Inlägg från: 363 |Visa alla inlägg
  • 363

    Fråga prästerna 14

    Kjell Präst skrev 2011-01-19 19:38:35 följande:
    Jag var inne och kikade i tråden, men samtalsklimatet var sådant att jag suckade och bestämde mig för att inte ens FÖRSÖKA förklara...
    Men visst måste inte en en vigsel innehålla även en gudstjänst eller är jag helt ute och cyklar.
     Utan det är mer själva den formella texten i tager du..som måste följas.
    Eller är det så att man måste ha en gudstjänt+ ett visst antal psalmer för att det ska bli giltigt eller har brudparet och prästen/pastorn möjlighet att själva utforma vigseln?
    Skiljer det sej isf mellan de olika kyrkorna?
    Mvh/363
  • 363
    Jeez skrev 2011-01-20 00:12:42 följande:
    En präst har endast vigselrätt (juridisk) om han eller hon följer sin kyrkas vigselordning, den ser lite olika ut från safund till samfund. Men det betyder att en präst inte kan förräta en borgerlig vigsel. En svenskkyrklig präst kan inte heller förrätta en vigsel i någon annan kyrkas ordning och vice versa.

    Och en vigsel i svenska kyrkans ordning är som Kjell beskriver: en gudstjänst. Liksom i alla andra kristna samfund. Det är liksom poängen med att överhuvudtaget ha vigslar -kyrkligt sett: att man tror att Gud välsignar två människor som lovar varandra trohet för resten av sina liv.
    Tack blev lite konfunderad då sambon sa att man kan välja bort just bibelläsningen och psalmerna och bara ha just texten "tager du.." . Det blir ju ändå en kristen vigsel och ett löfte inför gud men visste inte att det var krav på exempelvis psalmer och bibelläsning.
    Tack för förklaringen.:)
  • 363
    Kjell Präst skrev 2011-01-19 20:19:49 följande:
    En kyrklig vigsel är en gudstjänst, med ett ritual som ska följas. Bland annat ingår två psalmer, bibelläsning och böner.
    Förlåt gudtjänst kanske var fel ord visste inte att 2 psalmer, bibelläsning och böner var ett krav för att få giftemålet juridiskt bindande. Trodde det var mer fritt att komma överens om med pastor/prästen men tack för rättningen.
  • 363
    Kjell Präst skrev 2011-01-20 15:19:50 följande:
    Alltså, vi måste skilja på äpplen och päron! Självklart kan man ha en juridiskt giltig vigsel utan psalmer, böner och bibelläsning. Det är då en borgerlig vigsel. Vill man däremot vigas i kyrkan så är den kyrkliga vigseln alltså en gudstjänst, och då ingår allt det ovan nämnda.
    Så prästen/pastorn kan inte ändra på detta för då blir inte äktenskapet giltigt?
  • 363
    Kjell Präst skrev 2011-01-20 17:41:30 följande:
    Man kan inte ha en vigsel i kyrkan utan det jag nämnt, det har som sagt ingenting med juridiken att göra. Om prästen ändrar på det begår han/hon tjänstefel.
    Man kan laga pannkaka utan ägg och mjöl, det kanske går att äta ändå men pannkaka kan det knappast kallas...
    TACK äntligen fick jag svaret på min fråga, de begår tjänstefel om de inte har med det du tidigare skrivit.
Svar på tråden Fråga prästerna 14