• Kitten Sf

    Svenska traditioner

    Hur ligger de egentligen till med de svenska traditionerna vid forlovning? Mannen friar eller gemensamt framdiskuterat beslut? Bara kvinnan har ring, eller bada har? osv

    Forstor ju oxa att man kan gora precis som man vill, men ar valdigt intresserad av vad som faktiskt ar den svenska traditionen och vad som kommer fran filmensvarld (dvs usa).

  • Svar på tråden Svenska traditioner
  • Kitten Sf

    Att man kan gora precis som man vill ar jag medveten om ;) Tycker bara de ar intressant att veta vad som ar svensk tradition och vad som borjar bli vanligt pga "uppblandnng" med andra traditioner och genom film osv.


     


    Eftersom jag sjalv (forhoppningsvis :P) kommer forlova och gifta mej med en ickesvensk sa tycker jag de ar kul att lara mej om och halla lite extra om just vara traditioner sa vi kan gora en bra blandning av de bada landernas traditioner.


     


    Boken du skrev om Aleta verkar ju jattekul! Ska se om jag kan fa tag i nagon oxa =)

  • Kitten Sf
    darkHorse skrev 2010-08-08 16:22:33 följande:
    Hm, jag är ju inte gift så om något är fel får någon annnan gärna rätta mig :) Före vigseln: Det finns både traditioner och sådant som kanske inte är traditionellt i ordets vanliga bemärkelse, men som är "normalt" för svenska bröllop. Tex. var det förr så att man gifte sig inom ett år från förlovningen, något som inte alls spelar någon roll idag. Brudparet förväntas själva bekosta sitt bröllop och ev. tillskott från föräldrarna ses som generösa gåvor och inget man bör förvänta sig. Möhippa och svensexa anordnas av brudens/brudgummens vänner och är till för att fira den blivande och ligger alltså inte på tärnan att ordna. Ofta är ju tärnan en nära vän och ordnar iaf. Storleken på bröllop varierar, men det vanliga är väl släkt + vänner, eller en liten mindre cermoni med de närmaste. Jättebröllop på 150-200 gäster upplever i varje fall jag som ovanliga. Vigsel: I ett traditionellt brudfölje går brudnäbbar först, sedan tärna och marsalk och brudparet går in tillsammans sist. Gällande en kyrklig vigselgudtjänsts utformning får du nog bättre svar i prästtråden :) Traditionen är iaf att inte pussas i kyrkan utan på kyrktrappen efteråt, men det är inte så noga vad jag fattat det som. Vit brudklänning är vanligaste opch vitt är inte ett tecken på oskuld eller liknande (däremot var brudkronan det traditionellt tror jag?) utan helt enkelt ett resultat av den tiden då en vit klänning tydde på att man hade råd att unna sig en klänning enbart för bröllopet, istället för att använda sig av den svarta klänning man annars hade. Festen: Något som är ganska utmärkande för svenska bröllopsfester är väl att vem som helst kan hålla tal och att det ofta förekomemr allsång av något slag. Beroende lite på umgängeskretsen kanske några vänner ofta hittat på någon form av spexande också. Det här med festhäften är också ganska svenskt har jag för mig, helt enkelt små häften där det kanske står lite om brudparet, om gästerna, sångtexter till sångerna, roliga historier eller liknande. Buffe elelr sittane middag, stor middag eller bara tårta eller tilltug och champange varierar. Det var nog det jag kom på i första taget, du får gärna fråga om det är något mer :)

    Tack. De mesta av de har kan jag ju, har iaf varit pa ett svenskt brollop ;) men de ar mycke sma grejer som jag fatt lara mej (som ardningen pa brudfoljet) och endel saker som jag tagit forgivet (som att alla "far" halla tal) och inte visste var typiskt svenskt.


     


    Lite kul att du skriver att Jattebrollop pa 150-200 gaster ar ovanligt, da jag nyligen startade en trad och fraga hur manga gaster som ar normalt att ha pa svenska brollop. Har pa kreta ar de BETYDLIGT storre och de minsta vi varit pa hade runt 150 och de storre runt tusentalet. Lite skillnad ;)

Svar på tråden Svenska traditioner