Inlägg från: didis |Visa alla inlägg
  • didis

    vill du leka mamma mamma barn?

    Joeline:

    Som svar på mitt tidigare inlägg ("Jag har aldrig hört någon (inte ens radikala högerkristna) säga att homosexuella inte skulle få skaffa barn" skrev Duchess:


    Duchess skrev 2008-08-06 19:48:56 följande:
    Åh, tro mig - det är en mycket vanligt förekommande åsikt i det högerkristna lägret....
    Jag menat att det blandas äpplen med päron. Det är skillnad på om man diskuterar homosexuellas biologiska barn eller adopterade. I Sverige ställer vi högre krav på adoptivföräldrar än på biologiska, iallafall innan barnen finns i familjen. Det beror inte på att samhället inte ser allvarligt på dåliga biologiska föräldrar utan på att det inte finns något (rimligt) sätt att kontrollera barnafödsel.
  • didis

    Jag måste säga att jag under livets gång svängt delvis svängt i frågan.

    Självklart skall män och kvinnor ha samma möjligheter och lön etc, det behöver inte diskuteras.

    Men OM man nu är nöjd som hemmafru, varför inte? Varför skall arbete med egna barn värderas så lågt?

  • didis

    Föräldraförsäkringen borde självklart delas 50-50!

    I min umgängeskrets är det också det vanligaste, näst vanligast är att pappan tog merparten. Jag umgås med många privattandläkare och vi har svårt att vara hemma eftersom det inte ger några inkomster till företaget.

    Om alternativet till att vara hemma med barnen längre tid är att gå i konkurs förstår jag att valet inte är självklart vare sig man är man eller kvinna.

    Vi har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar, ekonomiskt borde det inte vara något problem om pappan är hemma nåon månad. Speciellt inte som de flesta mammor sedan jobbar deltid dvs totala inkomsten blir ännu lägre.

  • didis

    Oj hur mycket tjänar din man om ni förlorar 13.000/månad när han är pappaledig?

    Som jag skrev - många kvinnor jobbar deltid när de blivit mammor och klarar man den lönesänkningen borde de flesta klara av att pappan är hemma.

    Vi diskuterar två olika saker nu - dels föräldraförsäkringen och dels vårdnadsbidrag.

    Sverige har en fantastisk föräldraförsäkring och den betalar jag gärna skatt till men jag vill inte betala för att kvinnor skall gå hemma när barnen är större.

  • didis

    Det är vi som i "modern" tid har värderat kvinnogöra och mansgöra olika.

    För uppdelningen av arbetsuppgifter mellan könen har alltid förekommit och är som tydligast inom jägar-samlarpopulationer.

    Där skulle könsöverskridande ses mycket negativt MEN alla arbetsuppgifter är viktiga och kvinnorna står för merparten av födoinsamlandet även om männen bidrar med större jaktbyten.

    Det är alltså vad våra kroppar och hjärnor är anpassade till och frågar ni mig säger jag att det är orsaken till varför kvinnor och män fungerar lite annorlunda. Varken bättre eller sämre men annorlunda.

    Att framförallt kvinnor tillägnar sig manliga egenskaper (som jag gjort tex) kan mycket väl vara för att manliga egenskaper värderas högre och blir mer åtråvärda och då betonar man dem mer. Män beter sig i mindre utsträckning "kvinnligt" eftersom det ger låg status och till och med kan betraktas som fjolligt av andra män.

  • didis

    Vi glömmer lätt bort att våra kroppar forfarande är de samma som på stenåldern, det är ur evolutionistisk synvinkel bara en blinkning sedan vi började odla säd och blev bofasta.

    Kvinnor (däggdjurshonor överlag) är anpassade till att få avkomma,ta hand om den, födoinskaffande etc etc. Hannar är anpassade till jakt och försvar. GROVT RÄKNAT!!

    Betyder det att vi skall leva så idag? Nej verkligen inte! Men det kan var en orsak till att kvinnor (som mer har övervunnit sina biologiska instinkter) mår sämre än män, både fysiskt och psykiskt.

  • didis
    Tooticki skrev 2008-08-08 09:16:54 följande:
    På vad baseras detta uttalande? Det enda jag vet kring hälso-statistiken är att övervägande män begår självmord.
    Sök på Fk´s hemsida så hittar du tex:
    Under maj månad 2002 erhöll 353.000 personer ersättning från sjukförsäkringen i form av sjukpenning eller rehabiliteringsersättning. Av dessa var 224.000, eller 63 procent, kvinnor och 129.000, eller 37 procent, män.

    Sitter på jobbet o hinner inte googla efter mer men det är ingen statshemlighet att kvinnor är oftare sjukskrivna än män.
  • didis

    För att få svar på det måste man undersöka hur ofta kvinnor som inte lönearbetar är sjukskrivna och jag vet inte om de är tillräckligt många för att ge bra statistik.

    Jag är verkligen inte känd som biologist och brukar gå i taket när folk hävdar att kvinnor inte är lämpade till det ena och andra så hur hamande jag i det här facket??

    Även inom arbeten där både kvinnor och män är verksamma är vanligtvis kvinnorna oftare sjukskrivna. Tex är utslitna axlar mycket vanligare hos kvinnliga tandläkare än hos manliga, trots att få kvinnliga tandläkare orkar arbeta heltid kliniskt.

    Det räcker att vara inne på BT för att se att det finns skillnader mellan könen. Låt det vara så! Olika behöver inte innebära sämre eller bättre.

  • didis

    Jag har också läst om den studien och det är klart att vi behandlas olika beroende på kön, klädsel och social tillhörighet.

    Olika engelska psykiatriker gav tex samma beteendebeskrivning olika diagnos beroende på om förövaren hette James eller Benny.

    ALLT vi gör formar våra barn och det är väl inte mer rätt att prägla flickor på lastbilar än vad det är med pojkar?

  • didis
    Tooticki skrev 2008-08-08 13:26:42 följande:
    På samma sätt formar vi flickor till att vara tysta och lämna plats och foga sig, vi formar killar till att ta plats och tro på sig själva, vårt sätt att bete oss och bara acceptera leder i förlängningen till att ingen skillnad görs! Om vi inte lär våra döttrar något annat kommer de finna sig i att tjäna 17 000 kr/mån efter 3 års universitetsstudier. Om vi inte lär våra söner annorlunda kommer de förvänta sig att kvinnan ska ta största ansvaret i hemmet och vara föräldralediga större delen av tiden så att de kan ägna sig åt karriären.Är du nöjd med hur vårt samhälle ser ut idag?
    Just det! Vi kvinnor, som tar huvudansvaret för våra barn, påverkar våra döttrar att acceptera 17000 medan vi lär våra söner att göra karriär! Så VI (kvinnor som grupp) är med andra ord gravt medskyldiga! Vi accepterar löner på 17000, varför skulle arbetsgivaren var snäll och ge oss mer?

    Min dotter (16) kan stå upp för sig själv o det hon tror på och jag kan garantera att hon har siktet inställt på universitetsstudier. Vi har mycket medvetet uppfostrat barnen på likartat sätt och visat att både mitt och blivande makens jobb är lika mycket värda.
  • didis

    Det är klart att man styr sina barn både medvetet och omedvetet. Inte hade våra barn åkt slalom/snowboard om vi inte åkt på skidsemester hela familjen och så att säga tvingat dem att åka.

    Det gäller att ge barnen alternativ hela tiden och var lyhörd inför deras intressen samtidigt som man introducerar nyheter.

  • didis
    feministbrud skrev 2008-08-09 08:03:59 följande:
    Så ett tips till ala er andra, kämpa mot könsroller i er vardag! Tänk på hur ni själva agerar.
    Precis, ingen kommer att ge kvinnor mer makt eller högre lön bara för att vara vänliga.

    VI måste se till att studera på de bästa universiteten och inte nöja oss med kortare utbildningar!
    VI måste kräva högre lön och byta arbetsplats oftare!
    VI måste vara beredda att arbeta heltid även när barnen är små!
    VI måste vara beredda på konflikter med våra närmaste!

    ÄR VI REDO FÖR DET??
  • didis
    Joeline skrev 2008-08-09 12:08:42 följande:
    Jag är verkligen inte beredd att göra ovanstående i jämnlikhetens namn. Om jag vill vara hemma med mina barn på halvtid tänker jag inte gå emot min egen vilja och jobba heltid bara för bevisa nåt för nån annan. Jag valde utbildning efter vad jag ville arbeta med, och inte efter vad som skulle kunna passa bra för att bryta strukturer i samhället. Jag tänker inte byta arbetsplats så länge jag trivs. Kräva högre lön och jobba för att höja statusen på kvinnodominerade arbetsplatser = Ja, absolut!Nånstanns måste man ju ändå acceptera valfriheten, och inte tro att bara för att en kvinna är hemma länge med sina barn så har hon gått i en kvinnofälla. Det är väl valmöjligheten vi vill värna om, inte att alla prompt ska göra precis likadant. Vi är ju olika, som alla redan har konstaterat.
    Meningen med mitt inlägg var också att provocera lite...

    Allt har sitt pris, även jämställdheten, och frågan är om vi är beredda att betala det.
  • didis

    Vi har i Sverige fantastiska möjligheter!

    Universitetsstudier är gratis, man får tom bidrag o lån till uppehälle så alla har möjlighet till högre studier.

    Man kan bosätta sig var man vill och kan som kvinna välja att leva ensam eller ogift utan att någon tittar snett.

    Föräldrarförsäkring tillåter både kvinnor och män att vara hemma med sina barn första tiden och man har rätt att arbeta deltid när barnen är små.

    Etc etc

    Visst finns strukturella problem men på det stora hela taget är Sverige ett gott land att leva i som kvinna.
    Därmed inte sagt att man skall luta sig tillbaka och inte förändra de orättvisor som fortfarande finns kvar.

  • didis

    anne på grönkulla skrev 2008-08-09 12:49:40 följande:


    Att alla ska ha möjlighet till det. Inte bara i de offentliga strukturerna dock, utan i praktiken.OCH - inte minst viktigt - det ska vara lika ok för män att VILJA vara hemma med sina barn eller INTE VILJA göra karriär, etc.
    Alla samhällen har sina sociala normer, de förändras inte raskt.

    Du kan inte kräva att samhället skall applådera dina val men du kan kräva att få göra dem, tex studera till maskiningenjör som kvinna eller vara hemmapappa.
  • didis

    Jag tror som du, Tooticki, att det för många kvinnor är en viktig identitet, speciellt om man inte har en tydlig yrkesidentitet.

    Sedan är mammarollen snävare än papparollen, man kan vara en bra pappa fast man jobbar heltid och hämtar barnen på dagis vid 18. Eller inte köper gummistövlar till barnen.

    De av mina vänner som är akademiker har inte lika totalt förlorat sig i mammarollen som de med lägre utbildning/mindre intressanta jobb.

    Eftersom jag arbetar inom tandvården med tydliga yrkesgrupper (tandläkarna är akademiker, 50-50 män och kvinnor och tandsköterskorna har gymnasieutbildning och är enbart kvinnor) har jag observerat ovanstående fenomen ofta.

  • didis

    "Mammapressen" är visserligen större för lågutbildade mammor än akademikermammor.

    Men akademikermammorna har fortfarande större ansvar än papporna (vi utgår nu för enkelheltens skull från att alla föräldrarpar har samma utbildningsnivå).

    Kort uttryckt: att både vara en god mamma och arbeta heltid är svårt. Och bland de värsta att döma är andra mammor.

    För några år sedan kom en avhandling i publikvänlig omarbetning "I sällskap med skulden". Minns inte vem som skrev den men den är klart läsvärd!

  • didis

    J D skrev 2008-08-14 14:20:24 följande:


    Allt är struktur, struktur, struktur.
    Visst är det så! Därför måste vi kvinnor själva bryta strukturen, ingen man kommer att göra det av pur välvilja.

    Vimåste sluta välja korta utbildningar som ger lågavlönade jobb, vi måste sluta välja offentliga arbtesgivare!

    Vi måste starta egna företag - men inte pysselbutiker!

    Visst är det svårare som kvinna många gånger men utan föregångare går det aldrig.
  • didis

    anne på grönkulla skrev 2008-08-14 14:28:50 följande:


    Mitt eget största misstag är att ha en offentlig arbetsgivare...
    Det bästa jag gjort var att säga upp mig från Landstinget!

    Visst var det mycket jobb, framförallt första året, men idag arbetar jag mindre, har mer semester och bättre lön än tidigare. OCH bestämmer arbetstiden själv!
Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?