Här kommer några recept till - dessa rätter blev mycket uppskattade av våra bröllopsgäster.
Plus är att alla nedanstående rätter är helt fria från mjölkprodukter och otroligt goda!
POTATISSALLAD MED ROSTAD SESAM (ca 4 stora port)
1 l kall, kokt potatis i bitar
4 msk oskalad sesam
3 msk olivolja
2 tsk salt, lite peppar
1 dl lök
1/2 msk tamari eller shoyo (typ av soya. Annars kan man ersätta det med balsamvinäger efter smak)
Stek sesamfröna i oljan tills de börjar poppa svagt och fått ljusbrunfärg. Smaka av! Häll olja och sesam i bunken med potatisbitarna, tillsätt lök, tamari (el balsamvinäger) och smaka av med salt och peppar. Smakar allra bäst om den får dra över natten.
GUL POTATISSALLAD MED KOKOS (ca 4 stora port)
1 l kall kokt potatis i bitar
1 dl riven kokos
2 tsk gurkmeja
3 msk olivolja
4 msk kapris (el gröna oliver)
3 msk kaprisspad (el olivspad)
1/2 purjolök (gröna delen)
ev lite vatten
Strimla purjon och blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt lite vatten om salladen känns torr. Låt dra minst en halvtimme före servering.
BLÅ POTATISSALLAD (ca 4 stora port)
Var extra uppmärksam när ni kokar Blå Kongo, den kokar lätt sönder.
Koka den tills den är "nästan färdig", häll av vattnet och låt den ligga och "efterkoka" under lock i ca 5-10 minuter, då borde den bli bra.
1 l kokt Blå Kongo
4 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
2 msk finhackad gul lök
salt, peppar och färska örter efter smak
Blanda ingredienserna och låt dra en stund.
Tips: Blå Kongo blir riktigt kornblå om man kokar den dagen innan man gör potatissalladen.
Man kan göra gul och blå potatissallad för sig och sedan lägga upp dem som svenska flaggan på ett stort fat med t ex en ram av gröna ärtor runt...
POTATISSALLAD MED SOLROSKÄRNOR
1 l kall kokt potatis i bitar
solroskärnor
vatten
citron
salt, ev peppar
Kör solroskärnor, vatten och citron i mixer,
smaka av med salt. Blanda dressingen med potatisbitarna och låt dra en stund.
POTATIS- OCH MAJSSALLAD
Kokt kall potatis (gärna färskpotatis)
rödlök i tunna "båtar"
majskorn
Vinägrett:
1 del vitvinsvinäger,
2 delar olivolja
rikligt med finhackad dill
salt.
Serveras helst rumstempererad, INTE kylskåpskall.
POTATIS- OCH GRÖNSAKSSALLAD
Kokt potatis (gärna skuren i klyftor)
Röd lök skuren i båtar
Parikastrimlor (gärna gul)
Zuccini (eller vilka grönsaker man tycker om)
3 delar olja (oliv om man tycker om det)
1 del vinäger(jag brukar blanda, lite balsamvinäger, lite rödvinsvinäger)
salt
peppar
gärna någon färsk ört, t ex basilika
CITRUSMARINERADE MORÖTTER (ca 4 port)
Festligt och uppskattat inslag på festbuffér och julbord.
500 gram oskalade morötter
1 apelsin
1 citron
3-4 msk honung, lönnsirap eller rårörsocker
Ansa och skala morötterna. Skrä dem sedan i så tunna strimlor ("tändstickor") du kan. Pressa saften ur apelsinen och citronen. Lägg allt i en skål och tillsätt honungen. Rör om så att den löser sig ordentligt. Tvätta citrusskalen och riv av det yttersta och tillsätt det till morötterna. Blanda och lägg ev på ett fat med tyngd, så att vätskenivån når det mesta av morotssalladen. Täck över och låt stå kallt några timmar. Kan stå flera dagar i kylen. Låt hela innehållet ligga kvar i sitt spad. (Spadet blir en uppfriskande och nyttrig dryck som inte bör slås ut när salladen är slut.)
AVOCADOSALLAD (ca 4 port)
Passar bra vid festliga tillfällen och är alltid lika uppskattad. Den går inte att spara till nästa dag, så gör inte för stor sats. Citron rekommenderar oftast till avocado för att motverka mörkfärgning, men den har en för dominant smak för att passa ihop med avocadons mildhet. En mild senapsdressing med svag vitlökssmak har samma effekt och passar bättre ihop med avokadon.
2 mogna avocados
ca 4 dl tomat i småbitar (2 stora, ca 200 gr)
ca 4 dl gurka i småbitar, skivade kvartar (200 gr)
eller
5-6 dl strimlad isbergssallad istället för gurka
Dressing:
3 msk söt, stark senap
1 msk olja
1 msk vatten
2-3 krm vitlökspulver (färsk blir lätt för stark)
2-3m krm salt eller örtsalt
ev lite peppar
Halvera och skeda ur avocadona, så att ordentliga bitar formas direkt och du slipper kladd.
Gör inte misstaget att hacka sönder avocadon för smått. Det är de rejäla bitarna som ska kännas. Lägg dem i en bunke tillsammans med tomatbitarna och gurkan/salladen. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och blanda den noga, men fösiktigt i salladen och den är klar att serveras. Den bör inte få vänta mer än 1 timme på att serveras. Saltet drar ur vattnet så att den vätskar sig och den bli oaptitlig om den sparas till nästa dag.
SVAMPRISOTTO (för 4 personer som huvudrätt, räcker till fler vid buffé)
6 port ris + vatten enligt förpackningens anvisningar (OBS! salta inte!)
ca 5 dl svamp (odlad svamp som t ex champinjoner, ostronskivling, shittake eller vild svamp, t ex kantareller, karljohan, blandsvamp...)
2 dl hackad lök
2 klyftor finhackad vitlök
2 msk olja
1 msk veg buljongextrakt
2 dl frysta gröna ärtor (ska tinas)
1 dl hackad persilja
Fräs svamp, lök och vitlök i oljan. Tillsätt ris, vatten och buljongextrakt och koka sakta 20-40 min beroende på rissort. Till råris behövs dubbla mängdenvatten och den längre koktiden. Smaka av sälta, kryddning och konsistens. Tillsätt sist tinade gröna ärtor och hackad persilja. Servera gärna som ensamrätt med råkost och ev sallad till.