• tolonta

    Balsam metoden!

    lillamaa skrev 2008-08-26 07:06:55 följande:
    kollade igenom "sista shampoo" tråden och där fanns bla "wella för normalt hår" med men när jag titta på innehållsförteckning så innehåller ju den sulfate!! har jag fel flaska eller ska"sista shampoot" innehålla sulfate?
    Ja, sistaschampoo ska innehålla sulfat. Det är bara med sulfatinnehållande schampoo som du kan få bort mineraloljor och silikoner från ditt gamla balsam. Det är dem du ska tvätta bort från håret med sista-schampoot. Sedan kan man också ha ett "ibland-schampoo" om man tycker att det behövs (jag har haft det i en eller två gånger nu under inställningsperioden), det ska vara sulfatfritt, dock.
  • tolonta
    tolonta skrev 2008-08-22 14:57:22 följande:
    Är det någon som har provat Druvans äppelcidervinäger med honung i till håret? Den var jag och köpte igår i alla fall, ska provas ikväll efter hårtvätten... Honung ska ju vara bra för håret, så jag tänkte mig litet dubbeleffekt. Om det inte funkar så lät den helt ok att använda till dryck, det ska ju också vara nyttigt...
    Mitt hår börjar bli väldigt mjukt... Vet inte om det är vinägersköljningen eller balsammetoden. Troligtvis båda... Men jag gillar det. Och jag tycker att hårbotten blir liiiitet bättre. Har hopp om att det ska bli bra så småningom.

    Så Druvans äppelcidervinäger med honung får tummen upp från mig!
  • tolonta

    Såhär är min lista:

    Sista-schampoo: Barnängen Pärlglans schampoo (köptes på ICA)
    Tvättbalsam: Coop X-tra balsam. Ska nog prova Änglamark Sensibel istället, så snart jag hunnit köpa det
    Vårdbalsam: Oliv balsam (vit flaska med grön kork, köpt på Åhlens). Ska prova ett som är mindre fett, när jag hittat något..
    Ibland-schampoo: Aco Baby mousse schampoo
    Övrigt: Sköljer med Äppelcidervinäger. Aloe vera gel i topparna ibland

  • tolonta
    Sebastiána skrev 2008-08-26 13:00:27 följande:
    Säkert jättebra och jag kan tänka mig att prova, men jag vill bara poängtera att det kan finnas en fara i att romantisera gamla tider för mycket. Kvinnorna förr tvättade inte håret med moderna schampon och de tvättade definitivt inte håret så ofta. Det senare berodde nog snarare på att det var ont om vatten och särskilt varmvatten samt att fritiden var obefintlig.Jag vet inte vad de första schampona innehöll, men sminket förr innehöll både arsenik och löss så där har vi nog kommit lite framåt.
    Jo, det är säkert så. Jag ramlade över balsam-metoden och blev intresserad av den eftersom jag har problem med kliande och flagande hårbotten. Har provat mjällschampoo, produkter för torr hårbotten, aloe vera-produkter, att bara använda schampoo av naturliga ingredienser (ingen balsam eller styling) och litet annat smått och gott. Nu hörde jag att man kan vara överkänslig mot sulfat, och det var på det sättet som jag hittade balsammetoden...

    Har inte hållt på tillräckligt länge för att kunna säga om det har bra effekt eller inte, men det verkar lovande i alla fall.

    Kanske går jag vidare och provar andra grejer senare. Men jag vill hur som helst ha en metod där jag kan tvätta håret ofta, eftersom jag i normalfallet tränar så gott som varje dag och därför duschar så ofta. Men jag kanske ska exprimentera litet och se om jag inte kan nöja mig med att bara skölja håret i vatten och sedan med vinäger vid en del tillfällen. Det får jag ta litet allt eftersom.

    Men jag är också väldigt inriktad på att successivt börja använda mer naturliga råvaror, så att jag vet vad jag har i mitt hår.
  • tolonta
    Sebastiána skrev 2008-08-26 14:09:32 följande:
    Kan man inte duscha utan att tvätta håret?
    Nix, jag måste alltid blöta ner det efter att jag har tränat. Jag håller på med orientering, så jag är alltid svettig, har ofta barr eller annat i håret, och kan även ibland vara lerig.

    Och eftersom vatten i sig är uttorkande, så är det inte optimalt för min torra, kliande hårbotten. Jag måste ha något i håret...
  • tolonta
    nennesjuttioåtta skrev 2008-08-26 14:34:00 följande:
    späder ni äppelcidervinägern eller kör ni med koncentratet? Hur ofta tvättar ni?
    Fick svar av MuffinTönt längre upp i tråden när jag frågade det. 1-2 tsk äppelcidervinäger till 1 liter kallt vatten räcker. Jag har sköljt så ofta jag duschat hemma nu i början. Kallt vatten är bäst, det gör att hårstråna "sluter sig", typ...

    Håret luktar litet vinäger när det är blött, men lukten försvinner när håret torkar.
  • tolonta

    Ja, det finns vax som man kan använda med balsammetoden. Det är dock viktigt att det inte innehåller sådana ingredienser som man måste ha sulfatinnehållande schampoo för att få bort från håret (t.ex. mineraloljor och silikoner).

    Kolla här för godkända produkter:
    www.lockig.se/

  • tolonta

    Nähä, lyckades inte direktlänka till rätt tråd... Hur som helst, du hamnar på Forumindex. Det finns en rubrik som heter "Produkter" (tredje rubriken ovanifrån). Under den rubriken står det "Shampoo, balsam, styling" Klicka där och kolla på de klistrade trådarna. Där finns en tråd som heter "Stylingprodukter" där det har listats många som är godkända. Du kan även jämföra det vaxet du har mot ingredienslistan, och se om det innehåller något du bör undvika... Annars kan du ju fortsätta med samma vax du redan har...

  • tolonta
    MuffinsTönt skrev 2008-08-26 17:06:29 följande:
    Tyvärr finns inte en sån lista, tror jag. Du får nog söka aktivt genom att vända på varenda flaska och kolla på innehållsförteckningen. Prova de märken som finns på hälsokostaffärerna. Dem brukar vara naturliga och skonsammare. Tex Weleda, Urtekram, Fath of Nature mm. Det beror på vad det är du vill undvika. Endast sulfater eller allmänt uttorkande tensider, parabener, mineralolja osv.
    Det finns en lista, den tråden heter "Uppmaning, gradera balsamen". Annars kan man generellt säga att billiga balsam = tvättbalsam, dyrare balsam = vårdande balsam. Det är de vårdande ämnena som är dyra. Cetylalkohol är ett ämne som finns mycket av i billiga balsam, det är en mild fettalkohol som har tvättande effekt.

    Vill man ha balsamet mer vårdande så kan man annars ha tvättbalsamet, och tillsätta litet honung i. Så blir det mer vårdande. Man får nog prova sig fram till vad som passar ens eget hår...
  • tolonta

    Varsågod (någon nytta med att jag ägnat alldeles för mycket tid med att läsa igenom en massa trådar på det forumet...)

  • tolonta
    Julienne skrev 2008-08-30 14:17:44 följande:
    Undrar en sak: Hur gör ni som kör balsammetoden när ni är hos frissan? Låter ni inte frissan tvätta/använda hårprodukter på ert hår? Och om det nu råkat hända att man fått i "icke godkända" grejer i håret, ska man då alltså börja om från början med sistaschampo etc?Hur tänker ni efter färgning/toning/blekning?
    Jag kommer låta dem greja som de vill, och kör sistaschampoo. Tror inte hela hårets balans förstörs av ett tillfälle... Men jag kommer nog be om att inte få stylingprodukter, och kommer tvätta om håret så snabbt som möjligt...
  • tolonta
    MuffinsTönt skrev 2008-09-01 11:36:13 följande:
    tror inte du behöver använda sista schampo igen. Det är ju uttorkande i sig eftersom det innehåller sulfat-tensider. Anledningen till att man ska ha sista schampo är för att ta bort all silikon o annat som sitter i håret sen länge. Men om det är ngt tillfälligt tex frisören så borde det räcka med nogrannare håtnottenmassage av balsam eller inpackning. Varför inte prova bikarbonattvätt + äcv? Det tar också effektivt bort silikoner o är skonsammare än schampo. Bara ett tips.
    Ska nog prova det... Nu är det ett tag tills jag ska till frisören, men ändå...
  • tolonta
    gustafmatilda skrev 2008-09-01 12:59:17 följande:
    Ifall frisören använder schampo/balsam/produkter med silikoner eller mineraloljor så måste sistaschampot användas igen för att bli av med dem. Annars lägger de sig som ett hölje utanpå hårstråna och stråna kan inte plocka upp något vårdande alls.
    Fast bikarbonat-tvätt och ÄCV-sköljning ersätter sistaschampoo, och är skonsammare...

    Annars är jag väl medveten om att jag inte bara kan fortsätta med balsammetoden rakt av om frisören har använt balsam med mineraloljor och silikoner...
  • tolonta
    lillamaa skrev 2008-09-02 08:48:41 följande:
    har köpt hem coops balsam (eller xtra står det ju på förpackningen och Garnier´s pärlemor inpackning.tänkte bara använda inpackningen lite då och då, eller ska jag använda det varje gång som ett vårdande balsam? känner mig rätt trög nu! hahatänkte prova coops som tvättbalsam iaf... men först tänkte jag faktiskt förbruka allt vårt vanliga schampoo. känns onödigt att slänga de. goben vart också sugen på att pröva detta då han säger att hans hårbåtten har blivit väldigt torr. gustafmatilda: använder du klick varje gång du tvättar håret?
    Jag har vårdande balsam varje gång. Prova vad ditt hår gillar, om du vill ha vårdande balsam jämt, eller om du kan använda tvättbalsamet plus kanske litet aloe vera eller honung i, för att få det mer vårdande.
  • tolonta
    lillamaa skrev 2008-09-02 09:56:12 följande:
    tolonta: går det bra med vilken honung som helst? vi ha nå flytande hemma just nu, skulle ju bara kul att prova :D
    Ja, det ska nog gå med vilken honung som helst... Värt att prova är det ju definitivt!!!
  • tolonta
    grabbarna skrev 2008-09-02 09:45:09 följande:
    har gjort ävc sköljning två gånger och I LOVE IT! håret är mkt mjukare och glansigare och jag tycker inte det luktar så farligt heller...i början använde jag pärlemorinpackningen varje gång men nus edan håret blivit bättre har jag det bara ibland, kör mkt med naturell honung och smultron balsam.en fråga är det nån som har en bild på ett bra schampo..urtekram ska ju ha ett schampo men jag blev osäker på om det är rätt, jag vill alltså inte ha ett sista schampo utan ett godkänt shampo att använda (jag måste ha schampo i luggen, sidorna och mitt uppe på blev lesset hår utan)det här är det jag menar: www.bodystore.com/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.f...
    Jag använder ACO baby mousse schampoo som godkänt "ibland"-schampoo
  • tolonta

    Nej, det är inte det jag har.

    Mitt vårdande balsam är en vit flaska med grön kork, serien heter Oliv (utan a på slutet), och jag har hittat den på Kicks och Åhlens. Läs dock innehållsförteckningen, är det en gammal flaska så innehåller den lanolin, som kan vara svår att få ur håret utan sulfatschampoo.

  • tolonta
    MuffinsTönt skrev 2008-09-12 14:30:15 följande:
    Jag vet inte vad ACOs baby schampoo innehåller. Kan du länka innehållsförteckningen? Kolla annars på SLS-fria schampo listan. Tror nån har länkat tidagare i tråden.
    Den är SLS-fri, jag har den hemma!

    Och så har jag en egen fråga, men jag kan också ha slarvläst tråden. Exakt hur gör man med bikarbonattvätt? Påsen med bikarbonat ligger hemma, behöver bara veta hur jag gör det. Det är alltså i syfte att minska kliande hårbotten som jag tänkte prova det... Har inga mineraloljor eller så i håret...
  • tolonta

    Jag har använt balsammetoden i 1,5 månad, och först nu tycker jag att håret ställt in sig, innan kunde det kännas ganska fett. Så mitt tips är att ha litet mer tålamod...

Svar på tråden Balsam metoden!