Inlägg från: Blivande fru L |Visa alla inlägg
  • Blivande fru L

    I vått och torrt och stiltje och orkan

    Huurrrrraaaaa för Lanovia! Stort grattis!

  • Blivande fru L

    Nej hörni tjejer, det där med alkohol under graviditeten är knepigt.

    Det man vet idag är att fostret är väldigt känsligt för alkohol under hela graviditeten. Att det inte tar näring från mamman förrän i vecka 12 är dessvärre en myt, mammans blod och fostervattnet som barnet är omgivet av blir alkoholhaltigt när som helst under graviditeten om mamman dricker.

    I vecka 5 av graviditeten sluts neuralröret och ryggmärgskanalen bildas. Det är en väldigt känslig fas i fosterutvecklingen. Om man dricker stora mängder alkolhol då kan celldelningen gå galet och barnet blir skadat.

    Det här är absolut inte menat som skrämselpopaganda, jag vill bara försöka knäcka myten om att alkohol inte är skadligt förrän efter vecka 12! Dessutom är det helt omöjligt att säga var den säkra gränsen för alkohol under graviditeten går och hur känsligt det enskilda fostret är. Jag tror också att en normalt funtad person inte dricker alkohol när hon plussat.

    Vi har själva försökt att bli gravida i ett och ett halvt år nu, och jag kan säga att jag var betydligt mycket mera försiktig med alkohol mellan ÄL och BIM de första månaderna... Jag ser fortfarande till att undvika rejält festande under den perioden och dricker max ett par glas vin per gång för säkerhets skull.

    Nalle - Du kan lugnt ta ett glas vin men jag tycker att du ska undvika att göra sådant som du kommer att ångra eller oroa dig för om/när du plussar. Lycka till!

  • Blivande fru L

    Jag visste att alkohol och graviditet skulle vara ett laddat ämne, det är det alltid!

    Vad jag menar är att man inte ska dricka stora mängder alkohol om man tror att man är gravid av den enkla anledningen att det händer massor med fostret redan tidigt i graviditeten. Celldelningen kan helt enkelt gå fel om man dricker alkohol. Det är stor skillnad på att ta ett glas vin till maten före veckan man har plussat, och att supa sig full.

    Nalle frågade, jag svarade. Det skulle inte kännas rätt av mig att säga att hon kan dricka stora mängder alkohol, därför är det bra att begränsa sig till ett glas vin någon gång i veckan.

    Så snart man är gravid ska man inte dricka alls eftersom det är skadligt för fostret. Vissa foster är känsligare än andra och eftersom man inte vet vad som är ett "säkert" alkoholintag är det bäst att avstå helt. Detta är vetenskapliga fakta som ni kan läsa mera om här (om ni är riktigt intresserade )

    www.fhi.se/PageFiles/3833/Alkohol-graviditet-0901.pdf

    Ingengöris - Har vi träffats?!!

  • Blivande fru L

    Vilken dag du har haft, Passionsblomma! Jag blir alldeles trött bara av att höra om den.

    Kul att det händer något med ÄL-testen, Ankan! Minns mitt första utslag på ÄL-testet, det kändes som att man redan kommit halvvägs mot en graviditet. Härlig känsla att se att man funkar!

    Go' natt!

  • Blivande fru L

    Härligt Ninnis! Håller tummarna för att soldaterna är ståndaktiga och hittar fram till kanonägget!

    Nu säger jag god natt på riktigt!

Svar på tråden I vått och torrt och stiltje och orkan