• Äldre 14 May 17:16
    23690 visningar
    15 svar
    15
    23690

    Terapi - utan att bli ruinerad?

    Kände att jag inte kan lämna didis inlägg oemotsagt, eftersom jag själv arbetar utifrån psykodynamisk grund.
    Att psykodynamisk psykoterapi endast skulle handla om att "bearbeta det som hänt genom att älta det" är en villfarelse. Att bli medveten om vad som ligger bakom den problematik man har är naturligtvis en del i den psykodynamiska terapin, det medför också att man kan få en bättre förståelse för varför man känner och agerar som man gör i olika situationer. Detta utesluter emellertid inte ett aktivt arbete med hur man förhåller sig till och hanterar olika känslor och situationer i nutid.
    Allt terapiarbete går ju ut på att försöka förändra sitt sätt att hantera tillvaron till det bättre. Det psykodynamiska arbetssättet innehåller dessutom ofta kognitiva inslag,
    t ex på så sätt att man tillsammans med klienten funderar kring olika tankemönster och hur dessa kan förändras.
    Olika terapiformer fungerar olika bra för olika människor, helt enkelt. Forskning har också visat att den s k personkemin mellan terapeut och klient har en stor betydelse för resultatet.

    didis skrev 2010-04-30 12:39:21 följande:


    Psykologutbidlningen är ett jättebra tips. Dock är det nog få som är dynamiskt inriktade nuförtiden vad jag har förstått av min goda vän, barnpsykologen. Det jhar visat sig att kognitiv psykologi är så mckete effektivare så bland de som utbildats de senaste 10 åren är de kognitiva i klar majoritet.Lite förenklat (utan att raljera även om det kankse låter så) så ägnar man sig inom den dynamiska psykologin åt att "bearbeta" det som hänt genom att älta det medan den kognitiva mer se det som "det här har hänt, hur ska klienten leva sitt liv med den erfarenheten". Och i ärlighetens namn, det som har hänt har ju hänt oavsett hur mycket man pratar om det, det viktiga är hur man förhåller sig till det som har hänt.

     

  • Äldre 15 May 12:25
    #12

    empa83
    Vad bra att du hittat en psykolog du trivs med!

  • Äldre 15 May 18:34
    #14

    Aurelia
    Hoppas att det fungerar bra för dig och lycka till!

Svar på tråden Terapi - utan att bli ruinerad?