• Tiny

    Kallskuret till huvudrätt...

    Eftersom vi ska laga vår mat själva till círka 45 gäster vill vi göra det så smidigt som möjligt.
    Tänkte ha varm soppa till förrätt. Enkelt och relativt billigt. Huvudrätten skulle kunna bestå av kallskuret kött och örtbakade färsk potatisar med någon smarrig sås. Jag vill ha något annorlunda (inte tjälknöl eller rostbiff). Vad har ni lagat eller tänker laga på er middag, har någon förslat på vad som skulle passa till ovanstående?

  • Svar på tråden Kallskuret till huvudrätt...
  • Kjell

    Hej!

    Bifogar ett recept på dubbelmarinerad oxfile. Serveras kall och kan förberedas.

    /Kjell

    Dubbelmarinerad oxfilé

    Till 4 personer

    Ingredienser
    500 g oxfilé, ej för tjock
    Marinad 1
    2 msk soja
    1 msk hoisinsås
    1/2 tsk salt
    2 msk olja
    1 tsk socker

    Marinad 2
    1/2 dl vitvinsvinäger
    1/2 dl vatten
    2 dl olja
    1 tsk salt
    1/2 tsk väl stött svartpeppar
    1 pressad vitlöksklyfta
    1/2 dl finhackad persilja
    2 msk avrunnen kapris (1 liten burk)

    Gör så här:
    1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
    4. Svep in filén i folie och låt den kallna.
    5. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.
    6. När filén kallnat skivas den i 1/2 centimeter tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.

  • Tiny

    Miljoners tack Kjell. Spännande! Detta måste prövas.

  • Johanna = en lat kock

    Jag kan rekommendera att ni lämnar in kött på rökning

    Annars låter tillbehören som de skulle passa till varmrökt eller inkokt fisk (lax, sik, regnbåge)

  • italia

    det later bra men ar det inte battre ( om ni gifter er i sommartider) att ha en kall sopppa sa slipper ni oroa er for att servera snappt och kann aven satta pa bordert "karaffer med soppa"....

  • Tiny

    Varför inte Italia...
    Vi giter oss 14 juni så en kall soppa är ju heller inte fel. Ju enklare desto bättre! Någon som haft en god soppa på menyn som ni kan rekomendera?

Svar på tråden Kallskuret till huvudrätt...