Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    ska du/ har du bott i Iran med din persiska M2B?

    Du är medveten om att du isåfall automatiskt kommer att betraktas som iransk medborgare av iranska myndigheter (gälle redan om du besöker landet och är gift med en iranier)? Jag avråder dig inte, men tycker du bör veta detta och ta med det i beräkningen inför ert ev beslut att flytta.

  • anne på grönkulla

    Nej, ingen kan sudda ut ett medborgarskap. Men landets myndigheter kan väga att erkänna att man har dubbla, och är man gift med en iranier ses man automatiskt som iransk medborgare - även om man fortfarande är svensk OCKSÅ. Och får man då problem i Iran (eller det andra land man är medborgare i) så finns det mycket mycket lite svenska myndigheter kan göra för att hjälpa en.

    Om barnen är födda i sverige spelar heller ingen roll. Barn med svensk mamma har alltid rätt till svenskt medborgarskap enligt svensk lag, oavsett vem pappan är eller var de är födda. Men har de dubbla medborgarskap kan det andra lande vägra att erkänna det svenska.

  • anne på grönkulla

    Nej jag säger inte alls att du automatiskt skulle behöva vara orolig. Men juridiken o konsekvenserna på det sättet tycker jag är en minst lika viktig aspekt av att bestämma sig för att flytta utomlands som vardagen där, oavsett vart. Jag ser många fall där det blir krångligt på olika sätt, utan att man förutsett det, eller hur det krånglar.

    Precis som du säger att Teheran en galet stor stad med många variationer inom sig. Bäst är nog om du pratar med makens familj om hur de lever för att få en uppfattning om deras vardag, jobb, etc - för ni lär väl leva där och ganska likt dem.

Svar på tråden ska du/ har du bott i Iran med din persiska M2B?