• Doffsingen82

    Det här med efternamn... Skild sedan förut med barn i förra äktenskapet...

    Hur har ni gjort?
    Jag har varit gift och fick två barn i mitt förra äktenskap. De har det efternamn jag och min dåvarande tog då.
    Nu ska jag gifta om mig i sommar och funderar på det här med namn. Knepigt att inte heta samma som sina barn (pappan tillåter inget namnbyte), men samtidigt vill jag ju inte föra vidare efternamnet jag fick från förra äktenskapet genom att inte byta till min nye makes namn.

    Är det fler med samma dilemma?

  • Svar på tråden Det här med efternamn... Skild sedan förut med barn i förra äktenskapet...
  • Bride in leather

    Kan du inte behålla det efternamnet du har nu som mellannamn och ta det nya som efternamn?

    Bara som en passus så förstår jag pappan.

  • Alexandra73

    Hej!
    Jag har en son sedan tidigare... Han kommer behålla sitt nuvarande efternamn och jag byter till min blivande mans efternamn...

  • Svanboet

    Varför skulle det vara så konstigt att heta olika i en familj? Jag heter inte samma som min mamma och har inte gjort på ett par år. Hon gifte om sig och tog då sin nuvarande makes namn vilket inte förvånade någon av oss. Jag heter fortsatt som den "gamla" familjen hette men hoppas på att byta inom snar framtid

    Jag kan också förstå att du inte vill föra namnet du hade med din förra make (om det nu inte var ditt namn så att säga) vidare in i äktenskapet med den nya mannen.

  • a n n a

    jag är i samma situation men har fattat beslutet att behålla barnens namn som mellannamn och min nye makens namn som efternamn...

  • Skuggan

    Du måste gå på känsla här för det är egentligen det allt handlar om.

    Som barn har vi i vår familj haft alla möjliga kombinationer av namn. Föräldrana skiljde sig, vi fick mammas flicknamn och hette således inte samma som pappa.

    Sen gifte sig mamma, med resultatet att mamma hade ett namn, pappa hade ett annat namn och vi barn ett tredje. Då tycke jag inte att det var viktigt att heta samma, jag ville helre ha kvar det jag hette.

    Men nu har jag och min sambo en dotter och hon heter som jag, det fanns bara inget alternativ att jag skulle ha ett annan namn än henne! När vi nu gifter oss kommer vi alla heta samma och jag byter direkt för det är viktigare med mig att ha samma namn.

    Så som sagt, gå på din magkänsla.

  • Ezna

    Jag är i samma situation!
    Och att jag skulle heta som min förra man i mitt nya äktenskap är helt uteslutet!!! Inte ens som mellannamn! Till saken hör att jag inte är så väldans förtjust i den mannen längre..
    Jag behöll det efter skilsmässan ENBART för att jag ville heta lika som sonen!
    Så nu ska jag och min nya försöka komma på ett helt nytt namn som vi och vår gemensamma barn kommer att heta!

  • Greeneyes

    Jag har det lika komplicerat:
    Min dotter har mitt efternamn, vilket alltså är annat än hennes pappas efternamn. Men det är så svårstavat att ingen av oss vill att hon ska ha det namnet. Men hennes pappa vägrar också gå med på att hon ska ha min blivande makes namn, vilket jag kan förstå så klart. Men om jag byter namn så har ju ingen av oss föräldrar dotterns namn
    Och min blivande man har ett så ovanligt efternamn att ha inte kan eller vill byta, då de är ensamma om det namnet.

    Så i mitt fall lutar det åt att jag behåller mitt namn, men att eventuella kommande barn får min mans namn, så då blir det ju alla fall " bara" två namn i familjen... *puh* tänk vad komplicerat...

  • Doffsingen82

    Bride in leather skrev 2010-04-16 14:14:26 följande:


    Kan du inte behålla det efternamnet du har nu som mellannamn och ta det nya som efternamn?Bara som en passus så förstår jag pappan.
    Givetvis förstår jag också pappan. Har inte ingått någon diskussion med honmom angående det, men problemet från min sida kvarstår ju för det.
  • Doffsingen82
    Alexandra73 skrev 2010-04-16 14:28:09 följande:
    Hej!Jag har en son sedan tidigare... Han kommer behålla sitt nuvarande efternamn och jag byter till min blivande mans efternamn...
    Det lutar åt en sådan lösning för mig/oss också. Skönt att se att det finns fler som gjort så.
  • Doffsingen82
    Svanboet skrev 2010-04-16 14:42:30 följande:
    Varför skulle det vara så konstigt att heta olika i en familj? Jag heter inte samma som min mamma och har inte gjort på ett par år. Hon gifte om sig och tog då sin nuvarande makes namn vilket inte förvånade någon av oss. Jag heter fortsatt som den "gamla" familjen hette men hoppas på att byta inom snar framtid Jag kan också förstå att du inte vill föra namnet du hade med din förra make (om det nu inte var ditt namn så att säga) vidare in i äktenskapet med den nya mannen.
    Nej, det kanske det inte är.... Bara man själv som hakar upp sig på det.
    Precis.... Känner mig inte direkt sugen på att föra min f.d. efternamn vidare. Du förstår....
Svar på tråden Det här med efternamn... Skild sedan förut med barn i förra äktenskapet...