Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

     


    sun moon skrev 2010-08-24 07:31:26 följande:
    Tja det är lite märkligt med vår präst.. han frågade inget om vår tro Inte heller så mycket om oss två och vårt förhållande.. bara hur vi träffades.. 
    Jag frågar heller aldrig något om brudparets tro, inte heller om deras förhållande. Däremot om vad de brukar göra tillsammans, hur de träffades och hur de skulle beskriva varandra.
  • Kjell Präst

     


    say yes skrev 2010-08-24 08:52:34 följande:
    Kjell,Vi undrar om psalmer och om brudkronor. Det finns en psalm som heter "deilig er jorden" som i Norge ar en julpsalm men i Sverige en begravningspsalm (!). Kan man sjunga den anda? Sen undrar jag om vi kan ha med en psalm av annat sprak i vigeslakten.  Ang brudkrona, far man bara lana av den kyrka man skall gifta sig i eller kan man valja pa alla de som finns i forsamlingen eller stiftet?

    "Härlig är jorden" är egentligen ingen begravningspsalm i Sverige heller, men den har fått den stämpeln eftersom den används så flitigt på begravningar. Det finns egentligen ingenting som hindrar att man har den på en vigsel, utom möjligen omgivningens reaktioner.

    Jag är själv tveksam till psalmer på andra språk, skulle rekommendera att man i så fall la till den utöver de två obligatoriska svenska - men jag vet att andra präster här på BT resonerar annorlunda. Så du får nog tala med din vigselpräst.


    Jag tror att brudkronan ska lånas i den kyrka i vilken man gifter sig - men jag vet egentligen inte alls, har aldrig haft en vigsel där församlingens brudkrona lånats.

  • Kjell Präst

     


    Jessika81 skrev 2010-08-25 14:39:20 följande:
    Finns det någon manual för vigselsamtal? Ska prästen ta reda på om brudparet menar allvar med sin relation etc? (nu tänker jag inte på sun moon utan rent allmänt) Vigselsamtalet är obligatoriskt? När "ska" det ske? Hur långt är det? Hur mycket kan prästen styra i val av solosånger, in- och utgångsmusik?

    Någon manual finns det inte, därav att vigselsamtalen kan se lite olika ut. Det finns inget påbud om att prästen ska ta reda på om paret menar allvar eller inte, däremot är det förstås den ansvarsfulle/a prästens uppgift att bromsa om han/hon känner att det är något fel, vi har ju ingen vigselplikt. Själv har jag vid ett tillfälle varit lite tveksam men valde till sist att ändå viga. Det finns inga regler för när samtalet ska ske eller hur långt det ska vara. När det gäller eventuella solosånger samt in -och utgångsmusik har ju prästen (tillsammans med musikern) sista ordet eftersom han/hon är ansvarig för gudstjänsten. Prästen kan alltså välja att säga nej till föreslagna musikstycken om han/hon finner skäl till det.

  • Kjell Präst

     


    tågjäntan skrev 2010-08-25 15:13:59 följande:
     

    Jag höll det för mig själv, förde vissa diskussioner med arbetslaget dock. Jag landade i ungefär "Vem är jag att säga att det här inte är äkta kärlek".

  • Kjell Präst

     


    bruden 82 skrev 2010-08-26 18:35:55 följande:
    Hej Kjell präst!Jag och min kille är reaggefans och vi skulle vilja ha "kingdom of zion" som ingångslåt, du vet den som går "sibili dong dong, sibli dong dong.." :)  Ska prata med våran präst i nästa vecka. Men tror du att prästen går med på detta?Hur lång ska ingångsmarchen vara?En bit av låten är mindre lämplig i kykran men man kanske kan klippa ihop låten som man vill ha den.Sedan undrar min blivande om han får dansa in till ataret? :D  Då låten är lite svängig ;)vi vill göra en liten personlig prägel på vigselnTacksam för svar!

    Som jag förstår det är det en inspelad låt ni vill ha. Vissa kyrkor tillåter det, andra inte. En del kyrkor har ingen ljudanläggning. Jag skulle inte ha tillåtit dans fram till altaret.

  • Kjell Präst

    sun moon skrev 2010-08-27 22:50:03 följande:


    För min del fungerar döden väldigt bra.. varför är så många rädda för att nämna ordet död? Vi ska ju alla dö en dag..  
    Eller hur!
  • Kjell Präst

     


    bröllop 101009 skrev 2010-09-01 11:12:46 följande:
      Jag tycker inte att det är döden som gör att formuleringen "tills döden skiljer oss åt" känns obehaglig. Snarare det att den SKILJER oss åt.Om man tar vigsellöftet som ett verkligt löfte så tycker jag att det känns lite väl starkt att lova varandra att döden kommer att skilja oss åt. Därför tycker jag att "så länge vi båda lever" känns bättre. Det kan jag faktiskt lova helt uppriktigt, sen får vi se vad som händer sen. :)Jag vill bara tillägga att jag inte på något sätt hävdar att det finns ett liv efter döden, bara det att jag faktiskt inte vet.Händer det att andra brudpar också resonerar så?

    Man lovar ju inte varandra att döden kommer att skilja en åt, utan att man ska försöka älska varandra hela livet. Ingen vet ju vad som händer efter döden, men den kristna tanken är ju (som redan nämnts) att äktenskap upplöses i och med döden.
    Jag har faktiskt inte träffat några brudpar IRL som sagt att de haft problem med "dödenformuleringen" så jag vet inte riktigt hur de som har det resonerar

  • Kjell Präst

     


    Getivia82 skrev 2010-09-06 14:41:30 följande:
    Jag har en fråga...Vi har tänkt gifta oss ute på en allmän plats men vill ha vigseln kyrklig. Hur gör man? Kontaktar man församlingen som hör till den kommunen och frågar om en präst vill viga oss på denna plats?

    Japp, så gör man!

Svar på tråden Fråga prästerna 13