• lyckligbrud2011

    Behålla elleer ha bådas efternamn - hjälp!!

    Behöver lite tips och råd ang. detta med efternamn. Jag har ett väldigt ovanligt och fint efternamn som jag med mina föräldrar & broroch moster är ensam i världen om att heta. et är en del av mig men samtidigt vill jag känna att man blir vi två vid en  vigsel och ta min m2bs namn av tradition.

    Det trista då är att han heter ett mera vanligt namn, Blomkvist, inget fel i det men hanns syster har samma förnamn som mig och vi skulle då heta xakt likadant! Det tredje alternativet är ju dubbelnamn men min m2b tycker inte det är så fint och att man "saknar" familje och samhörighetskänslan som man har i tex. fam Blomkvist. Tillsaken hör kanske även att han mamma & bror nyligen goick bort och de som är kvar verkligen är vi, fam Blomkvist.

    Åh, så svårt!! Hur har ni andra gjort, lr hur skulle ni göra om ni var i vår situation?!

  • Svar på tråden Behålla elleer ha bådas efternamn - hjälp!!
  • Amor in aeternum

    Vi ska båda har våra namn tillsammans så att vi båda har dubbelnamn. Både för att vi inte vill byta någon av oss och för att båda efternamnen är ovanliga och fina. Så i det fallet kommer inte traditionen följas. Mitt namn har en historia likväl som hans namn har det, och vi är båda lika stolta äver våra efternamn. :) Och jag ser inget problem i dubbelnamn. :)

  • Runi

    Jag hade tur med att min m2b redan från början sa att han kunde ta mitt efternamn eftersom det är speciellt och betyder mkt för mig medans han har ett väldigt vänligt efternamn. 


    Jag ser inget problem i att bryta traditionerna så om ni väljer ditt, hans eller dubbel borde väl inte spela någon roll så länge ni är nöjda?

  • S2011

    kan inte din bm byta till ditt namn?


    hos oss är diskussionen snarare så att min bm vill att vi skall heta båda våras efternamn, medan jag tycker att mitt inte är så mkt att "spara på" (johansson).. vi får se var vi hamnar.

  • Trollia

    Vi hade ett liknande dilemma innan vi gifte oss nu i somras..båda ovanliga o fina efternamn, men skulle jag tagit hans efternamn skulle jag hetat exakt samma som hans faster..som alla i hans släkt förknippar med det namnet= då skulle inte jag få en egen identitet kände jag..o han ville inte byta bort sitt..så vi beslöt oss för att heta dubbelt..men då kom denna dumma namnlagen in..o det var mkt krångligt att få till att båda skulle heta exakt samma o om vi skulle gjort så skulle inte nästkommande barn i framtiden kunna heta samma som resten av familjen eftersom det ena namnet då blir ett mellannamn..så vi beslöt tillslut att han skulle heta samma som tidigare o att jag skulle ha dubbelnamn med hans namn som mellannamn..så så fick det bli..lycka till hur ni än gör!

  • mattiasFästmö

    Tänkte bara flika in och säga att det finns ju en namnlag nu som går ut på att du inte får heta dubbelnamn, tex Olsander-Blomkvist. Utan då får ni krångla med att heta med ena namnet som mellan namn och vad jag har förstått på andra så är detta ett väldigt pyssel, men detta kanske ni redan hade koll på


  • lyckligbrud2011

    Tack för tipsen! Inte helt lätt. Vad menar du Trollia med namnlagen?? Är det krångligt att båda ska heta exakt samma? Och får våra framtida barn inte hetta det namnet då? Förstår inte riktigt..

    Har även funderat på att slå ihop våra namn. Vad tycker ni är finast Blomsäter eller Junekvist??

  • Moemoe

    Den nya lagen är utformad (som jag förstått det, rätta mig gärna om jag har fel) så att man inte längre kan ha dubbelnamn utan bara en av er kan ha två namn.


    t.ex. Anna Karlsson och Kalle Svensson.


    Anna kan då välja att heta Anna Svensson Karlsson, och då är Svensson mellannamn. Dock kan inte Kalle göra på samma sätt då och heta Kalle Karlsson Svensson så att bägge har varandras efternamn som mellannamn, det är bara en av de två som kan ha bägge. Kommande barn kan inte heller ha dubbelt efternamn, utan om Anna fortsätter heta Karlsson och Kalle Svensson så kommer barnet få ta ett som mellannamn och ett som efternamn. Mellannamnet kan då dessutom inte ges vidare till barnbarn.


    Blev det rörigt nu? Kolla på skattevekters hemsida, där finns all info.


  • anne på grönkulla

     


    lyckligbrud2011 skrev 2010-09-19 19:47:35 följande:
    Tack för tipsen! Inte helt lätt. Vad menar du Trollia med namnlagen?? Är det krångligt att båda ska heta exakt samma? Och får våra framtida barn inte hetta det namnet då? Förstår inte riktigt..Har även funderat på att slå ihop våra namn. Vad tycker ni är finast Blomsäter eller Junekvist??

    DU kan inte ta elle rnybilda dubbelefetrnamn. Du kan ta det ena som mellannamn, och man kan trixa så att båda får samma kombination av mellannamn+efternamn. MEN mellannamn kan man inte ärva, så framtida barn får bara efternamnet.

  • S2011
    lyckligbrud2011 skrev 2010-09-19 19:47:35 följande:
    Tack för tipsen! Inte helt lätt. Vad menar du Trollia med namnlagen?? Är det krångligt att båda ska heta exakt samma? Och får våra framtida barn inte hetta det namnet då? Förstår inte riktigt..Har även funderat på att slå ihop våra namn. Vad tycker ni är finast Blomsäter eller Junekvist??
    jag tycker junekvist var vackert.
Svar på tråden Behålla elleer ha bådas efternamn - hjälp!!