Inlägg från: Vinter10 |Visa alla inlägg
  • Vinter10

    Fråga prästerna 13

    Passar in en fråga i den här tråden:


    Vi skall gifta oss i svenska kyrkan i december och hade blivit tilldelade en präst från vår församling. Nu visade det sig att min sambo känner en kille via sitt innebandylag som är präst och som gärna ville viga oss. Roligt att ha någon man känner till så vi har nu valt honom. Han är präst i missionskyrkan egentligen, det var inga problem för "vår" kyrka att han viger oss, men min fråga är nu: Ser vigseln exakt likadan ut i missionskyrkan som i svenska kyrkan? Är det samma "regler" med böner och texter, psalmer mm. Det är ju samma bibel så jag antar att det går till på samma sätt, eller?

  • Vinter10

    Tackar för svar!


    Betala för kyrkan behöver vi då inte i och med att vi är medlemmar i svenska kyrkan. Hur pastorns arvode betalas har jag dock ingen koll på, men det får vi väl ta upp med honom helt enkelt.

  • Vinter10
    Kjell Präst skrev 2010-09-15 14:11:58 följande:
      Grejen är, att eftersom vigseln inte hålls enligt Svenska kyrkans ordning, utan enligt SMK:s ordning, kan det bli aktuellt att betala hyra för kyrkan -oavsett om ni är medlemmar eller ej.
    Jag förstår, de sade inget om det i alla fall när vi pratade med dem så jag antar att det inte blir fråga om någon kostnad. Kantor etc behöver vi ju fortfarande också.
  • Vinter10
    Jeez skrev 2010-09-30 22:57:03 följande:
      Då har han/hon vigt enligt sin egen ordning och med sin egen vigselrätt som grund. För som sagt ovan, det är inte bara präster i svenska kyrkan som har vigselrätt. Sen att det skedde i ett svensk kyrkligt kyrkorum är en annan sak.
    Vi kommer i december att vigas av pastor i SMK fast i Svenska kyrkan och ja han använder då SMK's vigselordning. Det är ju inte milsvidda skillnader direkt...
  • Vinter10
    Karamellen skrev 2010-11-03 16:00:52 följande:
    Måste fråga lite mer - vi som gifter oss i decembermörkret ser ju gärna att kyrkan har (ganska mycket) levande ljud tända. Om det går alltså, som det brukar vara på julottan typ. Nästan Ska vi köpa in ljus och sånt eller står kyrkan för detta? Står vi endast för kostnaden av detta eller "ingår" det? Är det ens möjligt eller nekas detta pga brandrisk?
    Där vi gifter oss tillkommer det en kostnad på 300 kr för att kyrkan skall tända upp alla ljusen i takkronor och liknande. Hör med kyrkan ni skall gifta er i, det skiljer sig säkert åt!
Svar på tråden Fråga prästerna 13