• anniekw

    Recept på goda matpajer, sallader och plockmat!

    Har ni några härliga smarriga recept på matpajer, sallader och diverse plockmat som inte är alltför finurliga att göra? Vi har ett augustibröllop och planerar en buffé, och ovan nämnda rätter kommer att vara sidorätter bredvid skuret kött och potatissallad. Har ni några tips och idéer??

  • Svar på tråden Recept på goda matpajer, sallader och plockmat!
  • Plupp

    Hej!
    Den här är sååå god!!

    ******************

    Chili & Räkpaj

    Ingredienser 4-6 port

    Pajdeg:
    2 1/2 dl vetemjöl
    75 g smör
    3/4 dl Kesella lätt

    Fyllning:
    3 ägg
    250 g Keso Chili
    200 g skalade räkor
    2 dl riven lagrad ost

    Gör så här
    Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med Keso Chili, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.

    *********************

    *kram*

  • anniekw

    TACK för de underbara recepten - jag har kopierat för brinnande livet och inser att min fästman kommer att få provsmaka i ungefär fyra månaders tid.... Lycklige karl!

  • Johanna = en lat kock

    plupps pajdeg är suverän! tänk bara på att kesella bli seg om man arbetar den för länge...

    jag gillar själv fyllningar med fetaost oliver och soltorkad tomat....

    //Johanna

  • f.d. Svart brud

    Vispa grädde och blanda i lite riven pepparrot (finns på tub). Lägg ett par teskedar på skivor rökt lax eller rostbiff och rulla ihop. Servera gärna med lite sallad med vinaigrette-dressing.

  • f.d. Svart brud

    Här kommer några recept till - dessa rätter blev mycket uppskattade av våra bröllopsgäster.
    Plus är att alla nedanstående rätter är helt fria från mjölkprodukter och otroligt goda!

    POTATISSALLAD MED ROSTAD SESAM (ca 4 stora port)
    1 l kall, kokt potatis i bitar
    4 msk oskalad sesam
    3 msk olivolja
    2 tsk salt, lite peppar
    1 dl lök
    1/2 msk tamari eller shoyo (typ av soya. Annars kan man ersätta det med balsamvinäger efter smak)

    Stek sesamfröna i oljan tills de börjar poppa svagt och fått ljusbrunfärg. Smaka av! Häll olja och sesam i bunken med potatisbitarna, tillsätt lök, tamari (el balsamvinäger) och smaka av med salt och peppar. Smakar allra bäst om den får dra över natten.

    GUL POTATISSALLAD MED KOKOS (ca 4 stora port)
    1 l kall kokt potatis i bitar
    1 dl riven kokos
    2 tsk gurkmeja
    3 msk olivolja
    4 msk kapris (el gröna oliver)
    3 msk kaprisspad (el olivspad)
    1/2 purjolök (gröna delen)
    ev lite vatten

    Strimla purjon och blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt lite vatten om salladen känns torr. Låt dra minst en halvtimme före servering.

    BLÅ POTATISSALLAD (ca 4 stora port)

    Var extra uppmärksam när ni kokar Blå Kongo, den kokar lätt sönder.
    Koka den tills den är "nästan färdig", häll av vattnet och låt den ligga och "efterkoka" under lock i ca 5-10 minuter, då borde den bli bra.

    1 l kokt Blå Kongo
    4 msk balsamvinäger
    4 msk olivolja
    2 msk finhackad gul lök
    salt, peppar och färska örter efter smak
    Blanda ingredienserna och låt dra en stund.

    Tips: Blå Kongo blir riktigt kornblå om man kokar den dagen innan man gör potatissalladen.
    Man kan göra gul och blå potatissallad för sig och sedan lägga upp dem som svenska flaggan på ett stort fat med t ex en ram av gröna ärtor runt...

    POTATISSALLAD MED SOLROSKÄRNOR

    1 l kall kokt potatis i bitar
    solroskärnor
    vatten
    citron
    salt, ev peppar

    Kör solroskärnor, vatten och citron i mixer,
    smaka av med salt. Blanda dressingen med potatisbitarna och låt dra en stund.

    POTATIS- OCH MAJSSALLAD

    Kokt kall potatis (gärna färskpotatis)
    rödlök i tunna "båtar"
    majskorn

    Vinägrett:
    1 del vitvinsvinäger,
    2 delar olivolja
    rikligt med finhackad dill
    salt.

    Serveras helst rumstempererad, INTE kylskåpskall.

    POTATIS- OCH GRÖNSAKSSALLAD

    Kokt potatis (gärna skuren i klyftor)
    Röd lök skuren i båtar
    Parikastrimlor (gärna gul)
    Zuccini (eller vilka grönsaker man tycker om)
    3 delar olja (oliv om man tycker om det)
    1 del vinäger(jag brukar blanda, lite balsamvinäger, lite rödvinsvinäger)
    salt
    peppar
    gärna någon färsk ört, t ex basilika

    CITRUSMARINERADE MORÖTTER (ca 4 port)

    Festligt och uppskattat inslag på festbuffér och julbord.

    500 gram oskalade morötter
    1 apelsin
    1 citron
    3-4 msk honung, lönnsirap eller rårörsocker

    Ansa och skala morötterna. Skrä dem sedan i så tunna strimlor ("tändstickor") du kan. Pressa saften ur apelsinen och citronen. Lägg allt i en skål och tillsätt honungen. Rör om så att den löser sig ordentligt. Tvätta citrusskalen och riv av det yttersta och tillsätt det till morötterna. Blanda och lägg ev på ett fat med tyngd, så att vätskenivån når det mesta av morotssalladen. Täck över och låt stå kallt några timmar. Kan stå flera dagar i kylen. Låt hela innehållet ligga kvar i sitt spad. (Spadet blir en uppfriskande och nyttrig dryck som inte bör slås ut när salladen är slut.)

    AVOCADOSALLAD (ca 4 port)

    Passar bra vid festliga tillfällen och är alltid lika uppskattad. Den går inte att spara till nästa dag, så gör inte för stor sats. Citron rekommenderar oftast till avocado för att motverka mörkfärgning, men den har en för dominant smak för att passa ihop med avocadons mildhet. En mild senapsdressing med svag vitlökssmak har samma effekt och passar bättre ihop med avokadon.

    2 mogna avocados
    ca 4 dl tomat i småbitar (2 stora, ca 200 gr)
    ca 4 dl gurka i småbitar, skivade kvartar (200 gr)
    eller
    5-6 dl strimlad isbergssallad istället för gurka

    Dressing:
    3 msk söt, stark senap
    1 msk olja
    1 msk vatten
    2-3 krm vitlökspulver (färsk blir lätt för stark)
    2-3m krm salt eller örtsalt
    ev lite peppar

    Halvera och skeda ur avocadona, så att ordentliga bitar formas direkt och du slipper kladd.
    Gör inte misstaget att hacka sönder avocadon för smått. Det är de rejäla bitarna som ska kännas. Lägg dem i en bunke tillsammans med tomatbitarna och gurkan/salladen. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och blanda den noga, men fösiktigt i salladen och den är klar att serveras. Den bör inte få vänta mer än 1 timme på att serveras. Saltet drar ur vattnet så att den vätskar sig och den bli oaptitlig om den sparas till nästa dag.

    SVAMPRISOTTO (för 4 personer som huvudrätt, räcker till fler vid buffé)

    6 port ris + vatten enligt förpackningens anvisningar (OBS! salta inte!)
    ca 5 dl svamp (odlad svamp som t ex champinjoner, ostronskivling, shittake eller vild svamp, t ex kantareller, karljohan, blandsvamp...)
    2 dl hackad lök
    2 klyftor finhackad vitlök
    2 msk olja
    1 msk veg buljongextrakt
    2 dl frysta gröna ärtor (ska tinas)
    1 dl hackad persilja

    Fräs svamp, lök och vitlök i oljan. Tillsätt ris, vatten och buljongextrakt och koka sakta 20-40 min beroende på rissort. Till råris behövs dubbla mängdenvatten och den längre koktiden. Smaka av sälta, kryddning och konsistens. Tillsätt sist tinade gröna ärtor och hackad persilja. Servera gärna som ensamrätt med råkost och ev sallad till.

  • Arwen75

    Kan bara inte låta bli att dela med mig av denna mumsiga paj...

    Ost och kycklingpaj

    4 dl mjöl
    1 tsk salt
    150g smör
    1 msk grädde
    1 msk vatten
    Fyllning
    3-4 kycklingfiléer
    125 g carmbonzola ost
    1 kruka färsk basilika
    2 tomater
    3 ägg
    3 dl grädde
    salt och peppar.
    1-2 dl riven västerbottenost

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225°.
    Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form. Ställ i frysen medan fyllningen förbereds.
    Strimla kycklingfiléerna och bryn dem i en stekpanna.
    Lägg ut kycklingen i pajformen.
    Skiva carmbonzolan i skivor och täck kycklingen med detta. Hacka basilikan och strö över carmbonzolan. Skiva tomaten och lägg överst. (hit går att förbereda)
    Vispa samman grädde och ägg, krydda med lite salt och peppar. Häll stanningen över den övriga fyllningen och tryck ner de bitar som sticker upp för högt.
    Strö över Västerbottenost och grädda i ugn ca 35 minuter, tills osten fått fin färg.
    Tag ut och låt fyllningen stanna i ca 10 minuter innan pajen serveras med en krispig grönsallad och ett gott rödvin.

    Lycka till :o)

  • anniekw

    Tack, tack, tack...! Har precis suttit och kollat igenom menyn och jag kan nog garantera att ingen av våra drygt hundra gäster kommer att gå därifrån hungriga..! Däribland inräknat att det kommer att finnas minst sex eller sju vargar där (de som äter med så glupande aptit att man bara kan gapa) inklusive min m2b! Ni är fantastiska!

Svar på tråden Recept på goda matpajer, sallader och plockmat!