• kängu

    Livets viktiga och oviktiga frågor

    Slänger in ett snabbt inlägg innan jag kraschar i sängen, har haft en fullspäckad dag!

    Muggles, ok, ska vi ta lunch nästa vecka istället då kanske?
    Det är vanligt med så kallad "barnstamning", för de flesta barn så växer detta bort. Vilken typ av stamningen är det? Repetitioner (t.ex. ba-ba-ba-banan), förlängningar (ssssssssol), eller blockeringar (b *tystnad* anan, att ordet liksom inte kommer fram)?

    MSW- Kul med skolan!!!

    EA- Jäkla spottings då

    PB- Usch vad tråkigt Hoppas du får mer svar snart på vad detta innebär.

  • kängu

    Mugglan, repetitioner är det som oftast brukar växa bort. Har barnen förlängningar eller blockeringar, eller skaffar sig olika "beteenden" kring sin stamning är man lite mer vaksam. Så det kommer säkert försvinna av sig självt.

  • kängu

    Mugglan igen, var lite vaksam på om du märker att hon undviker att prata, eller väljer bort ord som hon brukar stamma på. Så länge hon pratar på och är obekymrad så brukar det mesta lösa sig. Sen kan det ju vara så att det eskalerar men det är ganska ovanligt. Man brukar säga att om man repeterar hela stavelser, t.ex. ma-ma-ma-mamma så är detta mer vanliga, normala upprepningar än stamning. Sen är det ju svårt att dra en knivskarp gräns såklart. Men finns ingen anledning till oro tycker jag när det gäller stavelseupprepningar.

  • kängu

    Nä, nu ska språktanten hoppa i säng! Godnatt och kram på er alla godingar!

  • kängu

    Mugglan, så vitt jag vet så vet man inte varför, men det är ju otrolig mycket som händer med språket i den åldern, kan ju vara lite "overload" för hjärnan. Sen är ju barnen ofta ivriga, och snubblar nästan över orden, det kan också bidra. Man brukar säga att barnstamning ska ha försvunnit innan barnen börjar skolan.

  • kängu

    Hittade lite mer fakta här i en av mina kursböcker: "Av alla barn stammar 5% under en period som varar längre än sex månader. Den spontana normaliseringen av talets flyt är stor, ffa under de första sex månaderna efter debut. Hos ca 80 procent av de barn som börjar stamma upphör stamningen inom en tidsperiod av fem år. Normaliseringen av talets flyt är betydligt större för flickor (positivt för Moa alltså).Risken för bestående stamning ökar ju längre tid som förflutit sedan stamningen debuterade."

  • kängu

    Hej kokosen! *vinkar* Härligt att allt verkar fungera bra!

    Stackars alla med huvudvärk!!

    Jag och Ru ska snart bege oss iväg till BVC för tvåmånaderskontroll. Får se om läkaren kommer tycka att Ru är ett litet geni, det tycker nämligen jag

    Cissi, Jag tycker Emilou eller dyl. hade varit kanonfint, och dessutom en bra lösning på problemet

    Nä, dags att mata Ru och ta på honom lite kläder (kan ju inte komma i pyjamas...)

    KRAM!!

Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor