• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • muggles

    PB. jag läste också ditt långa inlägg (som du vet intresserar jag mig för det här med mat och motion). Jag tror du är på rätt väg!

    "Sedan har jag lagt den ynka energi jag har på att laga riktig mat varje dag och skrivit en lång matlista så det finns matidéer. Jag har strukit allt fikande från vardagarna och styrt över att efterätt, fika, godis eller vad man nu vill ha i den vägen är för helgen, eller särskilda stunder. Inte bara för att man har tråkigt, är sugen eller så."
    => SKITBRA!

    Du ska absolut INTE banta, det är raka vägen till ännu mer vikt. En hälsosam vikt är ju egentligen (i teorin) enkel: man ska tillföra så mkt energi som man gör av med, inte mera. Och då tror jag det är en stor hjälp att tex fika på helgen.

    Vi kör det här hemma; dels för att vi själva vill hålla vikten någorlunda men även - tänker jag - för att lära Moa en hälsosam livsstil. Självklart ska man njuta av god mat, gott vin och goda bakelser - men inte VARJE dag...

    Jag läste i en artikel härom veckan att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. Så lova dig själv att inte ge upp innan du har provat din nya livsstil i 3 v. Ok?

  • muggles

    Daa: skönt med blåsljudet och att amningen börjar rätta till sig!

    Flamman: skickar en virtuell kram!

    Soldemor: HA, underbart om männen!

  • muggles

    PB: läste jag rätt -3,3 kg på en vecka?! Otroligt! Bra jobbat!

  • dfk

    Aleta! Tack för peppning! Det är alltså idag den första obehagliga arbetsdagen är efter bråket. Sitter här och laddar. Känner mig knäsvag. Jag hann aldrig ringa facket igår, då jag var på mitt andra jobb och det var fullt upp.
    Det är tur att jag trivs så bra där och där finns underbara människor som stöttar och bryr oss om varandra, men det är klart vi också är oense om saker ibland. Men det görs alltid med respekt inför varandra och inte på någon låg nivå.

    Blomman, Det låter härligt att få ett bra stöd från teamet! Precis som Mugglan har jag ett stort intresse för hälsa.
    Äta sund varierande kost och få i sig bra fettsyror, fibrer, frukt, grönt, bär, nötter på det. Skölja igenom kroppen med vatten. Att dricka juicer som är färskpressad är ju både gott och nyttigt!
    Visst har det en utrensande effekt! Ingefära har också tex en antiflammatorisk verkan.
    Man ska inte behöva gå hungrig eller bli extrem i sin kosthållning.
    Frukost, lunch, middag samt två lätta mellanmål brukar jag försöka hålla mig till samt att godis, läsk, vin, bakverk mm sker på helger eller kalas (oftast). hm.... sedan måste jag erkänna att jag har en tendens att äta lite sött emellanåt i perioder och det brukar också sammanfalla med mina sämre perider när jag stressar, är deppig eller bara slarvar. Men då märker jag också att jag får ett sockerberoende väldigt snabbt, känner mig hängig och blodsockret spökar.

  • Ninnnis
    passionsblomman skrev 2011-01-17 19:03:51 följande:

    Ninnis, jamen precis, "jag är värd bättre än förgiftat inre" liksom. På alla sätt.

    För jag skulle gärna åtminstone få pröva att behandla mig själv utifrån "sunda byggstenar" innan jag ska stoppa i mig medeciner. Jag är så trött på preparat i olika askar som ska in i min kropp på alla tänkbara -och otänkbara- håll. Jag vill "rensas" och känna mig ren och fri från allt skit och se hur jag mår då. Och då är det förmodligen ruskigt smart att driva ut överflödigt fett och socker, slaggprodukter och elände ur systemet samtidigt. Tror du inte?


    JO, det tror jag!

    Kanon att du dessutom har fått en extra person i teamet som är där för DIN skull. Jag tror på dig, du har ett sunt tankesätt och bra förutsättningar. Och jag dregglar när du skriver om dina juicer! Maken gjorde en jättegod igår med morot, apelsin, äpploch gurka (tror jag) och vi lovade varandra att vi ska dricka minst en juice varje dag.
  • Ninnnis
    ingenjörsbruden skrev 2011-01-17 20:40:10 följande:
    Känns som att vi har mjuk-omstartat må-bra-tråden som Mikis höll i innan!
    På tal om Mikis läste jag i hennens blogg att de väntar tillökning i april
  • Ninnnis

    Så skönt att det ser bra ut med A & B, Muggles! Har inte hunnit läsa i andra tråden, men jag ska försöka leta upp inlägget.

    Daa, underbart att Fälgas hjärta är friskt och fint.

    dfk, men vilken chef!

  • Ninnnis

    Utbildningen igår gick bra, tack. Det är ett nytt datasystem vi ska implementera. Igår var det mest fakturahantering etc (som ekonomiavdelningen jobbar med) nästa tisdag är det mer inriktat mot inköp, vilket är det jag sitter med.

    Jag hann hem lagom till andra halvleken i handboll, men det hade jag lika gärna kunnat vara utan. Idag ringde klockan 04.50, så jag är lite småtrött... Har dock massor att göra på jobbet, så jag håller mig vaken i alla fall

    Och imorgon tänker jag sova ända till klockan 07!

  • muggles

    Ninnnis: du behöver inte läsa det andra inlägget - jag skrev minst lika mkt här.

    Apropå mat: jag tror absolut inte på att gå till extremer el tex att gå omkring hungrig. Vill man leva med en normalvikt så gäller det att lägga sig till med en livsstil som fungerar. Det räcker inte med att köra en hysterisk bantningskur inför semesterresan och sedan svulla järnet. Och de som går i gång på extremer orkar sällan hålla det.

    Jag har en barndomskompis som är lika lång (kort) som jag: 160 cm. Jag väger i normalfall runt 56 kg (+/+ 1 kg beroende på träningsfrekvens mm). Hon väger det dubbla... (Hon har inte sagt exakt men har nämnt att hon väger "tresiffrigt".) Ett tag fick hon för sig att hon skulle börja träna och äta vettigt så hon anmälde sig på ett gym, och hos en dietist. Så långt allt rätt. Men det blev för stor omställning tror jag och jag insåg att hon inte skulle lyckas lägga om sitt liv så totalt på en gång. Hon fick ett schema där hon tex skulle gå en lång promenad före frukost varje dag, träna 3-4 ggr/vecka (från att inte ha tränat alls), äta max 100g protein till lunch och till middag etc. Så efter några veckor la hon ner det - såklart.

    Jag tror mer på långsiktiga förändringar och en förändring i tankesätt är otroligt viktigt. Just som PB att göra en förändring som i grunden är positiv ("jag är värd en bättre mathållning") snarare än en negativ ("jag måste gå ner i vikt för att jag är så fet").

    Och sedan måste man inse att om man har plockat på sig en viss vikt under några års tid, så kan det även ta några år till innan man har blivit av med den, det går inte på några veckor om det ska vara hållbart.

    När jag träffade min make var jag inne i en period när jag inte prioriterade att träna, jag hade nytt jobb som innebar uteätande på kvällen och mkt resor (=onyttig mat sent på kvällen), så jag gick upp i vikt. Inga mängder men så att jag inte trivdes med mig själv längre. Jag bestämde mig då för att träna bort det. Jag ändrade inte min mathållning direkt utan jag tränade bort den överskottsvikten och det tog ca 1,5 år men det blev också bestående.

    En viktig sak för mig har varit att inse att jag kan bli nere och deppig och energilös av att inte träna. Så numera ingår det i min livsstil att träna - inte i första hand för att hålla vikten, utan mer för att må bra. För mig är det heller inte så viktigt att vara just smal, men jag vill gärna vara ganska fast (dvs ha muskler och inte slapp hud).

  • Ninnnis

    Muggles, jag är som du, tränar främst för att må bra och ser det som en naturlig del av min vardag.

    Jag tror som du, att nyckeln är att hitta en livsstil som man kan leva med resten av livet utan att det känns som en uppoffring. Alla gillar inte att träna, men promenader, simning, cykling etc kanske fungerar.

    Jag gillar mat alldeles för mycket för att banta. Vi har bra kosthållning hemma, men så länge jag tränar så kan jag också tillåta mig att synda lite ibland. Det hade jag haft svårt att klara mig utan i längden. Sen har jag hellre ett par trivselkilon extra och mår bra än att vara superslimmad och må dåligt för att jag aldrig får unna mig någonting.  

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård