• TrJk

    Förlossning hemma på egen hand???

    Här diskuteras alltså två ämnen - hemmafödsel med barnmorska samt hemmafödsel utan barnmorska. Eftersom jag tycker att ni generaliserar ska jag här berätta om den vanligaste typen av hemmafödslar i Sverige, alltså de med barnmorska.

    De som väljer att föda hemma gör det inte av egoistiska skäl eller för att ha det "mysigt", som någon antydde, utan just av samma skäl som ni som föder på sjukhus, nämligen för att man vill föda där man känner sig tryggast och säkrast. Det är nämligen inte så självklart att sjukhus är den säkraste platsen att föda på, exempelvis är det vanligt att kvinnor spricker och måste sys när de har fött på sjukhus - detta händer så gott som aldrig när man föder hemma. Likaså är akuta kejsarsnitt och andra ingrepp inte nödvändiga i samma grad när man föder hemma.

    Detta beror på att kvinnan tillåts föda helt i sin egen takt, utan stress, utan folk som springer ut och in, utan folk som talar om för henne hur hon ska pressa, krysta, andas, sitta eller stå. Filosofin handlar om att kroppen instinktivt vet hur den ska föda, och att all yttre stress är ett hinder för sammandragningarna, likaså vetskapen om att rädsla och stress gör att blod inte strömmar till livmodern, och det är i dessa fall som det blir nödvändigt med kirurgiska ingrepp.

    Kvinnor som föder hemma menar också att de inte vill "droga sig" genom att använda artificiell smärtlindring, eftersom effekterna av detta ofta innebär att man kan förlora både känsel och kontroll över kroppen.

    Hemmafödsel är såklart inte något för alla men känner man att man litar på att ens kropp klarar av det, och har graviditeten gått fint så är det ett väldigt tryggt sätt att föda på, och detta tyder all statistik på. I Holland föder 1/3 av alla kvinnor hemma, och om ni läser på om ämnet så kommer ni att se att det finns många fördelar med det. Bakteriefloran hemma är exempelvis tryggare för barnet än den på sjukhuset eftersom barnet genom mammans kropp är immun mot den. Och framför allt - om det vore det minsta farligt så kan ni vara säkra på att myndigheterna hade varnat för det.

    När det gäller kvinnorna i filmen "Outlaw Births" (som valde att föda helt utan barnmorska, och i ett fall dessutom långt från ett sjukhus) så kan man ju tycka att det är dristigt och dumt, en barnmorska kan se tecknena på att allt inte går som det ska och kontakta ambulans i tid, men som sagt - är man säker på sin egen förmåga att föda själv, och är man säker på att det att föda på sjukhus skulle vara NEGATIVT för ens förlossning pga stress och rädsla så får man ta ett val.

    Tillde, Hammerman etc. - läs på om ämnet innan ni går så hårt ut mot det.

  • TrJk

    Lakritsbåten: Nej, man behöver absolut inte föda med artificiell smärtlindring vid sjukhusfödslar, det är ens eget val. Dock väljer de flesta antingen epidural eller lustgas.

    Lady o Lufsen: Menar du sväljer fostervatten? Det gör det ju hela tiden.

Svar på tråden Förlossning hemma på egen hand???