• Fru PB

    List med portionsstrl dryckesmängd mm

    Lägger in en lista som är bra att utgå ifrån när man planerar sin bröllopsfest.

    Jag utgick mycket från denna när jag planerade vårt bröllop.

    **************Dryck******************
    1 flaska vin = 6 glas a? 12cl
    åtgång: ½ flaska per person om vinet står framdukat
    annars 1-1½ glas per rätt
    Vid långa middagar t.ex. bröllop 1 glas till förrätt och 2 till huvudrätten

    1 flaska mousserande = 8 glas a? 8 cl
    37cl flaska likör eller dessertvin = 12 glas a? 3 cl
    Vatten och alkoholfria alternativ 1 glas = 20cl

    Ställ fram en karaff vatten på 4-6 personer

    Räkna med att alla vuxna (>18år) dricker alkohol även om några inte gör det!

    *****************Mat*****************

    **********Förrätt och dessert*************
    Motsvarande drygt 1 dl per portion 80-100g

    ************HUVUDRÄTT******************

    ******per portion i en tre-femrätters middag:******
    benfritt kött 100-150g
    rostbiff färdig 100g på buffé 50-75g

    fiskfilé 100-150g
    gravlax 125g på buffé 50-75g
    kycklingfilé/ ankbröst 75-90g
    grillade kycklinglår 100-130g

    potatissallad. 100-200g
    potatisgratäng 150g
    rösti 100-150g

    sallad oblandad eller blandad 50-80g

    sås (varm - baserad på mejeriprodukt ) ½-1 dl
    sås (varm - kraftig klar sås) 2-4 msk
    kall sås (baserad på mejeriprodukt eller majonnäs) ½ dl

    ******per portion som ensamrätt:**********

    benfritt kött 150-200g
    rostbiff färdig 120g

    fiskfilé 150-200g
    gravlax 150g
    kycklingfilé/ ankbröst 100-120g
    grillade kycklinglår 130-160g

    potatissallad. 100-200g
    potatisgratäng 150-200g
    rösti 130-180g

    sallad oblandad eller blandad 70-100g

    sås (varm - baserad på mejeriprodukt ) ½-1 dl
    sås (varm - kraftig klar sås) 3-6 msk
    kall sås (baserad på mejeriprodukt eller majonnäs) ½ dl

    Total mängd mat på t.ex. en buffé: 450-550g + bröd, smör och ost
    OBS! Den mindre mängden vid mycket kallskuret samt förrätt och dessert.

    ****** Bordsplanering ********

    normala bredden på bord är 80cm
    varje sittplats är minst 60cm

    mellan två rader bord behöver man MINST 1m - stolarna måste gå att dra ut helt utan att de slår ihop - gärna 1,3-1,4m

    mot vägg minst 80 cm (väggen kan ju inte dra in magen...)

  • Svar på tråden List med portionsstrl dryckesmängd mm
  • Igia

    Denna var bra. Puffar lite för den

  • johanna anders

    TACK!
    Lägger till mig =)

  • Bustroll

    Superbra lista! Kommer att vara till stor hjälp.

  • Fru PB

    Så bra. Hoppas att den hjälper er.

    Lycka till i allt planerande...

  • SagansMamma

    Den här listan kommer verkligen hjälpa Verkligen superbra!

  • möklintabröllop

    TACk för den jätte bra listan. Kramisar!

  • Fru PB

    Puffar upp denna listan igen..

  • Rebellen75

    puffar jag också. Alltid bra med tips

  • Emmas syster

    Puffar lite, och slänger in att man bör ange sina källor!

    Den kommer från gamman eller hur?
    Om jag inte har fel är det lata kocken Johanna som skrivit den från början.

    Kanonbra lista, men äras den som äras bör

  • Fru PB

    Oh du ingen aning faktiskt. Denna kommer här inne i från då jag kopierade ner den då jag planerade vårt bröllop...

    Så det är möjligt...

    Men jag håller fullständigt med dig...

  • Emmas syster


    Men visst är det en jättebra lista - jag har själv fått mkt hjälp från Johanna så jag ville bara flika in att det var hon som gjort den. Inget illa ment, tycker snarare att det är kanonbra att den kommer till nytta.
  • mysigamy

    kanon! behövs verkligen när m2b snart ska åka te tyskland :)

Svar på tråden List med portionsstrl dryckesmängd mm