Inlägg från: My big fat Las Vegas wedding |Visa alla inlägg
  • My big fat Las Vegas wedding

    Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?

    Min sambo har alltid varit emot att gifta sig, men i en diskussion en gång lyckades jag formulera svaret på denna fråga så väl att han faktiskt ändrade uppfattning, men jag minns inte riktigt hur jag sa det.

    Jag gifter mig inte så mycket på grund av själva bröllopet, även om det är en viktig dag och en rolig tillställning. Utan jag gifter mig för jag vill vara gift med min älskade. Jag vill vara "fru" och "man". Att vara sambo funkar ju naturligtvis, men det känns ändå som om man "fegar" lite (ingen diss mot dem som bara vill vara sambo). Man står med en fot på var sida linjen om man kan formulera sig symboliskt. När man gifter sig tar man steget fullt ut över linjen och säger att detta är min fru/man som jag ämnar leva med restan av mitt liv. Det handlar om en samhörighet, att hela familjen heter samma sak, att man i allmänhetens och lagens ögon hör ihop utan frågetecken.
    När man har barn ihop så finns där ju en mängd praktiska anledningar som kanske är mindre romantiska, men det viktiga för mig är ändå den samhörighet som på nåt vis ändå känns mer solid och legitim jämfört med i ett samboskap.

  • My big fat Las Vegas wedding

    Gifta sig i kyrkan är ju en sak, det kan jag hålla med om ju verkar onödigt om man ändå inte är troende, men äktenskapet i sig är inte religiöst utan kulturellt. Alla kulturer i världen har haft någon form av äktenskapstradition sedan långt före kristendomen.

Svar på tråden Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?