Inlägg från: En till präst |Visa alla inlägg
  • En till präst

    Vad är en kyrka?

    Här och i andra sammanhang diskuteras ofta vad man kan och får göra i en kyrka. Det handlar både om sjäva riten, om musiken, om dekor av olika slag och tekniska hjälpmedel.

    Men det som försvårar alla såna diskussioner är att de som skriver verkar ha väldigt olika uppfattning om vad en kyrka är - är det enbart en vacker "lokal" eller är det något mer? Är det MIN lokal för att jag har bokat den och ska gifta mig där, eller är det en plats jag delar med andra människor.

    Det är klart att man ser väldigt olika på hur kyrkorummet kan användas och vad man kan göra där om man anser att rummet är heligt och speciellt eller bara är den fond mot vilken ens eget bröllops ska utspela sig.

    I en kyrka döps våra barn, vi begraver våra döda och firar gudstjänst varje söndag.

    Vi delar kyrkorummet med generationer som levt före oss, och med generationer som ska komma efter oss.
    Som jag ser det tillhör en kyrka alla sina medlemmar, men ingen av oss förfogar själv över den.

    Hur tänker ni andra?

  • Svar på tråden Vad är en kyrka?
  • En till präst

    Att kyrkan "hör till" är vanligt. Och inte fel på något sätt.

    Nej, Mulle. Jag har funderat på den här tråden rätt länge, eftersom jag tror att det är här det blir så knasigt. Om en kyrka liksom är ett "tomt" rum, så blir det obegripligt att någon kan ha synpunkter på vad JAG vill göra.

  • En till präst

    Respekten för kykorummet visas lite olika i olika kulturer. I Sverige har vi vant oss vid mer avklätt, tex axlar och knän, men i Taize vänjer sig våra ungdomar snabbt vid att klä på sig när de går in i kyrkan.

    I Sverige anser många fortfarande att man inte ska svära eller bära keps i kyrkan, medan en del konfirmander med extremt låg kyrkvana tycker att det är ofattbart hur man kan ställa såna krav på dem - mössan är ju en del av deras personlighet!

  • En till präst

    Kjell Präst skrev 2008-11-14 16:09:23 följande:


    En till präst skrev 2008-11-14 16:06:37 följande:
    Sant. Och det är ju bland annat kyrkvana vi vill att de ska få i och med konfirmationsläsningen.
    Exakt. Och i det ingår ju att förstå att det finns ett sammanhang som är större än varje individ.
  • En till präst
    Esonda skrev 2008-11-14 19:29:47 följande:
    det som är synd är att våran kyrka är låst när man vill gå dit och sätta sig. Däremot måste jag säga att jesus finns och att han finns där för och hjälpa.Ett roligt exemplar på detta:Jag och min sambo var på High Chaparall en sommardag. min sambo fick helt plötsligt väldigt ont i sin tå och kalgade hela tiden. Så vi satte oss ner en liten stund och sen kom jag på att vi kan ju gå in till kappellet som finns (jätte fin pytteliten kyrka) Så vi gick dit och satte oss. Och som jag brukar göra när jag sitter i en kyrka är att be (eller pratar som jag vill se det) till jesus då, och innan jag är färdig ber jag han att snälla ta bort hans smärta i tårn så slipper jag höra på hans klagomål. haha. och sen när vi kom ut och skulle köpa glass så sa min sambo: Konstigt, jag har inte ont i min tå längre. Vad bad du om igentligen?Hahaha.. lite komiskt men nu har jag iaf starkare tro ;)
    Sen något tiotal år är många kyrkor låsta då det inte finns personal i dem, helt enkelt för att de annars blir vandaliserade av människor som inte respekterar kyrkorummet.

    Vore det inte så skulle jag med glädje hålla kyrkan öppen dygnet runt, just för att människor skulle kunna gå dit och be eller tänka.

    Kul att höra Din berättelse om hur Din tro växte.
  • En till präst

    En kyrka är för mig först och främst ett hem.

    Ett andligt hem, byggt av människor före mig för att det ska finnas en plats att be på, möta Gud på och fira gudstjänst på.

    Är det dessutom en äldre kyrka vet vi att det handlar om mycket möda som lagts ned när människor och hästar har släpat stenar och byggt med enkel teknik för ett enda syfte: Guds ära.

  • En till präst
    Esonda skrev 2008-11-14 21:47:55 följande:
    En till präst skrev 2008-11-14 21:23:31 följande:
    Ja det är synd att människor inte kan skilja på mitt och ditt. Ja det var faktiskt en härlig upplevelse! :)
    Mmm. Eller snarare: att några inte kan låta något vara VÅRT som ju en kyrka är tänkt att vara. Det är ju VÅR kyrka, vi som bor på en ort och är medlemmar i Svenska kyrkan. Vi har den för den tid vi lever på jorden, och lämnar den sen vidare till dem som kommer efter oss.
  • En till präst

    Mmm - jag har aldrig varit med om att någon skändat en grav där en kär anhörig vilar, men jag har varit med om alltför många gånger att människor skändar den kyrka som är kär för mig.

  • En till präst

    Många psalmer går sakta. Det har att göra med att alla psalmer inte är skrivna de sista 10 åren. En del är så gamla som 1000 år.

    Men alla psalmer går verkligen inte sakta!

    Det som sägs om att "tonerna inte stämmer" som en del äldre säger, har nog att göra med att när vi fick en ny psalmbok 1986 så återställdes en del psalmers tonsättning till hur de ursprungligen skrevs av resp tonsättare.

    Den äldre generationen hade alltså vant sig vid att en del psalmer var bearbetade för att passa den tidens musiksmak.

  • En till präst
    Esonda skrev 2008-11-25 20:48:38 följande:
    okay.. bra och veta. på piano är alla låtar jag hört fina... och kan spelas lite snabbare än vanligt...
    Schyst. Jag tycker också om piano. Det gör dessvärre inte så många musiker. Orgeln är roligare att spela på och erbjuder fler möjligheter, menar de...
  • En till präst

    Åter till ämnet:

    För mig är det inte alls ett problem att människor vill gifta sig i kyrkan utan att själv vara troende. De allra flesta av dessa har ändå respekt för att kyrkan är ett rum för tillbedjan, att vigseln är en gudstjänst och att jag är troende.

    Problematiskt blir det först när människor bortser från att kyrkan har ett liv året runt, och att Deras Stora Dag bara är en av alla dagar då människor samlas till gudstjänst.

Svar på tråden Vad är en kyrka?