka det, så att det är inplanerat.

 • Jeez

   


  Karamellen skrev 2010-12-02 18:16:06 följande:
  Vi träffade prästen igår och allt känns jättebra! Det kommer bli toppen det här! Dock glömde jag fråga en sak - när lämnar man bort buketten? Och när tar man tillbaka den?

  Samtidigt som prästen ber att få ringarna, dvs efter at man sagt ja, precis innan bönen över ringarna och löftena.

  Jag brukar se till att bruden får tillbaka buketten först under sista psalmen, men det är lite olika vet jag. Det viktiga är väl att slippa ha den under förbönen, så man ju knäfaller (förutom vid löften och ringväxling förstås).

 • Jeez

   


  Moster Stina skrev 2010-12-06 07:21:11 följande:
  Hej prästerna. Nu har det dykt upp en debattskapande tråd...igen...?-En som skriver om sitt kommande nudistbröllop.Jag är MYCKETS skeptisk till att några försmlingar överhuvudtaget skulle tillåta nakna brudpar och gäster.(det var en som påstod att olika församlingar kan välja lite som de vill)Har ni präster hört talas om KYRKLIGA nudistbröllop?

  Nej, jag tvivlar på att det skulle förekomma i en kyrka. Men om man läser vad trådstartaren skrivit så är det heller inte fråga om en kyrkbröllop.

 • Jeez
  Kjell Präst skrev 2010-12-10 03:50:17 följande:
  Jag vet ärligt talat inte svaret på detta (Vilken tur att jag inte fått status av "Expert" ) Kanske någon av de övriga prästerna vet?
  J och J skrev 2010-12-10 00:26:50 följande:
  Jag har en fråga angående präst från annat land.
  Jag är halvfinsk. Min gudfar är finsk och även präst i Finland.
  Det är min mors systers man.

  Jag undrar hur det funkar.
  Får han viga oss och skriva under vigselattest?
  Är det giltigt även om han inte är svensk? 
  Om vigseln ska ske i Sverige kan den finske prästen hos domkapitlet i det stift ni ska gifta er begära att få bli behörighetsförklarad och så kan stiftet ansöka att prästen ska få vigselrätt. Det kan ta tid, och jag har bara hört om någon som gjorde så innan den nya vigsellagen kom. Men teoretiskt är det i alla fall så här, enligt de rådande överenskommelser som finns mellan kyrkorna (som handlar bla om hur präster kan verka hos varandra) samt juridiken.

  Det kan dock vara lite omständigt och ta tid. Enklast är kanske att ha två präster i så fall, som gör gemensam sak, men där den som har vigselrätt tar det juridiska.
Svar på tråden Fråga prästerna 14