Inlägg från: sms å fotboll |Visa alla inlägg
  • sms å fotboll

    Var hittar jag gamla släktnamn??

    Här kommer ett expeml hämtat från prv.se "Johanna Svensson tycker att hon har ett vanligt efternamn och beslutar sig för att återuppta sin farmors mors flicknamn Sköld. Johannas farmors mor gifte sig 1895 och hennes föräldrar hette också Sköld, så villkoren är uppfyllda. Johanna är gift, men maken har inte tidigare gjort något efternamnsbyte och kan därför få det sökta efternamnet utan avgift genom anmälan till Skatteverket när Johanna fått sin ansökan godkänd. Johanna fyller i blankett N2. För att visa att hon har rätt till efternamnet skickar hon med ett personbevis med uppgift om sina föräldrar. Hon skaffar också ett utdrag ur födelse- och dopbok för sin far, farmor och farmors mor, där det framgår att efternamnet har burits av farmors mor och hennes föräldrar Utdragen beställer hon från pastorsexpeditionen i deras födelseförsamlingar, eller från landsarkivet. OBS! Om maken tas med i ansökan till PRV får också han rätten att föra det gamla släktnamnet vidare även efter det att äktenskapet upphört, oavsett anledning till att äktenskapet upphörde. Denna rätt har han inte om han byter till det sökta efternamnet via Skatteverket."

  • sms å fotboll

     


    Johli skrev 2010-05-06 13:30:55 följande:
    När vi gifter oss vill vi ta ett annat efternamn än de vi båda har idag. Men eftersom vi inte riktigt vet om vi kommer gifta oss "hemligt" eller "offentligt" så kan vi inte direkt fråga våra föräldrar vad det finns för lämpliga alternativ bakåt i släkten. Det måste ju finnas andra sätt för detta... Någon med tips?

    När vi letade efter andra efternamn så bad vi skattverket om personbevis för oss, våra föräldrar samt ytterliggare en generation bakåt. När vi inte hittade något roligt där så gick vi en generation ytterliggare bakåt. I vissa fall fick vi då kolla med födelseförsamlingen och be dem skicka utdrag från födelse och dopboken.

    Det smidigaste sättet att nå skatteverket är att gå in på deras hemsida och maila servicejouren. Förklara i mailet vad ni vill, vilka personer det gäller och och en adress som de ska skicka det till. I vårt fall så svarade de samma dag och vi hade personbevisen samma vecka.

Svar på tråden Var hittar jag gamla släktnamn??