Inlägg från: Sebastiána |Visa alla inlägg
  • Sebastiána

    Svenska traditioner

    Shepard skrev 2010-07-14 10:56:56 följande:
    Enligt mig så friar mannen eller kvinnan. Kvinnan får en ring och mannen får en ring. Sedan får kvinnan en ring till när de vigs. Mannen behåller sin. Men man gör nästan som man vill! Nästan skriver jag eftersom Kronprinsessan Victoria INTE fick göra som hon ville utan att det skulle bli en löjlig lågstadie diskussion om huruvida hon skulle få bli ledd in av sittande kung eller gå in med blivande make. Men det är en annan diskussion som jag kan ha med alla 30-40-talister som hellre ser att frun går in med blivande mannen.
    Jag tycker att kvinnan och mannen ska gå in tillsammans enligt svensk tradiotion, men jag är INTE 30-40-talist (finns det sådana på detta forum? De skulle vara 70-80 år gamla... Jag tyckte att Victorias och Daniels "intåg" var oerhört teatraliskt. Det var mer romantiskt när Kungen och Silvia gick in hand i hand (jag var INTE med på den tiden men såg vigsel i våras på TV).
  • Sebastiána
    Syrinx skrev 2010-09-11 17:40:57 följande:
    En brud förväntades ju vara oskuld förr i Sverige - för att kolla det brukade kvinnorna i den nyblivne makens familj (tror jag det var) ta brudlakanet och visa upp det för resten. Det förmodades vara blodigt, eftersom mödomshinnan skulle ha spruckit, men eftersom inte alla kvinnor blöder första gången (och långt ifrån alla var oskulder, skulle jag tro...) brukade brudarna ha med sig en påse hönsblod att "spilla" i sängen.  Så brudkronan var ett tecken på oskuld, jag skulle gissa att det har något att göra med Jungfru Maria som "himladrottning" eller nåt sånt Det finns väldigt mycket gammalt skrock förknippat med icke-oskulder i brudkronor också. 
    Riktigt så var det inte. Det var inte helt ovanligt att kvinnan var gravid vid bröllopet, vilket var OK (för alla utom prästen) eftersom det dels ansågs att de redan var "sammanfogade" av trolovningen och dels eftersom det var oerhört viktigt att få många barn som kunde hjälpa till på gården och en brud som var gravid på bröllopet var ju fruktsam. Om man gifte sig och det sedan visade sig att frun inte kunde få barn var det kört. Det kunde naturligtvis vara mannen som var ofruktsam, vet vi nu, men då talade man bara om kvinnans ofruktsamhet.
Svar på tråden Svenska traditioner