Inlägg från: Semlorna |Visa alla inlägg
  • Semlorna

    Fråga prästerna 13

     


    sun moon skrev 2010-08-23 22:55:11 följande:
    Är det vanligt vid ett vigselsamtal att prästen frågar efter anledningen till att man är skild? Varför man inte vill skaffa barn? Om mina barn har bra kontakt med sin pappa? Hur längesedan jag skildes?  Kändes lite "sådär" efter samtalet idag och jag berättade för min BM efteråt att jag kände mig anklagad.. Kunde han inte sagt typ.. du får berätta om du vill.. inte bara ställa frågan så att man blev tvingad att svara. Jag är redan full av dåligt samvete över att mina barn inte får växa upp med båda sina föräldrar så det känns inte som att en präst behöver göra det ännu värre för en..  Jag kanske låter bli att gå med i kyrkan iaf  

    Men hjälp! Om prästen som ska viga oss frågar ut min blivande om hans förra äktenskap så kommer jag nog bli riktigt arg. Det känns inte okej!

  • Semlorna

     


    Sebastiána skrev 2010-09-06 17:21:32 följande:
    Vi funderar på att låta någon vän eller släkting läsa något ur bibeln (förutom det som prästen kan tänkas säga). Något tips på några bra/lämpliga bibelord?

    Nån skrev tidigare i tråden den här biten som jag fastnade för:  


    Rut sa till Noomi:
    Dit du går, går också jag.
    Och där du stannar, stannar jag.
    Ditt folk är mitt folk,
    och din Gud är min Gud.
    Där du dör, vill jag dö,
    och där vill jag bli begraven.
    Herren må göra mig vad som helst-
    endast döden kan skilja oss åt.
    (Rut 1:16b-17)

  • Semlorna

     


    Kjell Präst skrev 2010-09-12 06:11:23 följande:
    Nästan en vecka sedan någon skrev något här. Är det allmän stiltje (inte omöjligt eftersom hösten väl inte är den vanligaste bröllopstiden) eller har den här tråden spelat ut sin roll?

    Hoppas jag inte, jag vill gärna kunna frågor här när vår vigsel närmar sig.

    Hur tidigt vet prästen vilka helger hen ska jobba och hur lång tid innan vigseln brukar man höra av kyrkan/prästen? Vi ska vigas 35 mil hemifrån och behöver kunna planera in det förberedande mötet i förväg.

    Brukar det vara okej att gå in/ut till livemusik/nån som sjunger istället för orgelmusik?

  • Semlorna

     


    Lissie84 skrev 2010-09-12 21:09:27 följande:
    ang Rut och noomi så kan jag säga utefter vad jag vet, är ingen präst men har läst stycket då jag själv vill ha det på mitt bröllop.   Noomi var Ruts svärmor, när noomis son dog stannade rut kvar med svärmor, stycket i sig handlar om att noomi ska flytta tillbaka till sin hembyggd och att rut bestämmer för sig för att följa med. Således är inte stycket om kärlek mellan  ett par utan snarare familj.    hoppas att jag inte missuppfattat för mycket.... 

    Ja det var kanske från ett av dina inlägg jag fick stycket? Jag tyckte det var så vackert att jag var tvungen att spara det.

  • Semlorna

     


    Jeez skrev 2010-09-13 19:09:34 följande:
      Man måste inte säga "rut sade till noomi" om man inte vill. DÅ hör man ju bara vad den ena säger till den andre: en kärleksförklaring. Kan passa även om svärmorsrelationen är sämre, tycker ju jag då.

    Nej precis, vi ska inte ha just den biten eftersom det viktiga inte är vem som sa det utan som du säger är det kärleksförklaringen som känns vacker. Jag har en bra relation med min svärmor men det är ändå inte så att jag vill att prästen ska förklara vad som texten är menat till utan det är för oss och till varandra det är menat.

  • Semlorna

    Efter en diskussion i en annan tråd... Brukar prästen normalt säga "du kan nu kyssa bruden" eller liknande? Kan vara bra att tänka på i så fall eftersom vi funderar på att ta kyssen ute på kyrktrappan.

  • Semlorna

    Är själv inte medlem i kyrkan eller troende och skulle själv ha valt en borgerlig cermoni men då min sambo är troende kommer vi vigas i kyrka. Blev på ett annat forum i princip dumförklarad för att jag väljer att kompromissa i den frågan eftersom dom ansåg det vara hyckleri från min sida, att jag skulle stå och ljuga i kyrkan i och med att jag inte är troende. Jag ser det mer som att jag gör det för att göra min sambo glad i en fråga som är viktig för honom och inte för min egen skull. Ser det som en text från Rut som jag lagt in här innan: Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud.

    I och med reaktionerna så har jag börjat noja över vad prästen kan tänkas säga om detta. Tänk om jag får samma reaktion från den som ska viga oss, jag blir ledsen bara vid tanken :(

Svar på tråden Fråga prästerna 13