Inlägg från: sun moon |Visa alla inlägg
  • sun moon

    Fråga prästerna 13

    Jag har idag gått med i svenska kyrkan igen.. efter mycket funderande. Jag är inte troende men eftersom vi ska gifta oss i en kyrka så vill jag vara medlem. 


    Jag har kommit i kontakt med många trevliga präster och kyrkorna är fina så det känns bra att betala en avgift för detta. 


    Vem vet, kanske en dag så kan jag bli "vän" med gud igen.. om han nu finns..


    Hoppas att jag inte får några påhopp  

  • sun moon

    Vi bjuder vår präst + hans fru.. Men hans fru är syster till min BM´s systers man.. 


    Jag tror inte att det är så vanligt att bjuda prästen särskilt inte om man inte känner personen sedan innan.. Att viga personer är ju prästens jobb typ  

  • sun moon

    Är det vanligt vid ett vigselsamtal att prästen frågar efter anledningen till att man är skild? Varför man inte vill skaffa barn? Om mina barn har bra kontakt med sin pappa? Hur längesedan jag skildes? 


    Kändes lite "sådär" efter samtalet idag och jag berättade för min BM efteråt att jag kände mig anklagad.. Kunde han inte sagt typ.. du får berätta om du vill.. inte bara ställa frågan så att man blev tvingad att svara. Jag är redan full av dåligt samvete över att mina barn inte får växa upp med båda sina föräldrar så det känns inte som att en präst behöver göra det ännu värre för en.. 


    Jag kanske låter bli att gå med i kyrkan iaf  

  • sun moon

    Förra samtalet så undrade han över mitt efternamn och då berättade jag att det tillhörde min ex man och då sa han inget om det.. denna gången trodde han att det var min fars efternamn.. och jag berättade samma sak igen :P Jag tror ju inte att jag skäms över att jag är skild.. det är bara jobbigt att dra upp vissa känslor som jag har lagt bakom mig. 


    Funderar på att skriva till honom så att jag är helt säker på att han inte är anklagar mig, får man svar på det så kanske jag mår bättre under vigseln. 

  • sun moon
    Kjell Präst skrev 2010-08-24 04:56:25 följande:
      Så länge brudparet accepterar det kyrkliga ritualet och inte vill försöka ta bort psalmer, böner, bibeltexter eller tal om Gud så är man välkommen att vigas i kyrkan. Vi kräver ingen trosbekännelse av brudparen. Men visst är det roligare som präst om man vet att brudparet åtminstone är öppna för att det kan finnas något större än vi själva (Gud, typ) och inte enbart ser kyrkan som en vacker kuliss.
    Tja det är lite märkligt med vår präst.. han frågade inget om vår tro Inte heller så mycket om oss två och vårt förhållande.. bara hur vi träffades.. 

    Min BM tycker att jag överreagerade lite och att jag inte ska ha så dåligt samvete för det som har hänt. De har känt prästen i över 30år och han var kanske lite nyfiken :P Funderar fortfarande på att skriva till honom.. Fast efter jag har sovit

  • sun moon
    Soldemor skrev 2010-08-24 20:14:15 följande:
      Kan inte låta bli att bli upprörd. Det har väl inte prästen med att göra! Ni skall gå igenom vigselritualet, tala om era olika val där, lite om musik och psalmer och att ni sedan berättar lite om er själva för att prästen skall kunna utforma ett personligt vigseltal. Men inget sådant du berättar!
    Tycker du att jag ska ta kontakt med vår präst igen?, mest för att jag inte vill att han ska dra upp något gammatl under vigseln som kan göra mina barn (och mig) upprörda? Jag vill görna blicka frammåt mot en ljus framtid full av kärlek än att titta bakåt och minnas och älta allt som har varit jobbigt. 
  • sun moon

    Vår kyrka tillåter endast levande musik. Så man får inte spela något från cd.


    Jag skrev till vår präst ang att jag mådde sådär efter vårt samtal och fick detta svaret.


    "Vår herre säger: " Se jag gör allting nytt" det är det vigseln handlar om och det gamla får vi lämna du har helt rätt, men det är aldrig fel att prata om det på tu man hand."


    Så jag lämnar det jobbiga bakom mig nu och känner mig lite lugnare inför vigseln.  Jag var ganska rädd för att han skulle nämna något om min skilsmässa eller annat så att mina barn blev sårade och ledsna.. 

  • sun moon

    För min del fungerar döden väldigt bra.. varför är så många rädda för att nämna ordet död? Vi ska ju alla dö en dag..  

  • sun moon
    Li0 skrev 2010-09-14 22:05:13 följande:
    Ja du det var så besvärligt och på gränsen till "vulgärt" sen att vi ville gifta oss dan innan nyår var ju bara besvärligt men han gav sig tillslut kan lova att jag minst sagt blev besviken :/
    Jag rekommenderar dig att byta präst. 
  • sun moon
    Li0 skrev 2010-09-15 14:20:54 följande:
    Norrskensflamman : ja tyvärr så finns det ingen anna präst just den helgen, så vi börjar fundera på att göra en borglig vigsel ist.. Soldemor : han är kyrkoherde och han ska viga oss med han lät ju allt annat än nöjd över det hela..
    Byt församling Finns många fina kyrkor och trevliga präster..
Svar på tråden Fråga prästerna 13