Inlägg från: Jeez |Visa alla inlägg
  • Jeez

    Fråga prästerna 13

     


    Semlorna skrev 2010-09-28 20:37:42 följande:
    Efter en diskussion i en annan tråd... Brukar prästen normalt säga "du kan nu kyssa bruden" eller liknande? Kan vara bra att tänka på i så fall eftersom vi funderar på att ta kyssen ute på kyrktrappan.

    Det är nog bra att säga det till prästen om ni vill ha det i kyrkan. Jág gissar att majoriteten av mina kollegor, liksom jag, inte säger något. Men det finns ju dom som gör det...

  • Jeez

     


    Oktoberbrud2010 skrev 2010-09-29 16:29:54 följande:
    Hej!Har stött på ett litet hinder på min och BMs väg till äktenskapet, undrar om någon av er präster kan säga vad det är som gäller.Får väl ta det ifrån början. Jag bokade vår hemförsamlings kyrka för ca 8 månader sedan, sekreteraren på pastorsexp. var jättetrevlig. Jag förklarade att vi gärna skulle vilja att min BMs kusin som är prästvigd och arbetar i en annan kyrka inom stiftet viger oss istället för någon av församlingens präster. Och det var ju helt ok. Jag frågade då om musiken och sekreteraren gav mig numren till både församlingens kantor och organist (de är 2) och sa att jag skulle ringa dem några veckor före vigseln för då skulle de veta vem som skulle tjänstgöra. Idag kontaktade jag kantorn (via sms) och fick svaret att ingen av dem tjänstgör på lördagar enligt deras schema. Och att jag skulle kontakta pastorsexp...   Eh är det normalt att ingen musiker tjänstgör på lördagar inom en församling? Vad kan vi förvänta oss, ska församlingen ordna någon annan eller kommer det åligga oss?  Har väl lite lätt panik just nu... och skulle som sagt gärna vilja veta vad jag kan förvänta mig redan nu. Ska ringa imorgon till pastorsexp. när de har telefontid.  Tack på förhand! 

    I kyrkan jag jobbar är det sällan ordinarie musiker som jobbar lördag av olika skäl. Men det finns alltid musiker -annars får man inte boka tiden. Däremot är det ordinarie musiker som svarar på allmänna frågor om musik vid vigslar (som ju är lördagar till största del) eftersom vikarie inte bokas förrän relativt nära inpå.

    Så ring pastors och förutsätt att du får musiker, om än inte den ordinarie.

  • Jeez

     


    tågjäntan skrev 2010-09-30 19:05:43 följande:
      Fast jag vet om minst en vigsel där iaf pastor i SMK vigt paret utan att vara prästvigd i svenska kyrkan. Fast det kan ju vara med hänvisning till avtalet. Sedan vet jag par som även vigts av pastorer i pingst. Men det är möjligt att det där kan ha varit så att de gått till borgmästarn, eller annan behörig pastor, först och fått den juridiska vigseln. För att kunna ha den pastor man önskar officiellt i kyrkan.

    Då har han/hon vigt enligt sin egen ordning och med sin egen vigselrätt som grund. För som sagt ovan, det är inte bara präster i svenska kyrkan som har vigselrätt. Sen att det skedde i ett svensk kyrkligt kyrkorum är en annan sak.

  • Jeez

     


    Houdini skrev 2010-10-01 20:14:57 följande:
    psalmboken är tryckt 1975 och den du inte kände igen har i den nr 233.

    Den finns inte i den psalmbok vi har idag. Prata med er präst, ni borde kunna ha den ändå, inte minst för att ni har två som finns i gällande psalmbok. Och någon gammal psalmbok och koralbok borde finnas i församlingen så de har noter.

  • Jeez

     


    cecilia o christoffer skrev 2010-10-14 14:24:50 följande:
    Jag undrar om det är smaklöst att gifta sig, och således be en präst viga en på påskafton eftersom det är dagen efter Jesus död?

    Ja, skippa påskafton och ta påskadagen! Annandagen, dvs måndagen är ju alltid ledig för de som normalt inte jobbar röda dagar så det är ingen skillnad mot att gifta sig en lördag.

  • Jeez

     


    Norrskensflamman skrev 2010-10-14 21:33:41 följande:
    När vi gifte oss så frågade jag just om påsken och då sa de på församlingexp att hela påskhelgen var liksom vikt för påskgudstjänster och både präster och kyrkor var upptagna. Men vi gifte oss helgen före i stället, första helgen i april var det då, och det var helt underbart Man anade att våren var på väg, vi hade tulpaner i kyrkan och på middagsbordet, vi hade gula servetter och lite grönt på borden. Härligt vårigt!

    Det är den logistiska aspekten på det hela... kyrkorna ska vara lediga och präster/musiker/vaktmästare inte sova efter väldigt intensiva dagar jobbmässigt, men allt beror på var man vill gifta sig. Det kan ju vara en församling med en kyrka och 10 präster

  • Jeez

     


    shakynose skrev 2010-10-23 13:57:18 följande:
    Jag har letat lite, men jag hittar ingen info om hur det skulle fungera om man hellre vill sätta in pengar direkt? Brukar diakonin ha något konto för gåvor och bidrag?

    Det ser olika ut i olika församlingar vad som finns och hur man enklast gör. Prata med prästen eller kamrern! Det viktiga är att det är tydligt vad det ska gå till om ni har åsikter om det (ex. diakonin) och att det är en gåva.

  • Jeez

     


    Joffan skrev 2010-10-26 12:18:56 följande:
    Hej, Jag är finlandssvensk och hör till kyrkan. Vi har en helt underbar församling och vår präst är helt fantastisk. Men nu skall vi gifta oss i Sverige i Sollebrunn (ganska nära Göteborg). för att min blivande manns morföräldrar är gamla och inte orkar resa till helsingfors. Min blivande man är Svensk men har skrivit ut sej ur kyrkan. Vi gifter oss i kyrkan enbart för att det är viktigt för mej. Får vi gifta oss i svenska kyrkan? Eller måste han skriva in sej igen? Tror du att vi kan be om att sjunga psalmer ur den finnlandsvenska psalmboken? och hur är det med finska kyrkan i sverige, finns det en i göteborg? Och kan di isåfall viga oss på svenska? Religion är mycket viktigt för mej, men vi har ju samma religion fast vi har små skilnader.   Detta blev lite vimssigt men hoppas du förstår.

    Evangelisklutherska kyrkan i FInland och Svenska kyrkan har en överenskommelse som säger att man ska behandla varandras medlemmar som sina egna. Det betyder att ni får gifta er i Svenska kyrkan kostnadsfritt därför att du är medlem i finska kyrkan. Detta ska alla kyrkoherdar veta om, men man kan få påminna dem...

    Eftersom vi är syskonkyrkor finns inte finska kyrkan som sådan i Sverige, men det finns finska församlingar (icke-territoriella) och det finns många finskspråkiga präster och andra församlingsmedarbetare, särskilt där det finns många invandrade finnar.

    Ni kan säkert komma överens med prästen om att åtminstone sjunga någon psalm från er psalmbok -en hel del finns ju i båda dessutom.

    Så hör av er till den församling/kyrka ni vill gifta er i och boka tid!

  • Jeez

     


    bröllop20110702 skrev 2010-10-31 09:34:08 följande:
    Hur gör vi om vi vill gifta oss i kyrkan? Varken jag eller min blivande är med i svenska kyrkan, då jag är katolik och min blivande gått ur kyrkan.

    vill ni/du inte gifta er katolskt då om du är katolik och din man inte är medlem nånstans?

  • Jeez

     


    jeami174 skrev 2010-11-04 21:52:26 följande:
    Ingen fråga men jag vill berätta en sak. Idag fick jag brev från vår präst. Ett trevligt brev med många stäplar krusiduller och fina ord. Information om att hon kommer att höra av sig i god tid och även att kantorn kommer att höra av sig. Brevet var dessutom skrivet med den vackraste handstil jag sett. Började nästan gråta, vilket fint brev det var :)

    Härligt! Där ligger man i lä. Jag skriver varken brev eller har vacker handstil...

  • Jeez

     


    Fru Indosaurie skrev 2010-11-06 16:35:19 följande:
    Det här handlar inte om bröllop men någon kanske vill svara ändå. Kan man ta bort en fadder som man har valt vid dopet? Eller kan man lägga till en?

    SOm sagt, lägga till går bra. Ta bort görs inte i rullorna -men dte är inte heller alltid som det skrivits in veilka som är dopfaddrar i kyrkobokföringen.

  • Jeez

     


    say yes skrev 2010-11-07 16:02:32 följande:
    Hej!Hur många faddrar kan man ha per barn man döper? Jag vet att det är vanligt i Norge att man har fler faddrar än 2. Min kusin har t.ex 6 faddrar.

    Jag har haft dop med 6st...

  • Jeez

     


    Joffan skrev 2010-11-09 11:23:46 följande:
    bör man bjuda prästen på mat?

    Som Kjell, men om det finns särskilda omständigheter. Tex att prästen ställer upp och åker båt ut i skärgården 3 timmar för en vigsel och sedan har väntetid tills båten går hem -så kan man ju fråga i alla fall.

  • Jeez

     


    Karamellen skrev 2010-11-12 21:56:20 följande:
    Nu kommer en psalmfråga til - Min absoluta favorit när det kommer till julpsalmer är O Helga Natt, funkar den att sjunga 11 dec? Måste man välja alla psalmens verser? Jag har fastnat för psalm 294 men vers 4 kommer nog få sambons farmor att brista ut i gråt då de för några år sedan förlorade sin enda dotter i cancer vilket fortfarande påverkar sambons farmor väldigt mycket. Kan man välja bara vers 1 och 2 och kanske vers 7? Finns det nån minimigräns för hur många verser som måste sjungas till varje psalm? Kan man själv välja ut vilka verser man tycker passar bäst om man inte vill ha med alla?

    O helga natt är ingen psalm, men som solo eller instrumentalt är det väl helt funkis även den 11 dec (likväl som andra julpsalmer och sånger som ju faktiskt sjungs hela advent).

    Man kan välja ut verser i psalmer. Det är då en fördel (tycker jag) med program eftersom man då skriver ut de verser man ska sjunga och hoppar över de andra.

  • Jeez

     


    Karamellen skrev 2010-11-12 21:37:15 följande:
    Kjell Präst - i min psalmbok finns beskrivning av vigselgudstjänst. Där finns bara exempel på vigsel med två psalmer och en bibeltext. Kan man ha två bibeltexter?Om man vill lägga till en tredje psalm, var läggs denna in? Sjungs en psalm direkt efter en annan kanske?

    Den tredje psalmen är placerad efter tillkännagivandet (dvs egentligen psalm nr 2).

    Fler bibeltexter kan man absolut ha. De placeras då efter varandra.

  • Jeez

     


    Jojon86 skrev 2010-11-13 17:47:50 följande:
    Hej hej, Jag skulle vilja ha lite tips och råd av er. Min mamma avled 4 månader efter hon fått sin cancerdiagnos 2008 och jag tycker att det känns jättejobbigt att min mamma inte är delaktig i vårt bröllop eller ens där på dagen. Jag ska ha min mammas favorithalsband på mig men jag skulle vilja göra något mer. Tända ett ljus för henne eller så i kyrkan. Skulle det passa sig eller är det dumt att demonstrera sorg på ett bröllop? När skulle det i så fall passa sig att tända ett ljus? Innan vi i överhuvudtaget går in i kyrkan, under vigselakten eller när vi går ut?   Har ni några råd och tips?

    Det går att göra på olika sätt.

    För det första är det viktigt att du och din blivande pratat, så att det blir på ett sätt som känns bra för båda. I sig är det inte fel att demonstrera sorg på vigseldagen, enligt mig. Men man ska vara försiktig så att det inte blir det som tar över hela stunden. Även när man är i sorg får man glädjas, och vigseln tänker jag är en dag som ska få handla om er som brudpar och er kärlek och era framtidsförhoppningar och liv tillsammans. Men som sagt, hon fattas er och symboliskt kan det väl ha sin plats att minnas.

    Sedan är det viktigt att prata med prästen så att det blir bra i gudsjänsten. Man kan ha ett ljus tänt hela tiden eller man kan tända ljus rituellt. Vi gör lite olika, så därför kan det vara lite olika vad som känns bra och funkar i ordningen.

    Jag har haft ljus tända från början, där bara de invigda vet vad ljuset står för. Jag har också vid ett annat tillfälle använt förbönen, där vi bett för dem vi saknar och så vidare. Där kan man också tända ljus på ett odramatiskt sätt, för varje bönedel (livet tillsammans osv) och då också för XX som inte längre finns bland er.

    Jag har också läst om flera som efter vigseln åker till personen grav och lägger en blomma från brudbuketten på graven. Det funkar ju om det är i nåärheten och blir en gest som inte alla gästerna ser, men som är betydelsefull för dem som gör det.

    Hoppas ni hittar en väg som känns bra för er!

  • Jeez

     


    Jessika81 skrev 2010-11-13 19:21:49 följande:
    Läste detta på svenska kyrkans hemsida: "Om prästen håller vigseltal kan detta lämpligen ske här eller efter psalmen." Prästen håller alltså inte alltid ett vigseltal?

    Nej, en del gör visst inte det. Fast jag tycker att det är märkligt,.. Och jag tror att det är mycket ovanligt. Har endast hört om äldre präster som inte gör det dock, så kanske är det en generationsfråga -en kvarleva från när man mycket var en myndighetsperson i vigselakten. SOm jag resonerar, och de flesta med mig, så ska man definitivt inte hoppa över talet, det är bland det viktigaste vi har i vigseln, det peronliga tilltalet och predikandet av evangelium.

  • Jeez

     


    elisabettan skrev 2010-11-13 22:31:54 följande:
      Vad innebär vigseltal? Är det prat om brudparet? Trodde också att det var "obligatoriskt". Måste man be om att få det?

    Vigseltalet är det peronliga tilltalet och förkunnelsen under vigseln. Dvs vigselaktens predikan. Och som alla predikningar så handlar det om att berätta om den kristna trons i relation till vad vi håller på med i just denna gudstjänst. Under en vigsel handlar det om kärlek, om att leva tillsammans och välja varandra och hur vi tänker oss Gud i det.

    Man kan fråga om man känner sig osäker på om det ska ske. Inte minst för programgörandet. Som sagt i svar ovan, de flesta håller nog ändå tal så jag tycker egentligen att man ska förutsätta det.

  • Jeez

     


    JustMeAndMyLove skrev 2010-11-13 19:26:14 följande:
    Jag har en fråga som du kanske kan svara på. Vet du om man kan ha en psalm på ett borgerligt bröllop? Finns det de som gör så eller finns det någon anledning till att man inte bör göra så?

    På vissa ställen får man inte ta mer tid än fem minuter, då det är kö, så då får man inte göra några andra saker än grundordningen.

    Men en borgerlig vigsel handlar eg om att den bara är juridisk, det betyder att man tillsammans med vigselförrättaren kan utforma resten som man vill. Så vill man ha psalmer kan man ha det.

Svar på tråden Fråga prästerna 13