Inlägg från: Burre Präst |Visa alla inlägg
  • Burre Präst

    Fråga prästerna 14

    catti71 skrev 2010-11-20 21:20:00 följande:
    Hej, har en liten fråga. Hur går man till vägaom man vill förnya sina löften?
    Ungefär som vid en vigsel, dvs kontaktar församlingen där man vill göra det och bokar en tid för det. Ni slipper förstås pappersarbetet med hindersprövning och liknande..
  • Burre Präst
    gelehallon skrev 2010-11-20 22:23:42 följande:
    Hej!   Jag undrar över texter som läses och de sedvanliga orden som sägs av prästen, samt löftena..   Finns det utrymme att forma egna texter och kanske välja stycken ur bibeln man vill höra, eller är det bestämt hur det ska vara?    
    En bibeltext är obligatorisk, den där Jesus talar om äktenskapet. Sen akn man, i samråd med vigselprästen välja fler. Några färslag finns i handboken, men man kan också ta andra texter som passar.

    Det finns två varianter av löften i handboken men an kan också utforma dem i samråd med prästen. Då bör de ge uttryck för brudparets vilja att älska varandra tills döden skiljer dem åt. Det är i löftena inte tillåtet att använda formuleringar som "tills livet skiljer oss åt" eller för alltid", "i evighet" eller liknande.


    Inledningsord och böner finns angivna i handboken och skall alltså användas, i några fall finns det två varianter att välja mellan.

  • Burre Präst

    Jag började hänga här först i egenskap av blivande brudgum, men har sedan hängt kvar som präst för att ge råd och information. Jag har det inte som en del i min tjänst, men min församling har inget emot att jag då och då loggar in även på arbetstid.

  • Burre Präst
    Mickan31 skrev 2010-12-10 23:10:29 följande:
    Hej alla präster!
    Jag har en fråga angående löftena man säger under vigselakten.
    Måste man säga dom eller kan man välja en solosång istället?
    Vi är nämligen så nervösa inför att stå inför 180 pers och säga allt det.
    Dessutom ska vi och mina syskon med respektive ha ett trippelbröllop, och då tar ju det så lång tid...
    Ville bara fråga så vi vet vad vi har att vänta.
    Må gott!
    Mvh. Michaela
    Löftena är obligatoriska, man kan inte byta ut dem. Man kan däremot formuera egna, men de ska i så fall innehålla i stort sett samma som de två varianter som står i handboken; de ska uttrycka brudparets vilja att äska varandra tills döden skiljer dem åt. De flesta egenskrivna löften jag sett har blivit betydligt längre än de två färdiga.

    Men det är inte så mycket att säga och det är ju trots allt de ni har valt att bjuda in som står och lyssnar på er; de är ju inte farliga, eller hur.
  • Burre Präst

    *bara puffar lite, så inte tråden glöms bort*


    För övrigt tycker jag färgerna är både opraktiska och fula!
Svar på tråden Fråga prästerna 14