• Labido­chromi­s
  Äldre 23 Nov 17:24
  40722 visningar
  19 svar
  19
  40722

  Hur mycket har ni betalat er advokat för ett äktenskapsförord?

  Hur mycket har ni betalt er advokat för ett äktenskapsförord?

  Jag hörde med en advokat i närheten av där vi bor. Hon skulle ta 1500kr för rådgivning och den administrativa delen kring att skriva ett äktenskapsförord.

  Låter ok i mina öron, eller?

 • Svar på tråden Hur mycket har ni betalat er advokat för ett äktenskapsförord?
 • Saltak­atten
  Äldre 23 Nov 18:40
  #0

  Tycker att det låter som ett bra pris. Min faster och hennes sambo skulle skriva testamente och den jurist de tog kontakt med ville ha 3000 för det har jag för mig.
  Det rör väl sig om ungefär lika mycket arbete tror jag.

 • Josefi­n82
  Äldre 23 Nov 18:41
  #0

  1500kr är billigt!

 • Jonn
  Äldre 23 Nov 20:28
  #0

  Dyrt tycker jag!
  Jag beställde mitt på www.juridiskexpress.se. En juristbyrå på nätet. De skickade det hem till på posten efter telefonkonsultation. Pris, 600 kr. Kollade precis och nu verkar det som att det höjt priset till 899 kr. Men hyfsat billigt ändå. Sen om man bor på en liten ort kan det kanske vara mer bekvämt att beställa på nätet så att inte alla i byn får reda på ens interna angelägenheter ;)

 • Äldre 23 Nov 20:32
  #0

  1700 kronor - bankens jurist.

 • Snufsi­s
  Äldre 23 Nov 20:36
  #0

  Min man och jag betalade 1500 kr för juridisk konsultation + upprättande av äktenskapsförord. Utöver det tillkom 275 för expeditionsavgiften hos tingsrätten. Vi var också till bankens jurist.

 • Labido­chromi­s
  Äldre 23 Nov 22:42
  #0

  Tack för alla svar! Det verkar som om man vill ha ett personligt möte så är 1500kr helt ok.

  Har ni som redan skrivit äktenskapsförord några tips? Något som man absolut inte får men är lätt att glömma?

 • Saltak­atten
  Äldre 23 Nov 23:11
  #0

  Jag vet ju inte vad ni ska reglera men vad som är vanligt är väl att eventuella arv skall vara enskild egendom. En sak som man kan lägga till där är "eller det som träder i dess ställe"
  tex du ärver ett hus som du inte är intresserad av, du säljer det och köper en sommarstuga. Då blir stugan giftorättsgods. Står det "eller det som träder i dess ställe" så blir sommarstugan din enskilda egendom. Man kan också för in att avkastning av arv skall vara enskild egendom om man tex ärver aktier.

  Det tänker nog vi skriva in när det är dags för oss.

  Allt beror ju på vad ni har tänkt att reglera och vad ni har för ekonomisk situation innan bröllopet.

 • Jonn
  Äldre 23 Nov 23:59
  #0

  Måste ta upp vad som ska vara er enskilda egendom. Prata med juristen, han/hon hjälper er. Tror det blir för svårt för oss icke-jurister att börja gräva i den juridiska djungeln. :)

 • Äldre 24 Nov 06:43
  #0

  Tala med juristen om vilken effekt ni vill ha ut av förordet - vad ni vill att det ska reglera. Var grundliga och noggranna.

 • Felice
  Äldre 24 Nov 07:26
  #0

  3000kr på FSB.

 • Miss Maria
  Äldre 24 Nov 08:00
  #0

  1365:- Handelsbanken. Hon kom hem till oss och tog alla uppgifter samt förklarade allt sedan skickade hon alla papper.

 • Juni_2­007
  Äldre 24 Nov 09:09
  #0

  Kolla med banken, men 1500 är nog svårslaget.

 • Heroin­e
  Äldre 28 Nov 18:43
  #0

  På villaägarnas juristbyrå kostar det ca 1000:- för medlemmar och ca 1350:- för icke medlemmar. Fixas oftast via mail-/telefonkontakt dock.

 • NuÄrDe­tDags
  Äldre 28 Nov 18:52
  #0

  Hoppas det inte gör något om jag lånar den här tråden lite... 0

  Måste man ha en advokat för äktenskapsförordet? "Vanliga" kontrakt mellan privatpersoner är ju också bindande, om jag handlar på Tradera eller säljer min bil...?

  Det kanske är en dum fråga men så länge man inte vill ha in en massa komplicerade saker, räcker det inte med att båda skriver under ett papper och var och en sedan förvarar det i, vad vet jag, ett bankfack?

  Jag frågar för att vi bara har tänkt skriva ett papper på att var och en behåller alla evtl. arv...

 • Äldre 28 Nov 19:59
  #0

  För att det ska vara juridiskt giltigt och ni ska kunna vara säkra på att det gäller den dag ni behöver det måste det registreras hos tingsrätten. Om ni trots allt skulle skilja er senare så räcker det ju med att den ena har en skicklig advokat och helt pratar bort ett papper som ni skrivit sinsemellan i byrålådan för att överenskommelsen inte ska vara värt pappret det är skrivet på. Tyvärr.

  Däremot är det inte säkert att ni tycker att ni behöver en advokat - jag tror det finns färdiga formulär i bokhandeln och det kan ju vara ett alternativ om man verkligen vet att man bara behöver den enklaste överenskommelse. Dock kan det finnas fler fallgropar än en lekman ser och jag vet flera fall där folk som skrivit äktenskapsförord eller testamenten på egen hand av misstag råkat formulera det "fel" t ex i strid med gällande lagstiftning och då gäller det inte heller. I värsta fall kan det bli helt kontraproduktivt, om man inte har järnkoll på vad man skriver och vad det innebär. Så jag skulle råda till den investeringen att uppsöka en jurist - det räcker dock ofta att gå till banekn eller via facket för hjälp till en rimlig penning. En advokat på byrå är ju ofta dyrare.

 • NuÄrDe­tDags
  Äldre 28 Nov 20:03
  #0

  Ja, det verkar ju inte handla om en summa som skulle ta kål på oss, men man kan ju fråga...

  Ska kolla lite på nätet och sedan frågar jag helt enkelt på banken. Tack, anne.

 • Äldre 28 Nov 20:08
  #0

  Vi hade samma deal som Snufsis.

  Vi skrev Äktenskapsförord för att slippa få krångel med arv i framtiden. Men sätt er i lugn och ro och prata med juristen. Hon/han kan tipsa om vilka delar av privatekonomin som kan vara smart att reglera!!

 • Labido­chromi­s
  Äldre 28 Nov 21:26
  #0

  Tack tjejer.

  Vi har bokat en tid med advokaten så nu har vi 3 veckor på att fundera och prata ihop oss om hur vi vill ha det. Det "tar" vi med oss till henne och sen diskuterar vi alla tre. Blir nog bra tror jag...

 • Tue 3 Aug 2021 16:18
  #19
  Har varit i en likadan situation, då tog vi en värderingsman som värderade huset och jag köpte ut min sambo på huset. Efter några år ville hon ha pengar av halva huset då det hade stigit i värde dramatiskt. Allt slutade med att jag fick anställa en advokat som ordnade med papper och dylikt. Men vann målet idag och äger hela huset på papper nu. Om ni vill ha en duktig advokat kan jag tipsa er om dessa här. Hemsidan heter vasaadvokat.se. Fick hjälp snabbt och de har ganska låga priser.
Svar på tråden Hur mycket har ni betalat er advokat för ett äktenskapsförord?