• EllaM

    Ladycomp eller p-dator?

    Jag använder persona och är mycket nöjd!

  • EllaM

    För mig funkar persona jättebra.
    Fösta dagen i menscykeln trycker man in en knapp, som markerar för datorn att detta är dag 1. Den tid man trycker in knappen (tex kl 7 på morgonen) markerar testintervallet. Testintervallet är tre timmar före och tre timmar efter, alltså mellan 4 och 10 på morgonen. Får man mensen på dagen eller kvällen blir dagen efter dag 1, får man mens under natten blir den morgonen dag 1. Man testar sedan 8 ggr under menscykeln. Varje morgon under testintervallstiden (någon gång mellan 4 och 10) tittar jag på datorn. Lyser en gul lampa är det testdag. Då tar jag fram en teststicka och kissar på den (första morgonurinen ska det alltid vara) och sedan läser datorn av. Är det en safe dag lyser därefter en grön lampa, en icke-safe lyser en röd. Dessa lampor lyser när man än öppnar datorn, så om ens man/sambo går och öppnar datorn (en mycket liten smidig sak) och ser att det lyser rött den dagen så vet han vad han har att vänta sig alltså. Dag 6 i menscykeln är alltid testdag, i övrigt "lär" sig datorn din menscykel med tiden och övriga sju tester utförs alltid dagarna efter varandra runt tiden för ägglossning. När man har ägglossning visas en symbol i testfönstret för detta, så datorn kan även användas för det omvända syftet.

    Den är 94 % säker. Kan man stå ut och riskera de där 6 % osäkerhet i tillförlitligheten (p-piller är ju inte heller 100 %) så tycker jag att det är ett mycket bra alternativ! Det är faktiskt ganska hög säkerhet. Dessutom slipper man ju proppa sig full med hormoner. Jag har använt min i ett år snart nu och är jättenöjd.

  • EllaM

    Det stämmer, personan lär sig cykeln efter ett tag. Dock så kan det ju skilja några dagar från cykel till cykel för varje person, så därför testar man med stickorna. Det är inte ett dugg jobbigt. Jag vet ju vilka dagar jag ska testa, då lägger jag fram datorn och en teststicka på badrumsbänken. På morgonen när jag stapplar upp kissnödig (det första jag gör när jag vaknar, alltid) och in i badrummet ser jag stickan, dubbelkollar genom att öppna locket på datorn och ser att det lyser gult och sedan håller jag stickan i kisstrålen. Kissa gör jag ju ändå, så de två-tre extra sekunderna det tar att dubbelkolla datorn och ta av folien från teststickan är en droppe i havet. Det blir lika nturligt som att bortsa tänderna eller ta ett p-piller varje morgon. Man sätter sedan på locket på stickan och sätter den i datorn och fortsätter med sina morgonrutiner. Efter ett tag kollar man på nytt i datorn (bara genom att öppna locket på den lilla dosan alltså, den tar ingen tid att starta igång) om det lyser rött eller grönt. Ibland har jag itne tagit ut stickan och kollat förrän på eftermiddagen när jag kommit hem från jobbet.

    Summa summarum, det är inte jobbigare att kissa på stickan än kissa utan sticka.

  • EllaM

    Nej, man testar alltid 8 ggr/månad. De 8 dagar som datorn anger som testdagar. De är också 8 stickor i varje förpackning med teststickor. Såväl mensen som menscykeln varierar normalt med ett antal dagar. För att persona ska funka ska menscykeln vara mellan 23 och 35 dagar (och 29-31 dagar ligger gott och väl i intervallet), så variation med några dagar hit eller dit gör alltså inget! Men har man ätit p-piller måste man vänta i några månder så kroppen hinner ställa om sig och alla hormoner hinner gå ur kroppen. Först då vet man vad ens naturliga menscykel är (men den varierar alltså normalt med några dagar hit eller dit).
    Här finns massor av info om persona (på svenska)
    www.persona.org.uk/se/

  • EllaM

    Jag hade inga hormoner i kroppen när jag började (hade kopprspiral innan), så jag vet inte hur länge man ska vänta. Däremot "ber" Personan om teststicka 16 ggr första månaden och därefter åtta ggr varje månad. Man kan inte använda fler, utan den säger till (genom att en gul lampa lyser) när det är testdag. Har man missat och får en stick över så att säga när testperioden är slut ska man slänga den. Man ska alltid använda stickor från samma paket varje månad (det är åtta stickor i varje paket).

    Jag är som sagt jättenöjd med min persona och med den här preventivmetoden, och den ÄR väldigt säker om man använder den rätt (dvs kissar på stickor när man ska och inte har samlag på röda dagar)! Men helt 100 % skydd ger den ju inte, inte p-piller heller. För ett helt 100%-skydd rekommenderas ju ett glas vatten.... Inte före, inte efter, utan istället!

Svar på tråden Ladycomp eller p-dator?