• KatjaB

    Bröllop 2010 del 9 (sista året)

    sundance: vi vet inte än, först började vi en kurs i lindy hop (swing) och tänkte att vi skulle hinna gå två terminer och lära oss hyfsat för att kunna dansa en rolig swing låt, men sen var det så mycket som föll på samma dag som dansen så vi missade massor i början, och tänkte ta nya tag nästa termin istället. Men jag vet inte om vi då längre hinner lära oss tillräckligt för att kunna göra det bra, vill inte att det bara ska se uselt ut.
    Så nu klurar vi på att ta en kurs och lära oss wienervals. Tror vi inte behöver lika lång tid på oss för att lära oss det.
    Annars kan man ju göra nåt kul som dirty dancing dansen, men jag vet inte om simon vill det, han ville det fram tills att han såg biten där patrick swayze dansar o hoppar en stund själv.. då började han tycka att det var pinsamt, haha.

    Angående arrangemangen så blir det inte speciellt stora arrangemang på borden för 800 kr. Det beror ju på vad de köper förstås men är det snittblommor de köper kostar de iallafall 35 kr st, och då är det rätt små rosor. Eller om de köper 10-packsrosor som då är av sämre kvalitét men en bunt går på 50-60 kr. Då blir det ju mer blommor, men så vansinnigt stora och maffiga är ju inte såna blommor heller.
    Det bästa är nog att fråga dem vad det är förr arrangemang eller om det bara är en ros eller två i en vas de menar.

  • KatjaB

    sundance: ja, alltså det är ju storleken på rosorna som utgör priset, ju större desto dyrare. Men ska ni ha annat än bara rosor så behöver det ju inte bli så dyrt, finns ju blommor som fyller ut bra, krysantemum tex.

  • KatjaB

    bettertogehter: vad är det för utbildning du går? Läste själv till florist i gymnasiet, otroligt roligt yrke. Antar att du har tonvis med idéer till din egen bukett

  • KatjaB

    bettertigoether: okej, så du har läst själva grunden tidigare eller fatta jag fel nu?
    Hur gammal är du? Är ju 9 år sedan jag själv tog studenten.. vad gammal man känner sig nu, hehe

  • KatjaB

    Ok, jo det finns yrkesutbildningar i Sverige. Men det är inte alltid gesällprovet ingår för att man ska få sit gesällbrev. men man kan ju jobba utan att ha tagit det. Nu vet jag inte om de gjort om programmet, men när jag gick i skolan var det en floristutbildning, vi hade 2 veckor i skolan med alla vanliga ämnen, sen var det två veckor praktik då man alltid var på samma ställe. Där fick man lära sig allt i princip som hade med floristik att göra så det gällde ju att komma till ett bra ställe. Sen var det några dagar på året som man hade utbildningar i skolan med heldagar där man band binderier av olika slag med vägledning.
    Jag hade en jättebra praktikplats, fick massor av extra utbildnignar i både sälj och floristik som chefen betalade.

    Sen efter gymnasiet ska man jobba i minst ett år innan man kan ta gesällprov, vilket är ett jätteprov där alla varianter av binderier ingår, dyrt är det ju förstås med alla blommor så det brukar vara så att ens arbetsgivare betalar.

    Tror de gjort om programmet nu, så att mycket mer är i skolan och inte bara hänger på praktikplatsen, men för min del var det en jättebra utbildning. Och sen finns ju också några floristgymnasien i Sverige, dock hade de ju väldigt lite praktik så just den butiksbiten brukade inte vara deras starka sida.

  • KatjaB

    Nej, absolut inte att man skrapar påytan, det är ett annat upplägg bara. det är ju ett schema för allt som ska vara med i praktiken också och så fick man betyg i alla olika delar.

    Det finns ju skolor som har florisiken på skolan, skillnaden som jag tyckte var rätt stor var att dessa inte fungerade rent praktiskt i en butik, många var jätteduktiga men funkade inte alls i att ha lite mer tempo som det ofta blir i butik. Men just vad man lär sig i själva utbildningen tror jag det inte är någon skillnad alls på.

    Själv jobbar jag inte med det idag, men har jobbat deltid med floristiken i alla år sedan jag gick ut skolan. Nu när jag fått barn för ett par år sedan så har jag inte jobbat alla storhelger o sånt, man prioriterar ju lite annorlunda då. Det är ett jätteroligt jobb, för min del så väljer jag dock hellre bra arbetstider och mer fritid och bättre lön än att jobba jämt, som man får göra i handeln. Kändes som att man aldrig var ledig. Nu gör jag bara godbitarna, brudbuketter på fritiden (mest till sommarhalvåret)

  • KatjaB

    jag hade först lite planer på att göra en sort muff, tyckte det skulle passa temat fint, och jag har gjort en sån till bröllopsmässan en gång som blev riktigt bra, men min klänning och buketten skulle nog konkurrera lite för mycket känner jag, så istället ska jag ha en rundbunden "boll" i rosen vendela och sweet avanlanche, vita strutsfjädrar och vit brudorkidé. Ska ha en handbunden, tycker nakna stjälkar är så fint.

  • KatjaB
    Bettertogether skrev 2009-12-07 12:09:45 följande:
    Men en rund bukett med nakna stjälkar går ju att fixa fastän man använder ett brudskaft också ;)Skämt åsido, den låter jättefin! :)
    jo jag vet att det går, gillar att jobba med blommorna på det sättet mer bara, om jag får välja själv Ska förresten ha i swarovskikristaller o sånt piff i också förstås. Stilen ska vara ton i ton, romantisk och lite vintage.
  • KatjaB

    klart du kan göra din egen bukett.. tror inte ett dugg på det där med otur. Jag vet ju hur petig jag är när det gäller alla buketter jag gör, skulle aldrig vilja att någon annan gjorde min bukett


    Humlan66 skrev 2009-12-07 19:16:47 följande:
    jag jobbade på Apolloresor förut , men när den resebyrån jag va på slog igen ville jag testa detta med blommor så jag gick som lärling på en blomsterbutik och lärde mig mycket, men just binderier va det jag va bäst på . Nu hjälper jag bara nån ibland att göra en bukett då och då, men roligt är det Funderar på att göra min egen bukett, fast en del säger att det är otur- vad tror ni ?
  • KatjaB
    EåN2010 skrev 2009-12-07 19:29:28 följande:
    humlan det är väl tårtan som är otur om man gör... eller?har inte hört nå om blommorna..
    enligt tradition så får man inte göra sin egen tårta, alla ska smaka av tårtan, och brudparet ska själva äta den sista biten. Sen fanns det nåt om att smula tårta/kakor på brudparet som sedan bytts ut mot ris.. hehe, är nog tur att man inte måste göra allt efter konstens alla regler längre
    Tror att antal våningar också betydde antal barn (vi har ju redan två och är så nöjda med dem så).

    Och sen skulle ju brudgummen fixa blommorna vilket jag inte alls skulle vilja överlåta till Simon, visserligen vet han ju på ett ungefär vad jag gillar, men ändå.
    Fast mina föräldrar gjorde just så, pappa gick o beställde blommorna och mamma valde ut den sista klänningen ur butiken som höll på att slå igen, som tur var passade den. Ringen var ur en annan butik som också höll på att slå igen och de hade en ring i just hennes storlek. På 70-talet gjorde man ju inte sånt ståhej över sina bröllop.. annat är det väl idag
Svar på tråden Bröllop 2010 del 9 (sista året)