• Lina o Peter

    Räkna ut mängd vin och hur placera flaskor osv...?

    Hej!

    Då var det dags att beställa dricka till bröllopsfesten.

    Vi blir ca 80 gäster och ska ha buffé med både lax, kyckling och lamm (medelhavsinspirerad buffé) och ska beställa vin från Tyskland nu via mina föräldrar. Vi har då tänkt beställa vitt vin, rött vin, öl, kanske lite cider samt avec till kaffet. Utöver det ska vi ha en bar till "självkostnadspris" så vi behöver ha lite mer "sprit" till den också. Champagne /mousserande vin till välkomstskålen tror jag vi tar på systemet. 

    Nån som har några bra länkar till hur man räknar hur många vinflaskor vi behöver? Jag TROR att vi har fler öldrickare än vindrickare, men det är ju så svårt att veta....

    Sen vet jag inte om vi ska köpa flaskor att ha på bordet, eller bag in box och hälla över på karaffer, (t.ex. IKEAS vas "SUPERFIN" kanske?) gärna åsikt på vad ni tycker är bäst/finast/enklast. Och hur "tätt" ska flaskorna stå?

    Vi har provsmakat några olika och mottagit tips och råd på viner. Vi lutar åt Lindemans röda Shiraz bin 50 men tyckte inte att deras vita chardonnay passade till maten direkt, skulle vilja ha en riesling och då kanske foot of africa..? Blir det fel att inte ha "samma" märke på vinerna? Eller är det kanske tvärtom, bara dumt att haka upp sig på att det inte är samma märke..? Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Räkna ut mängd vin och hur placera flaskor osv...?
  • Jakobsson85

    Om ni inte har serveringspersonal tycker jag personligen att vinet kan stå på bordet, men inte annars. Karaff eller flaska spelar dock ingen större roll. För gästerna tror jag att det kan verka vara "mer genomtänkt" om det inte är ett enda märke som dominerar festen utan att dryck valts utifrån matens smaker.

  • annaruffs

    på systembolagets helmsida finns en jättebra lathund för hur mkt man ska räkna på.. 

  • lydice

    Komiskt att du ställt mer eller mindre samma fråga som mig...

  • Rufsas
    annaruffs skrev 2010-05-06 10:37:53 följande:
    på systembolagets helmsida finns en jättebra lathund för hur mkt man ska räkna på.. 
    Jag hittar inte lathunden. Någon som kan länka?
  • danicalifornia

    förlåt! vill inte märka lite ord men man räknar 4 glas på en vinflaska och ca 6 glas på en skumpa flaska! gör vi på jobbet när vi serverar, jobbar och har jobbat med servering i ca 14 år!

  • Superstarfia

     


    danicalifornia skrev 2010-05-07 11:44:52 följande:
    förlåt! vill inte märka lite ord men man räknar 4 glas på en vinflaska och ca 6 glas på en skumpa flaska! gör vi på jobbet när vi serverar, jobbar och har jobbat med servering i ca 14 år!

    Det sa jag också från början men vart argt tillrättavisad av en hovmästare i min familj.. :(


  • blivandefrugan

    En flaska är tre personer så alltså cirka 2,5 dl vin till huvudrätt/buffé räknar man  med i restaurangbranschen iallafall :)

  • blivandefrugan

    Iallafall där jag jobbat kanske jag ska tillägga

  • Sess10

    Oöppnade flaskor kan man lämna tillbaka på systemet, så om ni är osäkra kan ni köpa det mesta i Tyskland och sen lite extra på systemet, av samma sorter så kan ni lämna tillbaks det som inte går åt. Jag tror att det gäller både vin och sprit...

  • Racolina

    Det är jättesvårt. håller oxå på att räkna, ska till Tyskland nästa vecka.

    Vi kommer enbart att servera vin till maten och så får de som vill ta öl efterråt.

  • hjärtat74

    vi ringde tillen nattklubb o frågade om dem kunde spara sina tomma vinflaskor till oss.vi fick dem gratis ,ytoort etiketterna o tröck upp egna på ett tryckeri o fäste dem på flaskan med en vitt sidenband runt.dem nya etiketterna så stod våra namn o bröllopsdatumet på .:)
    kostade oss typ en 100lapp:)

    ps.vi hade varit i tyskland o köpt bag in boxvin som personalen bara hällde öer i flaskorna,,tips e att köpa tratt åt dem:)

Svar på tråden Räkna ut mängd vin och hur placera flaskor osv...?