• Aleta

    Svenska traditioner

    Enligt en drygt 60 år gammal bok i min bokhylla gick det till så här:


    "1. Förlovning.

    När agronom Allan Tistelblom kommit överens med Eva Rosentagg, dotter till redaktören Oscar Rosentagg och dennes maka, född Nyponquist, att växla ringar, så göra de det antingen utan några särskilda formaliteter eller också göra de det enligt alla formella regler. I vår tid brukar fästeparet självt bestämma hur mycket väsen som skall göras av saken. Ha de många släktingar och en stor bekantskapskrets, så anse de kanske att förlovningen bör eklateras enligt alla formella regler. Det går till på följande sätt:

    Eva förbereder sina föräldrar på vad som komma skall, nämligen ringväxlingen, och säger att hon önskar en liten festlighet i samband därmed. Känna föräldrarna inte herr Tistelblom, så avlägger han naturligtvis självmant visit i deras hem, och Tistelbloms föräldrar skriva antingen redan nu en biljett till Eva, om de inte känna henne, eller också vänta de till förlovningen och göra det då samt bedja om hennes besök. Men Eva tar i intet fall initiativet till ett besök hos sin blivande fästmans föräldrar. Här tillgår det som vid vanliga visiter (se ifrågavarande kapitel*).

    Föräldraparet Rosentagg bjuder nu Evas och familjens närmaste umgängesvänner samt - om de känna dem - även några av den blivande fästmannens till en liten festlighet hemma hos sig. Fästmannen har ej med sig några blommor, när han kommer, dem har han sänt i förväg.

    Ringväxlingen sker i smyg på tu man hand och vid första vinet håller redaktör Rosentagg ett tal och talar om vad som hänt, gästern lyckönska och allt är fröjd och gamman.

    Förlovningsfesten är alltså en ytterst privat liten festlighet utan några ceremonier."


    Man kom tydligen överens gemensamt om att förlova sig, det är väldigt kul att läsa i den här boken och vi hade en hel tråd om den förra året. Om du vill kan du läsa om allt från förlovning till bröllop där.


    www.brollopstorget.se/Forum-1-4/m3292559-1.html

  • Aleta
    kapellösa skrev 2010-07-19 14:27:53 följande:
    Åhh, vilken underbar tråd du tipsade om Aleta! Den ledde till att jag snabbt som attan beställde hem denna etikettpärla av E.Tikett och att jag sitter i spänd förväntan över att äntligen lära mig hur man på rätt vis går på visit och hur visitkorten skall vara utformade! Underbart!
    Vad kul!
    Den är helt underbar, de hade ganska mycket att hålla reda på förr, men samtidigt så var folk hyggligare mot varandra verkar det som.
  • Aleta
    Flotten skrev 2010-08-08 21:11:12 följande:
    Där kan man se, kunde slagit vad om att ett svenskt brudfölje ser ut som så härbrudnäbbet förstbrudparettärna-marskalk (hur skall de kunna hjälpa till med ev.släp om de går före brudparet?)naturligtvis kan brudparet vara själva också
    Jag håller med, näbbet först, sedan brudpar och sist tärnor och marskalkar
Svar på tråden Svenska traditioner