Inlägg från: Fofinha |Visa alla inlägg
  • Fofinha

    Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?

    För mig är det en själklarhet, ett band som binds och dessutom ett heligt sakrament & ett löfte till Gud. Är man inte troende så tycker jag egentligen inte att man ska gifta sig i kyrkan, där SVÄR man faktiskt inför Gud - då kan man ta det borgerligt isf. Inte i kyrkan bara för "lokalen" är vacker och det är tradition, det finns ju faktiskt en djupare mening bakom det hela, men det är ju såklart min privata åsikt.

  • Fofinha

    Till Imma: Ja, jag är katolik och min kyrka är det ju ett sakrament. I Svenska kyrkan uttrycker man sig kanske inte på det sättet, sorry om jag var otydlig

    Men så som jag uppfattar det (i SS) så är det inte bara inför sin partner man ger ett löfte utan det är även inför Gud. På deras hemsida (citat) står det:

    "Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften inför Gud och i denna församlings närvaro, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet"

    (www.svenskakyrkan.se/default.aspx)

  • Fofinha

    Imma skrev 2009-12-10 12:22:28 följande:


    Då förstår jag! Jag kanske lägger för stor möda vid detaljer i det här fallet, men jag ser ändå en viss nyansskillnad i att lova Gud och att lova sin blivande parter inför Gud. Jag är själv troende, men löftet jag ger min partner tycker jag i det här fallet är det viktigaste. Dessutom är jag glad att löftena är utformade på det sättet inom SvK, eftersom min man inte är troende själv. Att han skulle lova Gud att alltid vara mig trogen skulle vara samma sak för honom som att lova tomten eller Asterix, dvs ett sånt löfte skulle vara betydelselöst. (okej, jag överdriver något). Att han lovar mig är däremot viktigt.Dock tror jag att vi menar samma sak med att även Gud är inblandad i det löfte man ger varandra i kyrkan.
    Ingen fara :) Håller med om att det är viktigt att sambon lovar mig också. I min kyrka är det också helt ok om det bara är jag som är troende och att inte han är det, för han tror nästan mer på tomten än Gud hehe
Svar på tråden Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?