• Dallas

    "Gamlingar" & "Panikare"! Dax att göra stan osäker!

    Gällande lagar och praxis
    Föräldrabalken, 9 kap
    RH 1988:82
    Avtal är bindande
    Huvudregeln är att ett avtal mellan två parter är bindande, oavsett om det är skriftligt eller muntligt. Avtal kan göras på många olika sätt, men principen är densamma. Bindande avtal föreligger när ena parten har lämnat ett anbud som mottagaren har accepterat. Men skulle köparen och säljaren bli oense, är en muntlig överenskommelse svår att bevisa. Då är ett skriftligt kontrakt att föredra. I speciella fall krävs skriftliga avtal, till exempel när man köper en fastighet eller en bostadsrätt.

    Bindande avtal ska fullföljas, och kan inte ensidigt ändras eller upphävas. Ensidiga tillägg till överenskommelser är således inte heller tillåtna. Ett exempel på detta är företag som i efterhand tar ut faktureringsavgifter eller expeditionsavgifter utan att man kommit överens om detta när köpet blev bindande.

    De vanligaste avtalen om till exempel köp av varor och tjänster är reglerade i tvingande konsumentskyddande lagstiftning. Att lagarna är tvingande till konsumentens förmån innebär att företaget inte kan ge konsumenten sämre villkor än vad lagen säger. Ett villkor som är sämre för konsumenten än reglerna i konsumentköplagen är inte bindande för konsumenten.

    Gällande lagar och praxis
    Avtalslagen, 1 kap
    NJA 1981 s 1072
    Standardavtal
    Standardavtal är massavtal som har upprättats i förväg av säljaren. Standardavtalet har för- och nackdelar. Köparen har ofta små möjligheter att ändra på köpevillkoren. De finstilta texterna i standardavtalen lockar sällan till läsning, vilket gör att konsumenten kan förbise väsentliga avtalsvillkor.

    Fördelar med standardavtal är att det kan vara enkelt för parterna, och att villkoren ofta är skräddarsydda för den typ av avtal som det handlar om. Det finns dock en risk att den som upprättat avtalet har gjort avtalet mer fördelaktigt för sin del än för köparens.

    Vare sig köparen har läst villkoren eller ej, är han/hon i regel bunden av dem. Det enda som krävs av säljaren är att han har hållit villkoren tillgängliga för kunden före köpet. Om ett avtal är oskäligt eller oklart formulerat finns det regler som säger att avtalet kan ändras till konsumentens förmån. Ett avtal är en överenskommelse. Köp av olika varor och tjänster är exempel på vanliga avtal.

    Gällande lagar
    Avtalslagen, 36 §
    Lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 10-11 §§
    Ogiltighet och oskäliga avtalsvillkor

    Ogiltighet
    Av flera olika skäl kan hela avtalet, eller vissa villkor, förklaras ogiltiga. Avtal som till exempel tillkommit under tvång (hot) eller när säljaren tigit om viktiga fel (svek) gör avtalet ogiltigt. I praktiken ställs kraven på graden av tvång och svek mycket högt, varför dessa lagregler sällan kommer till användning.

    Avtalsvillkor som strider mot till exempel konsumentköplagen eller andra tvingande konsumentskyddande lagar är också ogiltiga. Om ett avtal är ogiltigt har man normalt rätt att lämna tillbaka det man fått. Köparen lämnar till exempel tillbaka varan och säljaren lämnar tillbaka pengarna. När ett villkor strider mot tvingande lag, bortser man från villkoret och tillämpar lagens regel i stället.

    Detta står på konsumentverkets sida.
    Det är i alla fall för j*vla dåligt gjort av säljaren/byggföretag eller vem det nu är ni köpt av

  • Dallas

    Då har du fullt upp i helgen! Vi ska kolla på fotboll i morgon, snika fika hos min svägerska m fam efter matchen. Söndag busplanering för min kompis 40-årskalas . I kväll jobbar husbandet övertid, så jag och barnen ska äta godis se på Tv om det finns nåt att se, annars hänger jag väl här.
    Jag vill också åka till Ullared*avundsjuk*


    starchick skrev 2007-10-12 14:02:41 följande:
    Jaha....var är alla idag då vad ska ni göra i helgen? Idag ska jag äta pizza, kolla på film, äta godis, kolla på idol osv... Perfekt fredagkväll!Imorrn blir det IKEA, ska dit och köpa svart tyg att sy en massa löpare av till bröllopet...som är om typ 9 månader haha.....kanske köpa lite dekoration också hihi vad kul! Kankse skulle ta en sväng till Ullared med Sen är det ju bröllopsmässa i kungsbacka lördag och söndag" Mycket att välja på!
  • Dallas

    Flitens lampa lyser i era hem, märker jag Kan ni komma hit och tapetsera 2 rum för mig??? Men ni behöver inte komma denna helgen, för vi har inte köpt tapeterna än, jag= ambivalent. Till det ena rummet behövs bara 6 rullar, det andra: 10-11 rullar.

  • Dallas

    ja det ser helt UNDERBART ut! Ni kommer att få det suveränt mysigt där!

    (sista länken får jag inte att fungera, men jag kollade ju i en artikel från Aftonbladet igår. så jag är nöjd o glad ändå )

  • Dallas

    Vaddå??
    Som du ser var jag inne hos dig nyss, jag klickade på din bild istället för citeraknappen. Jag blev distraherad...


    Tuss78 skrev 2007-10-13 23:07:56 följande:
    skumt...riktigt skumt...
  • Dallas

    Men du, då väljer vi Malmö eller Göteborg istället. Så slipper du det bekymret...


    lillSessan skrev 2007-10-14 18:26:17 följande:
    jag vet inte om jag har tid och pengar att åka till stockholm överhuvudtaget,att hålla på o betala boende o så. Det blir jävligt dyrt asså
  • Dallas

    Jaså Hur kommer det sig.....


    lillSessan skrev 2007-10-14 19:00:15 följande:
    njaaa,vid närmare eftertanke så blir det rätt bra i sthlm ändå,hehe
  • Dallas

    Men spelas
    Metallica inte på golden hits ???

    *muttrar j*vla BT nu var det problem IGEN en hel kvart utan att komma in på sidan*

  • Dallas

    Allvarligt talat nu alltså;
    Man kan ju inte boka bussbiljetten ännu, bara fram t om 2dec på Swebus tror jag det var. Härlig avgånstid det var på helgen då- NOT, 02,50 för att vara framme
    Wait.......ska kolla igen

  • Dallas

    ja okej
    avgång 02,50
    ankomst 14,00
    byte i OSLO!

    avgång 10,45
    ankomst 19,20
    så ser det ut på helgen tom 2 dec, sen kan man inte kolla längre
    Pris 417 kr enkel resa helt ok pris!

Svar på tråden "Gamlingar" & "Panikare"! Dax att göra stan osäker!