Inlägg från: tattar-Emma |Visa alla inlägg
  • tattar-Emma

    Vad göra om man fått virus i datorn?

    Du kan spara bilderna och radera allt annat eftersom det inte går att få virus genom en bild (gäller även en del andra filtyper).

    Vad menar du med en disk? En diskett rymmer inte många bilder idag, en cd-skiva rymmer 700 mb bilder och en dvd 4,7 gb. Har din mamma cd- eller dvdbrännare?

    Det enklaste är precis som aikidoaasa säger att installera ett antivirusprogram. Jag rekommenderar gratisprogrammet Antivir som är bra. Det kan du ladda ner på www.free-av.com/

    Det är möjligt att maskarna (worm) måste tas för sig, det beror på vilka det är. Men det talar nog Antivir om i så fall.

    Skriv igen om du vill ha mer hjälp!

  • tattar-Emma

    Är det Antivir som ni har kört alltså? Hade hon det sedan tidigare?

    Gör så att ni uppdaterar antivirusprogrammet så att ni säkert har senaste versionen av både programmet och listan med virusdefinitioner. Sen kör ni en Full system scan igen.

    Vad har hon för operativsystem? Jag utgick ifrån att hon använder Windows eftersom du sa att hon inte kunde så mycket, men vad jag vet får man inte virusvarningar av att defragmentera. Hur såg det ut?

    Vad hette wormen som hon hade?

    Vad är "allt det andra" som hon skulle vilja spara?

    Det är inte komplicerat att installera om allt, tar lite tid bara. Men har hon ett riktigt elakt virus är det inte säkert att det räcker.

  • tattar-Emma

    Ok, och nu har du tagit bort Norton och lagt in ett annat?

    Att bara maila är okej, men skickar du tex wordfiler kan de vara smittade. Textfiler från Anteckningar kan inte smittas.

    Om dina vänner har virusskydd kommer de inte bli smittade, men de kanske inte heller kommer att kunna läsa ett eventuellt smittat worddokument som din mamma skickar.

    Det finns olika sorters trojaner och maskar, vissa av dem är elaka och man måste ladda ner speciella program som tar bort dem. Om du tar reda på exakt namn på dem din mamma har kan jag hjälpa dig med det. Eller så väntar du in kompisen förstås =)

    Hur går det med allt annat förresten? Är du och hälsar på i Sverige?

  • tattar-Emma
    aikidoaasa skrev 2008-07-24 11:57:37 följande:
    tattar-Emma skrev 2008-07-23 11:45:41 följande:Det går faktiskt, de programmerar in extra information i pixlarna och tillsammans med informationen om storlek, vilket program som ska användas och liknande. Men dessa typer av virus är inga självinstallerande. Det berättar inte sådana saker, utan vad den gör är att skicka information till skärmen eller procesorn som gör att den börjar arbeta lite för mycket för att få fram "rätt" färg. Använder man sådana bilder för ofta så kan det mycket väl hända att skrämen eller processorn bli gammal och trasig i förtid.Fast den typen är väldigt sälsynt, just för att det tar så lång tid att förstöra och det gagnar inte virus framställaren särskilt mycket...
    Där ser man, då fick jag lära mig nåt! Men hennes bilder som hon har tagit själv borde ju vara lugna, eller hur?
  • tattar-Emma

    Ojdå... Du har ju funderat länge nu. Förstår att det är jobbigt att det aldrig "klarnar". Helst skulle ju alla problem lösa sig av sig själva...

Svar på tråden Vad göra om man fått virus i datorn?