• Pizan

    Varför blir jag inte gravid?

    En kompis till mig försökte bli gravid i 8 år utan resultat, sen fick hon reda på att hon var glutenintolerant och la om sin kost... vips var hon gravid. De hade fått tid för att göra IVF bara några månader senare men nu behövdes inte det, så kosten kan påverka. Tydligen är det så med t ex glutenintolerans att det påverkar hur man tar upp folsyra (tror jag det var) och brist på det gör att det blir svårare att bli gravid.

    Tråkigt bara att nått så "enkelt" som glutenintolerans skulle påverka deras liv under så lång tid men jag tror aldrig jag har blivit så glad över nån annans graviditet som jag blev över hennes.

  • Pizan

    Mörk Ängel skrev 2009-01-07 09:21:21 följande:


    Jag säger inte att något stämmer eller inte stämmer utan jag vill bara förstå varför det ena måste uteslutas. Stress/oro m.m. har ju också såna egenskaper, kanske handlar det inte just om folsyra men annat... dock är ju kosten lättare att råda över än en inre stress, givetvis.
    Då kan man ju fråga sig varför kvinnor som levt i krig och kanske till och med blivit utsatta för massvåldtäkter ändå blir gravida? Såvitt jag vet så föds det inte mindre barn under krig eller andra jobbiga omständigheter, om inte kvinnorna gör nått själva för att förhindra graviditet såklart.
  • Pizan

    Kom på lite fler exempel; om man tänker tillbaks ett sekel eller mer, och hur folk levde då med många barn, kanske ont att få ihop det till brödfödan, missväxt, barn som inte klarade första levnadsåren osv... Det måste ju ha varit ganska så påfrestande psykiskt men ändå blev många gravida år efter år.

    Faktiskt så tror jag nog att fortplantning styrs utan att påverkas nämnvärt av vårt psyke, annars så hade ju mänskligheten gått under med tanke på vilka förutsättningar folk har levt under.

Svar på tråden Varför blir jag inte gravid?