Inlägg från: Burre Präst |Visa alla inlägg
  • Burre Präst

    Fråga prästerna 13

    say yes skrev 2010-08-24 08:52:34 följande:
    Kjell,Vi undrar om psalmer och om brudkronor. Det finns en psalm som heter "deilig er jorden" som i Norge ar en julpsalm men i Sverige en begravningspsalm (!). Kan man sjunga den anda? Sen undrar jag om vi kan ha med en psalm av annat sprak i vigeslakten.  Ang brudkrona, far man bara lana av den kyrka man skall gifta sig i eller kan man valja pa alla de som finns i forsamlingen eller stiftet?
    I psalmboken finns det några psalmer på andra nordiska språk, på norska är det 649 "Herre Gud, dit dyre navn og aere", 650 "Jesus, det eneste" (som också finns på svenska som nr 715) och 651 "En dag skal Herrens skaperdrömmer". Och bland dessa kan man ju välja till de två psalmer som ska vara med enligt handboken.

    Jag och min fru hade redan bestämt att vi skulle ha 650 med på vår vigsel när vi upptäckte att den också fanns på svenska. Jag tycker mycket om den psalmen.

  • Burre Präst
    tågjäntan skrev 2010-09-30 19:05:43 följande:
      Fast jag vet om minst en vigsel där iaf pastor i SMK vigt paret utan att vara prästvigd i svenska kyrkan. Fast det kan ju vara med hänvisning till avtalet. Sedan vet jag par som även vigts av pastorer i pingst. Men det är möjligt att det där kan ha varit så att de gått till borgmästarn, eller annan behörig pastor, först och fått den juridiska vigseln. För att kunna ha den pastor man önskar officiellt i kyrkan.
    Det finns pastorer inom olika samfund som har vigselrätt, det är inte exklusivt Svenska Kyrkans präster som har det. Däremot är det normala att det endast är Svenska Kyrkans präster som har kyrkliga handlingar (dvs dop, konfirmation, bikt, vigsel, och begravning) enligt Svenska Kyrkans ordning i Svenska Kyrkans kyrkorum. Fast undantag kan förstås inträff, men då är det just undantag och inget man kan förvänta sig utan vidare.
  • Burre Präst
    Vinter10 skrev 2010-10-01 08:43:02 följande:
    Vi kommer i december att vigas av pastor i SMK fast i Svenska kyrkan och ja han använder då SMK's vigselordning. Det är ju inte milsvidda skillnader direkt...
    Sådant kan förekomma, men det är församlingens kyrkoherde som beslutar om det skall tillåtas. Det är inte självklart att man får göra så i varje församling. Personligen tycker jag det är roligt att den församling ni ska viga er i tillåter den här fomren av samarbetet mellan kyrkorna.
  • Burre Präst
    kapellösa skrev 2010-11-03 07:09:37 följande:
    En lite mer filosofisk fråga som jag kom att fundera över iom citybanan:Om jag förstått saken rätt så är kyrkan och kyrkogården helgad mark som man absolut inte får gräva i hur som helst. Hur långt ner sträcker sig denna helgd? 1m, 5m, 10m, så långt ner som det finns mänskliga kvarlevor?
    Utan att ha någon ingående kunskap om detta så skulle jag säga att gravfriden sträcker sig så långt som det finns gravrester och så lite marginal. I praktiken skulle det innebära 5 m eller så.
  • Burre Präst
    Jeez skrev 2010-11-06 19:44:02 följande:
      SOm sagt, lägga till går bra. Ta bort görs inte i rullorna -men dte är inte heller alltid som det skrivits in veilka som är dopfaddrar i kyrkobokföringen.
    Jag hade just den frågan för några år sedan. Vår stiftsjurist sa att det är kyrkoherden som avgör om något ska läggas till eller strykas i kyrkböckerna, så det är dit man ska vända sig med en sådan önskan.

    Om kyrkoherden inte vill göra det man önskar kan man också överklaga till domkapitlet.

Svar på tråden Fråga prästerna 13