• Umbraz

    Bröllop Umeå 2009 fortsätter...

    Jag var på guldsmedjan idag. Jag fick ett fantastiskt bemötande och fick hur mycket hjälp som helst. Jag har nog bestämt vilken ring jag vill ha, måste bara ta med sambon för samtycke. Vi kommer att slipa ned våra förlovningsringar så att de blir släta(det är mönster i dem idag) Och så vill jag ha en slät guldring med 5 stenar på rad infällda, med litet mellanrum mellan varje sten. Den var varken för prålig eller enkel, precis min smak.
    Jag kommer att smälta ned min pappas vigselring och den är så stor att den förmodligen kommer att räcka till hela ringen, tur va?
    Jag hade ingen aning om att förlovningsringen spelade en så stor roll i valet av en vigselring. Jag blev väldigt begränsad då jag vill ha infällda stenar. Men tur var att jag inte har så stora krav, jag vill ha en enkel ring, och det fanns.
    Men helt klart är valet av förlovningsring viktigt, inför köpet av vigselring. När jag förlovade mig tänkte jag inte ett dugg på att den skulle passa med en vigselring. Vi visste ju att vi inte skulle gifta oss efter ett år så jag såg ringen som enskild. Nu har det ju snart gått 10 år sedan den dagen så både utbud, tycke och smak har ju förändrats. Jag kan tänka mig att många måste köpa helt nya ringar, både förlovning och vigselring för att få det man vill.
    Skönt att jag iallafall tagit några kliv mot mitt slutliga beslut. :)

  • Umbraz

    Hej!
    Nu känner jag att jag måste lägg mig i eran diskussion.
    Jag har arbetat som florist de senaste 10 åren och har varit anställd på en väl inarbetad blomsteraffär här i stan.
    Det här med en billig och snygg bukett kan du få på vilken butik som helst här i stan. Har du en tight budget, så säg det till floristen. Typ "jag har 500 kr och vill ha en brudbukett, vad kan du göra då?". Ljug inte, och säg att buketten ska vara till ett annat tillfälle bara för att komma undan billigare. Vi florister genomskådar oftast blivande brudar som gör så och det skapar en dålig känsla mellan florist och brud. Detta har hänt mig många gånger och oftast får jag ställa frågan "ska buketten användas inför präst?" eftersom jag har fått höra åtskilliga förklaringar vad kunden ska ha denna bukett som "ska vara kompakt bunden och lite brudbukettslik" till. För att jag som florist ska göra ett så bra binderi som möjligt är det ju viktigt att jag vet vilket ändamål buketten ska vara till. Den frågan ställer vi till varje kund vi får in i butiken.
    Att binda en brudbukett är ett hantverk, vi går riktiga utbildningar för att lära oss det. Jag själv har gått en utbildning som kostade tiotusentalskronor ur egen ficka. Om man jämför tiden det tar att göra en brudbukett mot en vanlig bukett så kan det diffa på flera timmar. Det är inte helt ovanligt att man står minst 2 timmar med varje brudbeställning. Och vi måste ju även ta betalt för tiden vi står och binder, vi kan ju inte arbeta gratis. Det är väldigt vanligt att folk i största allmänhet tycker att brudbukettsbindning är simpelt och därför borde vara billigare. Men det är heller inte ovanligt att man står ca 30 minuter med bruden vid beställningen. Oftast kommer samma brud in ett flertal gånger och det är också något som vägs i i slutpriset. Men det ska också sägas att det finns olika typer av brudbinderi. En lösbunden bukett där handtaget utgörs av stjälkar, är billigare, just därför att man här inte behöver göra så mycket förarbete. Man är mer begränsad när det gäller droppformen och således lämpar sig den här typen av bindning sig bäst för rundbundna buketter. Dessa kan du få från ca 500kr och uppåt beroende på blomval. Man kan ju också bara ha några få blommor och då sjunker naturligtvis priset.
    När det gäller brudbuketter som ska ha mer känsliga blommor i sig och ha en karakterisktisk droppform, så är det bindning i brudhandtag som gäller. Detta handtag inlindas med vackert sidenband och prepareras med gröna blad(detta tar ganska lång tid att göra, då det är väldig pilligt), detta är ett för kunden osynligt arbete som tar tid, och det kan vara svårt att förstå när man inte är insatt. Oftast kostar dessa buketter allt från 1000kr upp till flera tusen beroende på blomval och bindningens omfattning.
    Jag arbetar inte idag som florist utan har sadlat om och pluggar numera. Men har ni frågor kan jag försöka svara så gott det går. Jag hoppas att jag på detta vis ökat er förståelse för vårt hantverk,och att priserna är som de är, eftersom det är ett väldigt tidskrävande arbete. Men jag tycker att om man bara är ärlig så går det faktiskt att få "billigare" buketter.
    Det viktigaste för mig som florist är ju att skapa en god kundrelation och sälja en väl utförd produkt, oavsett om den kostar 500 eller 2000kr.

  • Umbraz

    Ingen fara, vill bara förklara så att du och andra förstår varför priserna ser ut som de gör :)


    SommarNoll9 skrev 2008-11-25 20:31:20 följande:
    Umbraz: Tack för att du förklarade! Förstår självklart att det tar tid att binda en brudbukett, det var inte min mening att låta nedlåtande, ber om ursäkt för det. Jag är totalt oinsatt och är tacksam att du nu berättat hur det ligger till!
  • Umbraz

    Hej på dig!
    Jag noterade att det var limefärgade påskliljor i, då krävs det att det är ett vårbröllop, är det det?
    Det där är en lösbunden bukett som är ganska stor i omfång, påskliljor fyller ju väl och är ju inte så speciellt dyra,. Men ska du fylla den med andra limefärgade blommor såsom anastasiakryss, rosor, och lisianthus och ev limefärgad chrysantemum "kermit" så blir ju priset något dyrare. Skulle tippa på kring 1000kr, iallafall för den storleken och de sistnämnda blomsorterna är dyra styckevis.
    Madam Mim skrev 2008-11-26 11:50:24 följande:


    Oj! Tack för alla svar. Jag ville bara kolla lite prisnivåer. Bor inte i Umeå så har lite problem att springa runt och kolla. Umbraz: Jag skulle bli super glad om du kunde uppskatta ett pris för den översta buketten i mitt galleri. Fast med lite trollhassel i. Jag vill bara få en bild av vad det kostar. Jag tycker inte att buketten är speciellt viktig bara det är limefärgade blommor. Den åker i soporna dagen efter, så jag vill inte betala så mycket. vill nu: Tack för infon. Jag hade tänkt fixa håret själv men ville kolla av lite vad det kostar. Inte för att göra någon upprörd nu; men det är ganska höga priser i Umeå vad jag minns. Det finns säkert massa bra anledningar men priset är ett faktum.
  • Umbraz

    För att inte tala om barnklippning, huga så dyrt det är. Jag har två tjejer och är en nolla på att klippa så jag blir bara tvungen att gå till frisör med dem. Jag förstår att det är lite trixigare med barn, att få dem att sitta stilla och så. Men mina tjejer är så stora nu så de sitter still, men ändå kostar det multum. Men samtidigt vill jag ju att de ska vara fina i håret så då är det väl bara att hosta upp slantarna antar jag.Dessutom blir dom klippta av en otroligt duktig frisör, och bara det är ju värt några hundringar.
    Vill nu skrev 2008-11-26 20:19:00 följande:


    Madam Mim skrev 2008-11-26 11:50:24 följande:
    Nä, jag som är uppväxt i Östersund tycker det är snordyrt att gå till frisören här i stan! Tog jättelänge innan jag kom över att det var pinsamt att ta betalt när jag flyttade hit! Finns egentligen ingen anledning till att det är dyrare här än i andra städer. Är ju inte direkt så att frisörerna i Umeå är bättre, liksom! Tror att det är en blandning av att det finns mycket folk som är villiga att betala för att se bra ut (mycket pga studenterna), samt att det finns så väldigt många frisörer här, att det hjälps åt att "hålla uppe" priserna lite...Nu riskerar väl jag att bli utskälld av stans andra frisörer, men jag tycker faktiskt så! Skulle själv aldrig betala så mycket pengar för att fixa håret, som många gör, xså jag har ju tur som jobbar inom det och får personalrabatt!
  • Umbraz

    Hej på dig!
    Har varit inne och kollat ditt galleri och jag har uppskattat utifrån bilderna att buketten kanske hamnar på någonstans mellan 13-1600kr. Det är jättesvårt att göra en bedömning eftersom jag inte vet exakt vilka blommor du ska ha i. Sen skiljer sig ju priset från butik till butik beroende på grundpris och inköpskanaler. Personligen kan jag tycka att det vita stjärngräset(som är i buketten längst ned till höger) är ganska tråkigt. Skulle hellre rekommendera vit prärieklocka som ger ett stiligare och mindre oroligt uttryck. Även inslag av lime är vackert till rosa och vitt, kanske viburnum. De blir tillsammans, en bukett i ljusa sommarfärger.Kan man tänka sig blått ihop med rosa och vitt är riddarsporre väldigt vackert, den är klarblå och blir väldigt tydlig i sin färg mot det rosa och vita. Murgröna i hänget är ju oxå fint, alternativt vackra strån och blad.
    Hoppas att jag kunnat hjälpa dig litegrann iallafall, det är bara att fråga om du har fler frågor.


    hoppan skrev 2008-11-29 12:46:04 följande:
    Hej!Ser att man kan få en hel del proffsig hjälp, Umbraz verkar kunna en hel del om blommor. Har du lust att göra en prisuppskattning åt mig med? Jag funderar på bukketten i mitt galler först på sid 2 rosa rosr + vitt (som man brukar sätta till i buketter man gör själv, vita små kulor/bollar) hoppas du förstår min dåliga förklaring. Som ni märker är inte jag så bra på blommor,kanbehöva lite tipps och hjälp. Vill gärna ha en som är lite droppformad, inte sä mycket. Har ni några tips eller bilder att ge mig.
  • Umbraz

    Hej!
    jag har verkligen hamnat i ett dilemma. Efter att ha varit ute på olika saijter och kollat på brudklänningar så hade jag ju slutligen fastnat för två stycken. Som jag skrivit tidigare så har jag ju nu helt kastat om vad gäller färger och så, och det har medfört att jag även börjat tänka om vad gäller klänningar. Jag ska ha en stram, väldigt annorlunda bukett i brunt och vitt och massor av olika grönt. Den enda blomman i buketten ska utgöras av en vit orkide. Alltså en väldigt avskalad bukett. Och då börjar mina funderingar kring klänningen. Jag har aldrig varit någon kjol och klänningstjej, känner mig inte bekväm i det helt enkelt. Är mer en grabbig tjej. Och då har jag kommit på att de klänningar jag tittat på är för prinsessaktiga,de är inte jag. De passar inte ihop med min personlighet, bukett och den håruppsättning jag ska göra. Så nu är jag på ruta ett igen. Då har jag väldiga problem att hitta enkla klänningar som ändå ska ha lite kaxigt uttryck över sig, plus att den absolut inte får vara åtsittande kring midjan då jag har några extrakilon där. Och man vill ju känna sig vacker på den stora dagen, har ju tänkt gå ned lite i vikt men jag kan ju inte räkna med att jag lyckas gå ned så pass att jag passar i något åtsittande.Jag blir inte riktigt klok, jag hittar inte något passande någonstans. Hur har ni tänkt kring valet av era klänningar? Har ni tänkt på hur den passar till just er personlighet? Eller har ni bara gått på känsla?

  • Umbraz

    Hmm, intressant tanke. Det har jag inte tänkt på, att det kanske blir ännu bättre med motsatser. Ja, ska ju börja prova kring jul. Men jag är ruskigt nervös, jag har ingen koll alls, vet inte vad jag är ute efter och vad jag passar i. Men jag har med mig min dotter och mamma som moraliskt stöd, så jag antar att det går vägen.

  • Umbraz

    Fasen vad bra! Jag blir så lycklig av människor som gör saker för sin egen skull och struntar i vad andra tycker. Mer sånt!!!!
    Vad ska du har för modell på din klänning som du låter sy upp? Har du först varit och provat klänningar i butiker och sen kommit fram till vad du vill ha?
    Madam Mim skrev 2008-12-05 10:34:14 följande:


    Umbraz: Jag hamnade precis i samma situation. Jag glömde bort min personlighet! Jag kom på att jag skulle känna mig som om jag vore på maskerad i en prinsess-klänning och det är inte så jag vill komma ihåg min bröllopsdag. Samma sak med min kille. Varför ska vi ha på oss kläder som vi inte känner oss bekväma i? Så vi bestämde att vi skulle välja kläder utifrån vilka vi är. Jag kommer att sy upp min och vad gäller min kille så tror jag att det lutar mot kostym utan slips och barfota.
  • Umbraz

    Jag vill gättegärna se slutskissen! Jag har varit inne på hennes sida och tittat och hon verkar duktig och seriös. Det var ett himla bra tips,jag ska ge mig ut i butikerna och prova om någon vecka då det lugnat ned sig med pluggandet. Tror du att det kommer att bli dyrt att sy upp din klänning hos henne? Jag har som fått för mig att det ska vara dyrare att låta sy upp, eller har jag fel. Just det här med personligheten spelar så stor roll för mig,jag vill verkligen att det ska kännas rätt. På det vis som du gör, kan det ju inte bli annat än kanon.
    Madam Mim skrev 2008-12-07 13:23:39 följande:


    Umbraz:Jag var ute och provade i butiker först och fick en bild av vad jag passade i. Jag hittade inget så då surfade jag runt och "byggde" ihop en klänning som jag gillade. Jag mailade bilden till ett företag som heter lillsessan och gav henne en bild av vem jag var. Hon kom tillbaka med en bild av den snyggaste klänningen jag någonsin sett! När jag får den sista skissen ska du få se. Den är kort fram och lång bak.
Svar på tråden Bröllop Umeå 2009 fortsätter...