Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    efternamnsbyte och bröllopsresa direkt efter bröllopet. Hur göra med pass?

    Men så kort varsel hinner inte det nya namnet registreras så ni kan söka nya pass. Åk på de gamla namnen o byt efteråt.

  • anne på grönkulla

    Det går inte numer att ansöka i förväg - passen görs mot en databas där rätt namn inte kommer upp förrän det ändrats i folkbokföringen. Det tar 5 arbetsdagar att få det nya passet, från ansökningsdagen.


    Happyasahippo skrev 2009-03-16 22:41:03 följande:
    Man far vigselbeviset i orginal och det kan man ta med sig for att bevisa att man gift sig till de som "maste veta" sa att saga. Namnandringen anger man ju att den sker i samband med brollopet sa det ar ens eget val. Men som sagt tidigare var det i alla fall inget problem att fa ut ett nytt pass 2 dagar efter brollopet...
  • anne på grönkulla

    problemet med den lösningen är väl att det inte alls är säkert att man har rätt att registrera sig i makens namn innan man är gift. Alltså är det inte säkert att det går ändå.

    Och självklart kan man inte få idhandlingar i ett namn man inte heter än. Det finns massor med kriminella som skulle vilja dra nytta av ett sånt kryphål om det fanns!

    Camilla Lewin skrev 2009-03-22 16:34:12 följande:


    Jag har samma problem som "emelieochlinus"Jag pratade med skatteverket och de sa att om jag vill åka på resan i mitt "nya" efternamn måste resa, pass, biljetter och allt ha mitt nya efternamn. Vid vanligt sätt så skickar vigselförättaren in bevis på vigsel och sen får man ordna med sitt nya namn. Gick tydligen INTE att ordna med i förväg. Däremot så kan man vända sig till patentverket och registrera nytt efternamn innan och då kostar det 1500:-, väntar man är det gratis. Då funkar det!! Lycka till
Svar på tråden efternamnsbyte och bröllopsresa direkt efter bröllopet. Hur göra med pass?