• Syrinx

    Svenska traditioner

    darkHorse skrev 2010-07-14 11:14:03 följande:
    Det vanligaste i Sverige är nog att båda kommer överrens att förlova sig efter ett gemensamt beslut. Även regelrätta frierier förekommer förstås. Det är något vanligare att mannen friar än att kvinnan gör det, och oftast sker frieriet efter en diskussion om bröllop. (Dvs. jag upplever att fråga utan att ha talat igenom det är mycket ovanligt) Vid förlovningar är det vanligaste att kvinann får en ring och mannen en. Vid vigseln får kvinnan ytterligare en ring medan mannen graverar in ytterligare ett datum i sin förlovningsring. Det blir vanligare och vanligare att mannen också har 2 ringar. Vad jag vet är det ganska ovanligt att fira sin förlovning med en fest, men det är väl brukligt att gratulera nyförlovade nästa gång man ses eller med kort om man inte ses så ofta. En del sätter in en förlovningsnotis i tidningen, men lysning och liknande är det ingen som pysslar med nuförtiden. Vad gäller förlovningstid är det vanligt att den är ganska lång. många avvaktar med bröllopet till efter husköp, resor etc. så många är förlovade i flera år innan man slår till. Sedan finns det såklart massa traditioner kring vigseln, men jag vet inte om du är intresserad? :)
    Instämmer!
  • Syrinx
    darkHorse skrev 2010-08-08 16:22:33 följande:
    Vit brudklänning är vanligaste opch vitt är inte ett tecken på oskuld eller liknande (däremot var brudkronan det traditionellt tror jag?) utan helt enkelt ett resultat av den tiden då en vit klänning tydde på att man hade råd att unna sig en klänning enbart för bröllopet, istället för att använda sig av den svarta klänning man annars hade. 
    En brud förväntades ju vara oskuld förr i Sverige - för att kolla det brukade kvinnorna i den nyblivne makens familj (tror jag det var) ta brudlakanet och visa upp det för resten. Det förmodades vara blodigt, eftersom mödomshinnan skulle ha spruckit, men eftersom inte alla kvinnor blöder första gången (och långt ifrån alla var oskulder, skulle jag tro...) brukade brudarna ha med sig en påse hönsblod att "spilla" i sängen. 

    Så brudkronan var ett tecken på oskuld, jag skulle gissa att det har något att göra med Jungfru Maria som "himladrottning" eller nåt sånt Det finns väldigt mycket gammalt skrock förknippat med icke-oskulder i brudkronor också. 

Svar på tråden Svenska traditioner