• Och så var den tanden förstörd!

  Mån 27 jul 2009 17:44 Läst 11864 gånger Totalt 6 svar
  Visar endast inlägg av didis - Visa alla inlägg
 • Mån 27 jul 2009 17:44 #2

  Tyvärr är det ju så att man aldrig kan förutse hur levande vävnad reagerar.

  Att du inte hade besvär från tanden från början kan ha berott på att kariesangreppet var långsamväxande och då påverkas inte nerver särskilt. Eller att angreppet gick så djupt att den inflammerade nerven hade lite expansionsmån - som försvann när den mjuka, carierade tandvävnaden ersattes med en lagning.

  Tyvärr är det på röntgenbilder mycket svårt att exakt se hur djupt ett cariesangrepp går - det är ett mycket trubbigt instrument. Därför händer det ibland att det man tror är ett normalstort cariesangrepp visar sig gå ner mot nerven. Då gör man ofta så att man gör en fyllning och avvaktar för ofta klarar tanden sig och man slipper rotfyllning.

  Tyvärr är det inte alltid det blir som man tänkt. De flesta tandläkare "bjuder" på fyllningen efter rotfyllning dvs du behöver inte betala fyllningen igen (men om krona krävs får du betala mellanskillnaden). Det är dock bara av service man gör så, det finns ingen reglerad garanti på varken lagningar eller rotfyllningar, bara kronor o proteser (men som sagt de flesta tandläkare erbjuder det ändå).

  Är nerven död eller inflammerad? Rotfyllning blit trevligare om den är död men prognosen blir lite bättre om den är inflammerad.

 • Mån 27 jul 2009 17:47 #3

  HSAN delar inte ut någon ekonomisk ersättning - det gör patientförsäkríngen. Men i det här fallet är det, förvisso inte roligt, men så´nt som händer och otur är inte ersättningsberättigat (och renderar inget klander av HSAN heller såvida tandläkaren har skött sin journalföring).


  Fjällbruttan skrev 2009-07-27 17:07:39 följande:
  Hmmm... finns det ingenstans att göra en anmälan till?Typ HSAN som sjukvården har?Tanden går ju tyvärr ite att göra nåt åt men du kanske får ersättning och hjälp med att betala rotfyllningshelvetet!!Låter som du hamnat hos en klantig sadist....
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll