Inlägg från: Karamellen |Visa alla inlägg
  • Karamellen

    Fråga prästerna 13

    Jag måste få fråga - vad brukar präster säga om tatueringar?? Jag har några, bara en kommer synas under vigsen då jag har axelbandslös klänning.


    Min moster reagerade starkt när hon fick höra talas om att jag tatuerat mig och sa "det står i bibeln att du ska inte sätta något märke på din kropp" 


    Har inte tänkt på det alls men nu blev jag lite nervös. Tar prästen illa upp? Det är ett hjärta där det på latin står "si vis amari ama" så det är ju ingen döskalle liskom....

  • Karamellen

    Jag får hoppas att "vår" präst är lika modern som du då
    Kan nog behövas då vi redan syndat i 10 år och har barn och allt utan att ha gift oss


    Kjell Präst skrev 2010-10-29 16:37:05 följande:
      Det ska vara en bra gammalmodig och inskränkt präst om han/hon protesterar mot tatueringar. Det finns ju präster som själva har tatueringar! Har svårt att tänka mig att det skulle vara något problem, så vanligt som det är med tatueringar nuförtiden.
  • Karamellen

    Jag läste tidigare i tråden att psalmerna "bered en väg för herran" och "det är en ros utsprungen" är ganska passande för decemberbröllop.


    Kan "gläns över sjö och strand" funka? Fler tips på vinterpsalmer? Eller julpsalmer rent av? Vi gifter oss ju precis innan lucia (11 dec)
    Jag är så förvirrad. Kommer inte på något alls. Funderar även på psalm 834 men den känns nästan för somrig..


    Jag gillade verkligen psalm 411 och 84 men bägge dessa spelades på min brors bröllop och jag vill inte gärna välja samma...

  • Karamellen

    Förresten jag måste få fråga - spelar kantorn musiken till psalmerna på orgel eller piano? Eller inte alls?

  • Karamellen

    Tack för svar.


    Nu kommer en fråga till
    "Fader Vår" har lästs i annan version de senaste två vigslarna jag varit på. Själv känner jag mig helt borta och hänger inte alls med i bönen då jag alltid bett den gamla versionen. Jag tror att de flesta av våra gäster också främst känner till den gamla versionen. Kan man höra sig för med prästen om han kan be den istället för den nya versionen? Personligen tycker jag den gamla är väldigt vacker och den känns betydligt starkare som bön än den nya versionen...
    Eller kan man i vigselprogrammet skriva ut bönen om den läses i ny tappning? För jag tror att många av våra gäster annars inte kommer "hänga med" i bönen om man ber den nya...

  • Karamellen

    Tack för svar - jag måste bomba tråden med frågor känner jag. Jag tror dock att jag sett liknande fårga någonstans men hittar inte i nån av trådarna.


    "På bröllopsdagen ber vi" - är det en erkänd/godkänd psalm att ha vid vigsel eller bör man ha ytterligare två psalmer utöver denna?

  • Karamellen

    Tack för svar, då ska jag höra mig för med prästen och kantorn.


    Kjell Präst skrev 2010-10-30 17:47:05 följande:
      Det är ingen officiell psalm, den finns inte i psalmboken. Prästen och musikern avgör om den kan ersätta en av de ordinarie psalmerna.
  • Karamellen

    Får jag spinna vidare när det gäller församlingar osv.... Där jag bor finns både en landsförsamling och en stadsförsamling i samma kommun/stad. Är detta två helt olika församlingar eller tillhör man samma församling ändå liksom?


    *luddigt värre*


  • Karamellen

    Ok, så min församling, Piteå stadsförsamling, är alltså något helt annat än Piteå landsförsamling som mina föräldrar tillhör som bor strax utanför stan?


    När jag ska försöka googla och letar på nätet finns bara "Piteå församling" ?


    Kjell Präst skrev 2010-11-01 20:35:03 följande:
      Alltså, församlingsgräsnerna har ingenting med kommungränserna att göra egentligen. Det kan finnas åtminstone tre-fyra församlingar inom en och samma kommun.
  • Karamellen

    NU tror jag att jag fattat. Nu var den enda källan i och för sig wikipedia men det står såhär: "Församlingens nuvarande namn och utbredning gäller från den 1 januari 2010, då Piteå stadsförsamling inkorporerades i Piteå landsförsamling. De båda församlingarna var åtskilda i 323 år."


    *fattar lite mer*


    Om jag nu fattar rätt har man slagit ihop stadsförsamlingen och landsförsamlingen och den kallas rätt och slätt Piteå församling? Då blev det ju genast mindre krångligt!

  • Karamellen

    Där ser man, jag har missat denna sammanslagning... Började fundera eftersom vi döpte dottern 2009 (i stadsförsamlingen) och nu när jag kollar runt inför vårt bröllop heter det bara Piteå församling. Förvirringen är över

  • Karamellen

    Måste fråga lite mer - vi som gifter oss i decembermörkret ser ju gärna att kyrkan har (ganska mycket) levande ljud tända. Om det går alltså, som det brukar vara på julottan typ. Nästan


    Ska vi köpa in ljus och sånt eller står kyrkan för detta? Står vi endast för kostnaden av detta eller "ingår" det?


    Är det ens möjligt eller nekas detta pga brandrisk?

  • Karamellen
    Kjell Präst skrev 2010-11-03 16:30:25 följande:
      Jag tror nog att kyrkan eldar på med ljus i alla tillgängliga ljusstakar under den mörka decembertiden - det är i alla fall min erfarenhet. Brudparet ska inte behöva stå för ljusen. Vill man ställa in extra ljusstakar kan det kanske bli värre - men det kan bara personalen i den aktuella kyrkan svara på.
    Ok, jag får höra mig för när vi träffar prästen. Skulle ju vara extra mysigt ju. Kyrkan blir så vacker också i skenet av levande ljus tycker jag.
  • Karamellen

    Kjell Präst - i min psalmbok finns beskrivning av vigselgudstjänst. Där finns bara exempel på vigsel med två psalmer och en bibeltext. Kan man ha två bibeltexter?
    Om man vill lägga till en tredje psalm, var läggs denna in? Sjungs en psalm direkt efter en annan kanske?

  • Karamellen

    Nu kommer en psalmfråga til - Min absoluta favorit när det kommer till julpsalmer är O Helga Natt, funkar den att sjunga 11 dec?


    Måste man välja alla psalmens verser? Jag har fastnat för psalm 294 men vers 4 kommer nog få sambons farmor att brista ut i gråt då de för några år sedan förlorade sin enda dotter i cancer vilket fortfarande påverkar sambons farmor väldigt mycket.
    Kan man välja bara vers 1 och 2 och kanske vers 7? Finns det nån minimigräns för hur många verser som måste sjungas till varje psalm? Kan man själv välja ut vilka verser man tycker passar bäst om man inte vill ha med alla?

Svar på tråden Fråga prästerna 13