• Mymlan16

    Vill skaffa barn tillsammans men inte gifta sig?

    Jag förstår inte riktigt (för egen del) varför det hänger ihop. Känns lite gammaldags att man "måste" vara gift om man vill skaffa barn. För mig är att skaffa barn att på livstid förbinda sig gentemot barnet genom ansvar, kärlek och stöd. Inte till den som man skaffar bernet med - med denne delar man ansvaret för barnet, alltid, men man måste inte dela livet tillsammans med varandra. Att skaffa barn ihop är för mig inte ett löfte till den andre att "jag vill dela hela livet med dig", det är ett gemensamt  beslut som medför ett gemensamt ansvar, men det måste inte ha något med de vuxnas kärlek för varandra att göra. Ett äktenskap däremot är ett löfte mellan de vuxna om ett delat liv. Ibland vill människor ha det ena (barnet), ibland det andra (äktenskapet), och ofta båda delarna - men de fungerar ju även var för sig? Och alla tror inte på det här med äktenskap. Man kan leva ihop hela livet utan ring på fingret. Det finns stendöda äktenskap och ytterst levande samboförhållnden; i vilket fall ev. barn mår bäst kan vi nog räkna ut ;) Så det spelar väl inte så stor roll egentligen så länge alla parter är nöjda? =)

  • Mymlan16

     


    sms å fotboll skrev 2010-08-18 22:34:52 följande:
      Jag menar inte att man måste gifta sig "bara" för att man skaffar barn eller för att bevisa sin kärlek för omgivningen. Min mormor och hennes sambo träffades "på äldre dar" och har nu varit förlovade i 28 år och de tänker verkligen inte gifta sig.Det jag inte alla gånger förstår är oviljan. Att man tydligt säger att man INTE vill. Om man vill skaffa barn med någon så hoppas jag i alla fall att man har intentionen att leva resten av livet ihop, även om det ju inte alltid blir så.

    Jag ville inte gifta mig innan jag träffade min blivande man, av den anledningen att jag kände att ett sådant löfte var för stort, oavsett om kärleken var oerhört stor eller inte. Ansåg att man inte kan lova att älska varandra tills döden skiljer en åt (tänker på kyrkliga vigslar nu) eftersom man inte själv styr över kärleken och inte alltid över det som sker i livet. För mig var det dåraktigt att lova något som man ändå inte visste till 100% att man kunde hålla.

    Nu känns det rätt och naturligt att gifta sig, men löftet är fortfarande hissnande stort.

    Vissa männsikor har också en motvilja mot att vara "bundna". Jag kan vara sådan. Vi hade en katt som ficka panik av stängda dörrar - var dörren stängd måste hon absolut in i det rum dit dörren var stängd. Var den öppen gick hon alls inte dit. En del behöver känna känslan av frihet/valfrihet för att stanna lugnt, annars vill man "fly". Jag tror att ett äktenskaplöfte kan kännas kvävande för vissa, även om man älskar (därmed inte sagt att man behöver vara otrogen e. dyl för den sakens skull, det är inte den sortens "frihet" jag menar).

    Jag skulle utan problem kunna skaffa barn med någon som jag inte hade intentionen att leva med för resten av livet, så länge jag trodde att det var en bra pappa och att vi skulle kunna hantera det på ett för barnet bra sätt. Men nu tror jag inte detta var fallet i den situation som du tog upp från början!

Svar på tråden Vill skaffa barn tillsammans men inte gifta sig?