• Baby S

    Hypothyeros

    Någon annan härinne som har hypothyreos? Eller rubbning i sköldkörteln överhuvudtaget?

    Känner att jag vill babbla lite med någon annan som har det..

    Dels för att jag tappat tron på vården men mest för att jag vill bli gravid och har tvångstankar pga detta!

  • Svar på tråden Hypothyeros
  • novia72

    En Hashimoto här! ;) Se till bara att dina värden är låga...då ska det inte vara ett problem att bli gravid...har jag hört...så var det för mig!

  • doreen

    Jag har det. Och har haft det sedan min första graviditet. Vi kom på det efter förlossningen då jag var trött och hängig, trött på ett sätt jag inte har varit förut - jättetrött...

    Har man hypothyreos kan det göra att man har svårare att bli gravid men det är bara om man inte har rätt dos av levaxin inställd. Har man det ska det inte påverka. Nu när jag var gravid andra gången gick jag på regelbundna tester för att se att jag hade rätt dos levaxin - annars kan bristen på sköldkörtelhormon även påverka barnet. Dessutom behöver man oftast äta mer levaxin under graviditeten.

    Det är tydligen ganska vanligt att ha hypothyreos. Själv tycker jag inte att det påverkar mig så mycket - nu när jag vet vad det är. Innan diagnosen tyckte jag det var pest då jag var trött och dessutom deprimerad. Jag tror att det kommer att gå hur bra som helst att bli gravid, bara din läkare fattar att dosen påverkar fertiliteten. Alla läkare tror jag inte kan så mycket om detta men jag har haft tur och fått bra hjälp. Hoppas det går bra!

  • Baby S

    Jag har haft denna skit i grygt 5 år. Men mina läkare är puckade.
    Försöker bli gravid och har inte lyckats på 7 månader av aktiva försök. Tvångstankarna kommer då mina läkare säger att jag ligger lite högt men lämnar inte ut provreslutaten!!!!
    Jag vet att man bör ligga på en viss nivå för att ha maximal chans att bli gravid.

  • Baby S
    doreen skrev 2009-01-28 18:07:25 följande:
    Jag har det. Och har haft det sedan min första graviditet. Vi kom på det efter förlossningen då jag var trött och hängig, trött på ett sätt jag inte har varit förut - jättetrött...Har man hypothyreos kan det göra att man har svårare att bli gravid men det är bara om man inte har rätt dos av levaxin inställd. Har man det ska det inte påverka. Nu när jag var gravid andra gången gick jag på regelbundna tester för att se att jag hade rätt dos levaxin - annars kan bristen på sköldkörtelhormon även påverka barnet. Dessutom behöver man oftast äta mer levaxin under graviditeten.Det är tydligen ganska vanligt att ha hypothyreos. Själv tycker jag inte att det påverkar mig så mycket - nu när jag vet vad det är. Innan diagnosen tyckte jag det var pest då jag var trött och dessutom deprimerad. Jag tror att det kommer att gå hur bra som helst att bli gravid, bara din läkare fattar att dosen påverkar fertiliteten. Alla läkare tror jag inte kan så mycket om detta men jag har haft tur och fått bra hjälp. Hoppas det går bra!
    Exakt. Men han FATTAR inte! Suckade, harklade sig, drog fram en tre meter tjock läkarbok och muttrade fram att levaxin inte påverkar graviditeten. Men det var inte heller min fråga, nör jag upprepar min oro att jag vill vara säker på att jag har exakt rätt dos för att bli gravid då jag försökt länge nu så bara skakar han på huvet och ser sur ut.
    Kul gubbe.
  • doreen

    Tycker att du ska gå till en annan läkare. Är du på medicinmottagningen eller på en vårdcentral? Tycker helt klart att du ska söka dig vidare...

  • Baby S
    doreen skrev 2009-01-28 18:14:03 följande:
    Tycker att du ska gå till en annan läkare. Är du på medicinmottagningen eller på en vårdcentral? Tycker helt klart att du ska söka dig vidare...
    Har gått till både VC och har en privatläkare som upptäckte skräpet för 5 år sen. Men han är inget bra. Någon som vet inom vilka värden man bör ligga för att bli gravid? Jag glömmer bort det titt som tätt..
  • Baby S

    Baby S skrev 2009-01-28 18:15:44 följande:


    Har gått till både VC och har en privatläkare som upptäckte skräpet för 5 år sen. Men han är inget bra. Någon som vet inom vilka värden man bör ligga för att bli gravid? Jag glömmer bort det titt som tätt..
    Eller snarare, VARFÖR är det viktigt att man ligger exakt rätt? Har man bara ägglossning borde ju det räcka eller vad är det som händer egentligen med detta?
  • Baby S
    doreen skrev 2009-01-28 18:14:03 följande:
    Tycker att du ska gå till en annan läkare. Är du på medicinmottagningen eller på en vårdcentral? Tycker helt klart att du ska söka dig vidare...
    Vad har du haft för typ av läkare? Jag vill helst till en endokrinolog, men det verkar vara svårt.
  • Celeste97

    Hmmm... Jag har hört att om man har hypothyreos så ska man gå till en specialistmödrahälsovård (typ). Och att om det tar mer än ett år så bör man kolla upp det. Tror inte att du behöver oroa dig riktigt ännu!

  • Baby S

    Nja.. spec.mvc tror jag är valfritt enligt min gyn.. Men ja, ja.. får hoppas på det bästa och hitta en BÄTTRE läkare förhoppningsvis, snart..

  • doreen

    Jag har varit hos en specialistläkare på endokrinmottagningen i Växjö. Slå dig fram dit, det kan det vara värt.

    Jag o min sambo försökte över ett år innan jag blev gravid men det tror jag kan vara vanligt även om alla värden är normala iofs. Ordnar sig säkert!

  • Baby S
    doreen skrev 2009-01-30 18:27:23 följande:
    Jag har varit hos en specialistläkare på endokrinmottagningen i Växjö. Slå dig fram dit, det kan det vara värt.Jag o min sambo försökte över ett år innan jag blev gravid men det tror jag kan vara vanligt även om alla värden är normala iofs. Ordnar sig säkert!
    Ja du har säkert rätt. Men jag blir så otroligt pessimistisk av dessa tvångstankar som kommer efter 7 månader av misslyckande, när jag innan sjukdomen kunde bli gravid på första.
    Nu känns detta med ett pluss på stickan mest som att vinna högsta vinsten på lotto ungefär.
    Men det är klart att det tar lite tid... Ska försöka fråga på vc om jag inte kan få remiss till endokrinmottagn. på danderyd..
    Tack för svaren förresten!
  • AnnBo

    Jag har haft hypotheros sedan födseln och de ända problemen jag har upplevt med det är om jag glömt mina levaxin och blivit trött och hängig, men inte mer än så..
    Och jag vet att jag inte har några problem med att bli gravid.

    Har nog aldrig riktigt sett det som en sjukdom men det är kanske för att jag haft det så länge

  • novia72

    Annbo, det är tyvärr en sjukdom som man bör ha bra koll på framför ALLT om man är gravid- studier har visat att ovanligt många kvinnor med sjukdomen som inte var rätt diagnostiserade/medicinerade fick barn som vid 10 årsåldern visade inlärning/koncentrationssvårigheter :(

  • AnnBo

    Ok..jag har inte upplevt den på något negativt vis, utan det var just det jag sa i det tidigare inlägget att om jag glömmer tab blir jag trött och hängig men under min skolgång var det inga problem utan jag hade årlig check hos läkarn och jag var duktig i skolan

  • novia72

    Jag menar inte att bara du själv kan bli påverkad av sjukdomen utan att ditt barn blir det -om du under graviditet inte får rätt behandling- .

    ps , jag vet...det är samma för mig glömmer jag levaxin så blir jag hängig men mest ledsen, dåligt humor etc ;)

  • emmibob

    hej hopp!
    puffar upp tråden lite...

    har haft mina problem med sköldkörteln sen jag var 11 (är idag 26) och oroar mig inför kommande "barnaplanerande".

    har fått ny läkare igen. då jag flyttat mycket byts läkarna rätt ofta. iaf vill den nya läkaren att jag ska sänka mitt levaxinintag. han tycker jag ligger för "högt"

    men jag orkar inte sänka igen, förra hösten försökte jag men det resulterade i 7kilo +. de kilona tog sjukt mycket för att få bort dessutom b´lev jag tröttare än vanligt (upplever mig själv som ständigt trött

    Hur mycket levaxin äter ni? Jag käkar 200microgram(?) varanna dag och 250 varannan.

    har också fått indikationer av barnmorskan att jag i god tid innan jag vill bli med barn ska kolla upp mina värden eftersom de måste vara på topp. vi ska gifta oss i december och efter det kommer vi satsa på att bli fler.

    Vad tycker ni, när ska jag satsa på att sluta med mina p-piller då jag har skräpsjukdomen? Jag vet ju att det förmodligen inte kommer gå så lätt.

    F-låt TS tog lite plats i din tråd. Förstår din frustration!!!Sköldkörtlar borde förbjudas

  • Swing

    Min H upptäcktes när mina två barn var bebisar, så jag vet inget om faran-svårigheten att bli gravid. Men vi försökte 6 månader med den förste och ungefär lika länge med den andre.
    Jag åt 200 mikrogram men min nye läkare minskade i våras till 150. Bad få höja och fick 175, eftersom jag gick upp 4-5 kilo. Det är inte mycket men kläderna är för små och jag känner mig plufsig. Har inte märkt någon viktminskning på snart 3 månader. Blir till att äta mindre och träna mer nu när våren kommer.

Svar på tråden Hypothyeros