Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

     


    WonderfulWord skrev 2010-11-01 19:13:09 följande:
    Är det kyrkan som tar kontakt efter att man har bokat tid för vigel angående en pratstund med prsäten eller är det vi som brudpar som ska göra det?vika e de valigaste in och ut marcherna och finns de att lyssna på någonstans så man vet vad man har att välja mellan?Katarina

    Prästen ringer, men tycker man det dröjer för länge kan man alltid själv ta kontakt.
    De vanligaste in-och utmarscherna är väl Wagner och Mendelssohn. Man kan lyssna på ett gäng olika marscher etc på www.kyrkomusik.se

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-11-02 11:42:48 följande:
    Ok, så min församling, Piteå stadsförsamling, är alltså något helt annat än Piteå landsförsamling som mina föräldrar tillhör som bor strax utanför stan? När jag ska försöka googla och letar på nätet finns bara "Piteå församling" ?

    Jag känner inte till förhållandena i Piteå - kanske är det samma församling men olika distrikt? Jag sökte på församlingens hemsida http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=548482 men hittade inte så mycket som kan ge klarhet i detta. Kanske du hittar något?

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-11-02 12:19:16 följande:
    NU tror jag att jag fattat. Nu var den enda källan i och för sig wikipedia men det står såhär: "Församlingens nuvarande namn och utbredning gäller från den 1 januari 2010, då Piteå stadsförsamling inkorporerades i Piteå landsförsamling. De båda församlingarna var åtskilda i 323 år." *fattar lite mer* Om jag nu fattar rätt har man slagit ihop stadsförsamlingen och landsförsamlingen och den kallas rätt och slätt Piteå församling? Då blev det ju genast mindre krångligt!

    Aha, där har vi nog lösningen! Vilken tur att Wikipedia finns när kyrkans representanter slirar på målet

  • Kjell Präst

     


    kapellösa skrev 2010-11-03 07:09:37 följande:
    En lite mer filosofisk fråga som jag kom att fundera över iom citybanan:Om jag förstått saken rätt så är kyrkan och kyrkogården helgad mark som man absolut inte får gräva i hur som helst. Hur långt ner sträcker sig denna helgd? 1m, 5m, 10m, så långt ner som det finns mänskliga kvarlevor?

    Oj, jag har ingen aning!

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-11-03 16:00:52 följande:
    Måste fråga lite mer - vi som gifter oss i decembermörkret ser ju gärna att kyrkan har (ganska mycket) levande ljud tända. Om det går alltså, som det brukar vara på julottan typ. Nästan Ska vi köpa in ljus och sånt eller står kyrkan för detta? Står vi endast för kostnaden av detta eller "ingår" det? Är det ens möjligt eller nekas detta pga brandrisk?

    Jag tror nog att kyrkan eldar på med ljus i alla tillgängliga ljusstakar under den mörka decembertiden - det är i alla fall min erfarenhet. Brudparet ska inte behöva stå för ljusen. Vill man ställa in extra ljusstakar kan det kanske bli värre - men det kan bara personalen i den aktuella kyrkan svara på.

  • Kjell Präst

     


    Vinter10 skrev 2010-11-03 16:50:18 följande:
    Där vi gifter oss tillkommer det en kostnad på 300 kr för att kyrkan skall tända upp alla ljusen i takkronor och liknande. Hör med kyrkan ni skall gifta er i, det skiljer sig säkert åt!

    Oj! Ja, det är uppenbarligen olika - så rådet att höra med den aktuella kyrkan var nog klokt!

  • Kjell Präst

     


    Jeez skrev 2010-11-05 11:52:08 följande:
      Härligt! Där ligger man i lä. Jag skriver varken brev eller har vacker handstil...

    Haha, samma här Fast jag har en ganska trevlig telefonröst

  • Kjell Präst

     


    Fru Indosaurie skrev 2010-11-06 16:35:19 följande:
    Det här handlar inte om bröllop men någon kanske vill svara ändå. Kan man ta bort en fadder som man har valt vid dopet? Eller kan man lägga till en?

    Lägga till en fadder går bra, däremot är det värre att ta bort en fadder. Ordentligt invecklat, faktiskt.

  • Kjell Präst

     


    Burre Präst skrev 2010-11-07 00:32:31 följande:
    Jag hade just den frågan för några år sedan. Vår stiftsjurist sa att det är kyrkoherden som avgör om något ska läggas till eller strykas i kyrkböckerna, så det är dit man ska vända sig med en sådan önskan. Om kyrkoherden inte vill göra det man önskar kan man också överklaga till domkapitlet.

    Den förklaring jag har fått (också av en stiftsjurist, förmodligen inte samma...)är att förteckningen över faddrar ska ses som en bild av hur det var vid doptillfället, alltså tas inga faddrar bort - om en fadder dör tas inte heller denna bort. Om man dock vill ha en anteckning om (radering går alltså inte, fick jag höra) att faddern inte längre ska ha det uppdraget, måste såväl föräldrarna som faddern infinna sig personligen hos kyrkoherden för att gemensamt "avfaddra" faddern. Då kan kyrkoherden anteckna detta.

  • Kjell Präst

     


    say yes skrev 2010-11-07 16:02:32 följande:
    Hej!Hur många faddrar kan man ha per barn man döper? Jag vet att det är vanligt i Norge att man har fler faddrar än 2. Min kusin har t.ex 6 faddrar.

    Det finns inga begränsningar vare sig "uppåt" eller "nedåt". Jag tror att det största antal faddrar jag har träffat på var fyra.

  • Kjell Präst

     


    2011 10 01 skrev 2010-11-07 20:50:33 följande:
    Hur lång tid innan bör man ta kontakt med pastorsexpeditionen för att meddela att man vill gifta sig i deras kyrka?

    Det beror på om det är en populär vigselkyrka eller ej, och hur noga man är med ett speciellt vigseldatum. Vissa kyrkor kan behöva bokas ett år i förväg, andra kan bokas med ett par veckors varsel.

  • Kjell Präst

     


    Joffan skrev 2010-11-09 11:23:46 följande:
    bör man bjuda prästen på mat?

    Om han är hungrig!
    Allvarligt talat, om du menar om prästen ska bjudas på middagen så är det absolut inte nödvändigt, om ni inte känner henne/honom personligen. Jag tackar alltid nej om jag får frågan eftersom jag hellre gör annat än sitter i flera timmar och äter tillsammans med människor jag inte känner. Många präster (men inte alls alla) gör som jag.

  • Kjell Präst

    Silver lining: Det känns ju lite opsykologiskt av prästen att så tydligt signalera att hon inte har tid - men jag vet ju inte på vilka grunder hon agerar som hon gör. När jag har vigselsamtal går vi igenom ritualet för vigsel, väljer psalmer och bibeltexter. Jag brukar också, för vigseltalets skull, fråga hur paret träffades och vad de tycker om att göra tillsammans. jag brukar också be dem beskriva varandra. Finns det önskemål från paret så får de öva på att läsa löftena och eventuellt provgå altargången upp. Det är vad jag gör, det brukar väl ta ungefär en timme. Jag har aldrig repetition med mina brudpar.

Svar på tråden Fråga prästerna 13