• laris

    Förlossning hemma på egen hand???

    Tittar på kanal 5 på ett program som handlar om kvinnor som har gjort valet att föda hemma på egen hand utan barnmorskahjälp. Skulle du kunna tänka dig att göra detsamma och är det verkligen lagligt (i Sverige) att göra så?

  • Svar på tråden Förlossning hemma på egen hand???
  • laris

    Det känns som om alla tre kvinnor i programmet har haft en tidigare för jobbig förlossning på sjukhus och har därför blivit avskräckta att föda med hjälp av läkare.

  • laris
    IMittEsse skrev 2009-02-17 22:08:30 följande:
    Nu såg jag inte hela programmet, men det som slog mig var att kvinnorna (de två jag såg) verkade så trygga, i sin egen hemmiljö med sina egna grejer runt sig. Jag skulle heller inte vilja föda hemma när det väl är dags för min del, men åh - den känslan hade jag gärna velat ha! Känslan av lugn, trygghet och av att ha kontroll över min kropp, att det inte är andra som har den kontrollen.
    Precis så kände jag också. Fantasktisk underbara och trygga förlossningar de hade. Jag har alltid varit livrädd för förlossningar (har inga barn än) men för första ggn fick jag en positiv bild av de. Men jag skulle aldrig våga föde hemma själv...
  • laris

    Hur är det eg med smärtlindring, får man det om man ber om det eller försöker läkarna att undvika ge det vid en förlossning?

  • laris

    Hjälpte det?


    passionsblomman skrev 2009-02-18 19:31:07 följande:
    Det brukar man prata igenom både mot slutet av graviditeten och när man kommit in till förlossningen. Vissa saker som epidural, kan man inte alltid lägga av tidsskäl, men annars får man det man ber om ja! Jag andades lustgas och fick epidural.
  • laris

    Hahaha, vilka härliga kommentarer dessa barnmorskor får höra!

  • laris

    Det går inte att föreställa sig hur det kan kännas att föda, och jag är faktiskt ganska rädd för det....

  • laris

    Åh, tänk om man bara visste hur ens kommer att se ut. Eller om man kunde köpa sig en drömförlossning!


    Sommarliv skrev 2009-02-18 21:27:06 följande:
    Måste skriva in att när jag fick barn nr2 som jag föde.. Nr1 blev det sövd urakut kejsarsnitt. Men nr2 fast det tog 15 timmar så gjorde det inte alls ont.. Det kom inte alls något ljud av mig..Jag sov på slutet när det kom lite värkan innan lillen kom ut.. Var lite slut.. Annars var det en härlig drömförlossning..
  • laris

    Oj oj oj vad det har hänt mkt här . Måste läsa alla sidor så jag kan hänga med i er diskussion!

  • laris

    Jag hiner knappt med i diskussionen här

    Om vi återgår till programmet så var det en av kvinnorna som tom vägrade att gå på rutinkoll och ultraljud vilket i min värld är helt galet! Sen om man väljer att föda hemma är det väl inget konstigt med det, så länge man har en kunnig barnmorska i närheten. Att man varken kollar hur det står till med fostret och vägrar att ha med en kunnig person (som kan hålla sig vid sidag och rycka in OM något är galet) är oförståligt i min värld!

  • laris

    Fantastiskt bra liknelse!


    Hammerman1 skrev 2009-02-21 12:06:56 följande:
    Jag håller fortfarande på min liknelse vid bilbältet. De flesta gånger man är ute och kör bil så går det utmärkt, man krockar ju inte ändå. Det är de gånger man krockar som är intressanta, och då brukar det gå bäst med fegsnöret på.
  • laris

    Men jag tycker att det är eg 2 olika frågor vi diskuterar här:

    den ena är kvinnor som vill föda hemma UTAN barnmorska och den andra att föda hemme med barnmorska. Jag kan inte någonstans förstå varför man väljer bort barnmorskan. Däremot förstår jag de som vill föda i sin hemmamiljö men med hjälp av en barnmorska.

  • laris

    Nej, det är iofs sant! Jag skulle aldrig föda hemma hursomhelst!


    Hammerman1 skrev 2009-02-24 12:52:41 följande:
    laris skrev 2009-02-24 12:49:29 följande:
    Vad kan barnmorskan göra ifall saker går riktigt snett, om exempelvis barnet inte kan ta sig ut den naturliga vägen utan måste förlösas med kejsarsnitt eller om modern håller på att blöda ihjäl? T.o.m jag, som aldrig varit med på en förlossning och som grädde på moset tillhör manssläktet har vett att förstå att åtgärder ofta måste sättas in väldigt snabbt i sådana situationer för att liv överhuvudtaget ska gå att rädda.
Svar på tråden Förlossning hemma på egen hand???