• Snowsee

    Nyttiga och helst billiga maträtter!!

    Något som jag älskar att göra är kycklingsallad. Brukar steka kycklingfiléer i mindre bitar i lite curry, salt och peppar. Och sen brukar jag blanda det med sallad, gurka, tomat, paprika, majs, champinjoner,rödlök, ja,det man gillar helt enkelt. Vill man ha det lite matigare kan man koka lite pasta, bulgur eller couscous och ha i eller ha i en liten burk kidneybönor.

    Ngt annat som är gott är att woka kyckling och wokgrönsaker, med en massa kryddor som tex curry, vitlök, chilipeppar, soya och servera som det är eller tillsammans med pasta/ris/couscous/bulgur.

    Att göra egen chili con carne med ris är också gott och inte så dyrt, stek nötfärs, lök och vitlök. Ha i en burk vita bönor i tomatsås, och lite ketschup eller tomatpuré, krydda efter smak och tycke.

    Egentligen kan man ju äta alla maträtter, de som är lite onyttigare som kanske chilicon carnen kan man ju ta mindre av, bara ta lite ris och lite "sås" och sen servera med mycket sallad.

    Soppa är också rätt billigt att göra, tex spenatsoppa med ägghalvor.

    Det bästa när man lagar mat är ju att göra storkok. Jag och sambon gör alltid till typ 4-6 personer så att vi alltid får matlådor. Då har vi alltid ngt i frysen och då är det svårare att säga att vi inte har ngn mat och "måste" köpa pizza i stället.

  • Snowsee

    Torsk och rödspätta är ju inte heller så dyrt och går att variera rätt mkt. Vi brukar göra egna fiskpinnar av torskblock ibland. Bara att skära i lagom stora bitar, ligga i ägg och ströbröd. Rödspätta är också got att panera på samma sätt och servera med potatis och ngn sås om man vill. Inte så nyttigt kanske men gott och enkelt och betydligt nyttigare än färdiga fiskpinnar. Annars kan man ju laga fisken i ugn på olika sätt också smarrigt!

    Ett tips är att gå in på arla.se, där kan man söka recept som är både smala och budget genom att kryssa i det när man söker. De har en massa bra recept. En annan sida är tasteline.com och så klart Ica.se

    Lycka till!

  • Snowsee

    Förresten, köp ngn av viktväktarnas kokböcker, de har många bra recept till både vardag och fest.

    Sen kan man ju försöka "smala ner" sina favoritrecept. Om det tex ska vara creme fraische i så kan man ju ta minivarianten, till gratänger kan man välja en smalare ost, byta ut en del av smöret mot Kesella, gräddfilen mot turkisk yoghurt, och ska det vara mjölk i maten så ta lättvarianten i stället. Grädde finns ju också i alla möjliga olika varianter med olika fetthalt.

    Att byta ut majonnäsen (720 kcal/100 gr) mot lättmajonnäs (310 kcal/100gr) gör ju tex rätt mycket i kcalväg.

Svar på tråden Nyttiga och helst billiga maträtter!!