Inlägg från: Jeez |Visa alla inlägg
  • Jeez

    Fråga prästerna 13

     


    bruden 82 skrev 2010-08-21 19:34:51 följande:
    Hej Kjell Präst, hade en fråga i förra tråden men hittar inte ditt svar.. hur söker jag upp mina egna inlägg? :(

    Längst upp i vänsterspalten (ovanför listan med alla olika forumrubriker) finns sök inlägg. Tryck där och fyll i ditt namn/nick så borde det komma upp. Vet att det också ska finnas en funktion i windows att leta efter särskilda ord på en sida, men vet inte hur man gör...

  • Jeez

     


    sun moon skrev 2010-08-24 22:44:30 följande:
    Tycker du att jag ska ta kontakt med vår präst igen?, mest för att jag inte vill att han ska dra upp något gammatl under vigseln som kan göra mina barn (och mig) upprörda? Jag vill görna blicka frammåt mot en ljus framtid full av kärlek än att titta bakåt och minnas och älta allt som har varit jobbigt. 

    Ja, faktiskt. Jag hörde om en vigsel där prästen talat om "den förlorade sonen" och menat brudgummen som hade en brokig och bråkig bakgrund. Församlingen, dvs gästerna, hade suttit med och gått därifrån med en obehagskänsla.

    Jag tycker att NI ska vara tydlig med prästen att ni inte riktigt förstod syftet med hans frågor och att ni är oroliga för att han är mer intresserad av vad som varit tidigare än det som är nu.

  • Jeez

     


    bruden 82 skrev 2010-08-26 18:35:55 följande:
    Hej Kjell präst!Jag och min kille är reaggefans och vi skulle vilja ha "kingdom of zion" som ingångslåt, du vet den som går "sibili dong dong, sibli dong dong.." :)  Ska prata med våran präst i nästa vecka. Men tror du att prästen går med på detta?Hur lång ska ingångsmarchen vara?En bit av låten är mindre lämplig i kykran men man kanske kan klippa ihop låten som man vill ha den.Sedan undrar min blivande om han får dansa in till ataret? :D  Då låten är lite svängig ;)vi vill göra en liten personlig prägel på vigselnTacksam för svar!

    Har svarat i den andra tråden!

  • Jeez

     


    lovis80 skrev 2010-08-27 18:55:26 följande:
    Om man vill skriva sina egna vigsellöften, måste de i princip innehålla dvs delar så som tills döden skiljer oss åt fast med andra ord eller är det ok med "i all evighet" eller "i framtiden"?

    Och om det är i kyrkan så är den kristna tron att äktenskapet är i detta livet inte sedan, alltså går inte i evighet.

  • Jeez

     


    Sebastiána skrev 2010-09-13 10:28:46 följande:
    Väldigt vackert... men kanske inte passar det par där kvinnan har problem med sin svärmor .   Jag vill gärna att en av mina (blivande) svägerskor läser något bibelstycke. Tur att det är så lång tid kvar för det finns ju mycket fint att välja mellan.

    Man måste inte säga "rut sade till noomi" om man inte vill. DÅ hör man ju bara vad den ena säger till den andre: en kärleksförklaring. Kan passa även om svärmorsrelationen är sämre, tycker ju jag då.

  • Jeez

    En vigsel med en pastor från Missionskyrkan är alltid en vigsel enligt missionskyrkans ordning och kan föranleda att ni får betala hyra för kyrkan (om den är svenskkyrklig). I övrigt är det upp till kyrkans kyrkoherde om pastorn i fråga får komma och ha vigseln (ni kan desstuom behöva betala pastorn arvode, inget sådant regleras ju iom att ni är medlemmar i Svenska kyrkan). Men om det  ordnas så är det inga problem.

    Och ordningen är lik svenska kyrkans om än inte exakt likadan, vad som är okej där eller inte vet jag inte.

    Och kontentan ekonomiskt: om man är medlem i Svenska kyrkan har man rätt till en vigsel i en svenskkyrklig kyrka av en svenskkyrklig präst utan någon kostnad, oavsett var man bor. Inget annat.

  • Jeez

     


    Kjell Präst skrev 2010-09-15 13:14:46 följande:
    Jeez formulerade det bättre än jag. Jag trodde dessutom, som synes ovan, att en pastor i SMK kunde förrätta en vigsel enligt Svenska kyrkans ordning. Där hade jag då uppenbarligen fel.

    Lite ska man väl ha för sitt ekumeniska engagemang!

  • Jeez

     


    Vinter10 skrev 2010-09-15 14:17:17 följande:
    Jag förstår, de sade inget om det i alla fall när vi pratade med dem så jag antar att det inte blir fråga om någon kostnad. Kantor etc behöver vi ju fortfarande också.

    En del församlingar har den policyn -att om man är medlemmar ska man inte behöva betala -medan andra inte har den ekonomiska möjligheten. Så det är ju skänt för er!

  • Jeez

     


    tågjäntan skrev 2010-09-16 20:48:19 följande:
      Men är det inte så att SMK och svenska kyrkan har ett samarbete så att eg ska det inte vara något problem för en pastor från SMK att viga i svenska kyrkan. Jag undrar om det inte tom är så att en pastor från SMK ska kunna jobba som präst i sv. kyrkan. I så fall borde det inte vara några problem så länge minst en i brudparet är medlem i sv. kyrkan.

    Oj, nu först såg jag din fråga.

    Nja, är svaret. Som jag har förstått det så kan en pastor resp präst arbeta tillfälligt i en församling där lokalt avtal mellan församlingarna finns vid behov. Exakt hur det ser ut minns jag inte, men man är inte fullt utbytbara så att säga i alla sammanhang.

    OCH för att utföra kyrklig handling, dvs dop, begravning, vigsel eller konfirmation i Svenska kyrkans ordning måste man vara behörighetsförklarad av domkapitlet och därmed präst i Svenska kyrkan. Det är jag 100% säker på.

Svar på tråden Fråga prästerna 13