Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

     


    Sebastiána skrev 2010-09-06 17:21:32 följande:
    Vi funderar på att låta någon vän eller släkting läsa något ur bibeln (förutom det som prästen kan tänkas säga). Något tips på några bra/lämpliga bibelord?

    Den första är obligatorisk http://www.brunnbykyrka.org/bibelord.pdf

  • Kjell Präst

    Nästan en vecka sedan någon skrev något här. Är det allmän stiltje (inte omöjligt eftersom hösten väl inte är den vanligaste bröllopstiden) eller har den här tråden spelat ut sin roll?

  • Kjell Präst

     


    Semlorna skrev 2010-09-12 11:14:03 följande:
      Hoppas jag inte, jag vill gärna kunna frågor här när vår vigsel närmar sig.Hur tidigt vet prästen vilka helger hen ska jobba och hur lång tid innan vigseln brukar man höra av kyrkan/prästen? Vi ska vigas 35 mil hemifrån och behöver kunna planera in det förberedande mötet i förväg.Brukar det vara okej att gå in/ut till livemusik/nån som sjunger istället för orgelmusik?

    Om jag går till mig själv så vet jag vilka helger jag ska jobba ungefär ett halvår i förväg, undantaget sommaren som jag får reda på ungefär i maj.

    Det varierar från präst till präst när han/hon hör av sig till brudparen. Jag brukar höra av mig och boka tid ungefär en månad före vigseln, andra hör av sig tidigare eller senare.

    Det möter säkert inga hinder att gå ut/in till solosång istället för orgelmusik, förutsatt att organisten ställer upp på att ackompanjera solosångaren (det gör han/hon för det mesta) om sångaren inte har med sig någon som kompar.

  • Kjell Präst

     


    queen eileen skrev 2010-09-12 20:31:33 följande:
    Jag och min sambo står och väger mellan borgerlig och kyrklig vigsel. Han vill helst ha kyrklig, och jag är tveksam så jag inte riktigt vet om jag kan stå för allt i den kyrkliga vigseln. Det jag undrar är om någon kan berätta för mig precis vilka delar som är obligatoriska (som det står ovan att den första bibelläsningen är obligatorisk) som man inte kan ändra på, samt var man kan lägga in egna ord etc.Tack på förhand!

    Det obligatoriska, som inte går att ta bort, är: Två psalmer, två bibeltexter (varav en måste vara Matt 19:4-6), tre böner (varav församlingen ber med i en), Guds välsignelse - och så förstås den juridiska delen: Frågorna, löftena och tillkännagivandet. Man kan lägga in exempelvis solosånger och diktläsningar om man vill, utöver de obligatoriska delarna. Man kan också välja att formulera sina egna löften, men de måste då innehålla samma sak som de "förformulerade", dvs uttrycka brudparets vilja att leva tillsammans resten av livet. Och det ska vara löften och inte kärleksförklaringar.

  • Kjell Präst

     


    Lissie84 skrev 2010-09-12 21:09:27 följande:
    ang Rut och noomi så kan jag säga utefter vad jag vet, är ingen präst men har läst stycket då jag själv vill ha det på mitt bröllop.   Noomi var Ruts svärmor, när noomis son dog stannade rut kvar med svärmor, stycket i sig handlar om att noomi ska flytta tillbaka till sin hembyggd och att rut bestämmer för sig för att följa med. Således är inte stycket om kärlek mellan  ett par utan snarare familj.    hoppas att jag inte missuppfattat för mycket.... 

    Exakt så. "Dit du går, går också jag" säger Rut till sin svärmor Noomi.

  • Kjell Präst

     


    MrsT2011 skrev 2010-09-12 22:18:19 följande:
    Hej alla präster och övriga intresserade! Jag undrar om det hör till vanligheterna för en organist att spela Bachs "Air" och visan "Där björkarna susa" på kyrkorgel? Jag tror att dessa skulle passa utmärkt som in- respektive utgångsmusik vid vår vigsel.Jag vill även ha fler tips på bibelord som kan läsas upp under vigseln, gärna från höga visan. (Jag vill minnas sedan konfirmationsläsningen att denna del har mycket vackert att säga om tvåsamheten.)Tack på förhand!

    Bachs "Air" är mycket vanlig vid begravningar, så den kan nog de flesta kyrkomusiker spela. "Där björkarna susa" kan jag inte minnas att jag hört på orgel, men den borde väl bli väldigt vacker på detta instrument. Kyrkomusikern avgör om han/hon kan spela den eller inte.


    De bibleord som vår handbok föreslår är, utöver den obligatoriska Matt 19:4-6, följande (du kan kolla upp dem på www.bibeln.se om du inte har tillgång till egen Bibel) : Höga v. 8:6-7, Ef 5:1-2, Rom 12:9-10 + 15, Gal 6:2, och kärleksklassikern 1 Kor 13:4-7 + 13

  • Kjell Präst

     


    CStar11 skrev 2010-09-12 21:39:29 följande:
    Hej Kjell Präst! Kanske en självklar fråga, men tänkte ändå kolla.. Gifter man sig kyrkligt om man gifter sig utomhus med en präst, men alltså inte är i en kyrka?

    Japp!

  • Kjell Präst

    Som sagt, denna/e präst gör f-e-l, inget snack om det. Två psalmer och tre böner är obligatoriskt. Men självklart finns det alltid präster som ställer upp på vad som helst för att göra brudparen till viljes.

  • Kjell Präst

     


    Li0 skrev 2010-09-14 21:41:39 följande:
    Det här är säkert en väldigt dum fråga men får man ha svart brudklänning i kyrkan? vår präst tyckte de va illa nog att vi vill gifta oss på vintern, o kasta väl ur sig några saker som gjorde en annan lite orolig :/

    Visst kan du ha svart brudklänning - och varför i hela friden skulle ni inte få gifta er på vintern?

Svar på tråden Fråga prästerna 13