Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

     


    GnuGS skrev 2010-10-18 06:20:46 följande:
    Hur vanligt är det att kyrkoherdare i ”svenskkyrkor” accepterar katolska vigslar i sina kyrkorum, alltså där en katolsk präst är vigselförrättare (om än med ”svenskkyrklig” präst som medsekundant)?

    Jag tror inte att det är helt ovanligt. Har dock själv aldrig varit med om det.

  • Kjell Präst

     


    Semlorna skrev 2010-10-21 13:44:04 följande:
    Är själv inte medlem i kyrkan eller troende och skulle själv ha valt en borgerlig cermoni men då min sambo är troende kommer vi vigas i kyrka. Blev på ett annat forum i princip dumförklarad för att jag väljer att kompromissa i den frågan eftersom dom ansåg det vara hyckleri från min sida, att jag skulle stå och ljuga i kyrkan i och med att jag inte är troende. Jag ser det mer som att jag gör det för att göra min sambo glad i en fråga som är viktig för honom och inte för min egen skull. Ser det som en text från Rut som jag lagt in här innan: Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud.I och med reaktionerna så har jag börjat noja över vad prästen kan tänkas säga om detta. Tänk om jag får samma reaktion från den som ska viga oss, jag blir ledsen bara vid tanken :(

    Förhoppningsvis är er vigselpräst en normalklok man eller kvinna och inser, att om vi bara skulle viga/begrava/döpa uttalat kristna människor i kyrkan skulle den snart avfolkas. Självklart förstår vi att inte alla som gifter sig i kyrkan är troende.
    Vi ska inte gradera någons tro, Du ställer upp på kyrklig vigsel för din mans skull. Jag har svårt att tolka det på något annat sätt än att det är kärleksfullt gjort. Så länge du accepterar ritualet för vigselgudstjänst i Svenska kyrkan, och inte försöker byta  bort psalmer, böner eller bibeltexter så är du i din fulla rätt att komma till kyrkan och gifta dig.

  • Kjell Präst

     


    shakynose skrev 2010-10-23 13:57:18 följande:
    Jag har letat lite, men jag hittar ingen info om hur det skulle fungera om man hellre vill sätta in pengar direkt? Brukar diakonin ha något konto för gåvor och bidrag?

    Jag vet faktiskt inte om det finsn något särskilt konto, men det pågår ju ofta insamlingar och liknande. Kanske har församlingen samarbete med någon hjälpförening. Man får helt enkelt kontakta sin församling och kolla hur man bäst går till väga.

  • Kjell Präst

     


    Joffan skrev 2010-10-26 12:18:56 följande:
    Hej, Jag är finlandssvensk och hör till kyrkan. Vi har en helt underbar församling och vår präst är helt fantastisk. Men nu skall vi gifta oss i Sverige i Sollebrunn (ganska nära Göteborg). för att min blivande manns morföräldrar är gamla och inte orkar resa till helsingfors. Min blivande man är Svensk men har skrivit ut sej ur kyrkan. Vi gifter oss i kyrkan enbart för att det är viktigt för mej. Får vi gifta oss i svenska kyrkan? Eller måste han skriva in sej igen? Tror du att vi kan be om att sjunga psalmer ur den finnlandsvenska psalmboken? och hur är det med finska kyrkan i sverige, finns det en i göteborg? Och kan di isåfall viga oss på svenska? Religion är mycket viktigt för mej, men vi har ju samma religion fast vi har små skilnader.   Detta blev lite vimssigt men hoppas du förstår.

    Kanske kan du få svar på dessa frågor här http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=641238

  • Kjell Präst

     


    korpen skrev 2010-10-27 19:44:02 följande:
    Hej, jag har en fråga angående lokal. Min partner och jag har ännu inte bestämt oss för kyrka och vi funderar fortfarande på alternativet att vigas utomhus eftersom vi känner oss närmare det gudomliga då(, även om vi älskar kyrkorummet).  Först vill vi bara veta säkert om det går bra att vigas kyrkligt utomhus "var som helst", på en plats vi väljer ut, alltså ur kyrkans synvinkel. Sedan undrar jag också angående detta: Vid "min" kyrka, där jag vuxit upp, finns en helt underbar minneslund. Men visst är väl de platserna till för sorg-ceremonier? Eller kan man använda dessa rum som vigselrum också? Och så slutligen, hur fungerar det med kyrkoruiner och klosterruiner? De står ju under Länsstyrelsens beskydd men hur ställer sig kyrkan till att viga ett par i den miljön?

    I princip går det bra att vigas utomhus, i en klosterruin, kyrkoruin etc (dock skulle jag nog undvika minneslunden). Det är upp till den enskilde/a prästen att säga ja eller nej till en sådan ceremoni.

  • Kjell Präst

    Jag tror, som Klockarbol, att det bara är begravningar i kapellen på Skogskyrkogården. Jag har haft begravningar där och kan väl säga att jag inte riktigt delar era uppfattningar om kapellens skönhet Men smaken är som baken och jag har inte varit inne i alla kapellen. 

  • Kjell Präst

     


    Bubblor skrev 2010-10-28 10:49:40 följande:
    Hej, Vi har precis förlovat oss och kommer att gifta oss i juli. Men vi har lite svårt att vänta och skulle vilja gifta oss redan nu, i hemlighet, kanske utomlands. Helt enkelt för att vi vill bli man och hustru så snart som möjligt. Men vi vill inte "snuva" våra familjer och våra vänner på vigsel och firande, och vi vill fortfarande gifta oss i kyrkan i sommar. Är det ens möjligt? Får man gifta sig igen, blir det som att förnya sina löften och hur går det i så fall till??=) // Bubblor

    Man kan inte gifta sig två gånger. Om ni gifter er borgerligt nu så kan ni få en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap i kyrkan i sommar. En sådan välsignelseakt kan utformas väldigt vigsellikt, med psalmer, böner, bibeltexter, intåg etc. Dock ska frågorna, löftena och tillkännagovandet utelämnas eftersom detta är den juridiska delen av vigseln, som ni alltså då redan har klarat av. 

  • Kjell Präst

     


    Kjell Präst skrev 2010-10-28 11:20:23 följande:
      Man kan inte gifta sig två gånger. Om ni gifter er borgerligt nu så kan ni få en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap i kyrkan i sommar. En sådan välsignelseakt kan utformas väldigt vigsellikt, med psalmer, böner, bibeltexter, intåg etc. Dock ska frågorna, löftena och tillkännagovandet utelämnas eftersom detta är den juridiska delen av vigseln, som ni alltså då redan har klarat av. 

    TillkännagIvandet ska det förstås vara

Svar på tråden Fråga prästerna 13